Sosy

Sosy to smaczne dodatki do głównych dań lub sałatek czy kanapek. Podkreślają i przenoszą smak ze względu na zawartość tłuszczu, chociaż te chudsze, np. jogurtowe, również potrafią odmienić potrawę, podkreślić ją na zasadzie łagodności i płynnej konsystencji. Pokazuję przepisy na sosy o różnym składzie: te klasyczne, tłustsze, bazujące na olejach, serach, masłach, mleku, śmietanie i mące czy żółtkach oraz delikatniejsze, zawierające kefiry i jogurty.

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy
Sos holenderski
Sos holenderski
Sos gorgonzola
Sos gorgonzola
Bułka tarta z masłem
Bułka tarta z masłem
Sos pomidorowo-śmietanowy
Sos pomidorowy ze śmietaną
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy
Sos tzatziki
Tzatziki
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli
Sos grzybowy
Sos grzybowy