Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Sos koperkowy
Sos koperkowy
Sałatka z szynką
Sałatka z szynką
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem
Jajecznica z serem
Jajecznica z serem
Wegański beszamel
Sos beszamelowy wegański
Łosoś pieczony bez tłuszczu
Łosoś pieczony
Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka
Czym zastąpić cukier
Czym zastąpić cukier
Pasta z ciecierzycy z awokado
Pasta z ciecierzycy z awokado
Gulasz z indyka z dynią
Gulasz z indyka z dynią
Pasztet z selera
Pasztet z selera