Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane
Fondue
Fondue serowe
Strogonow
Boeuf Stroganow
Guacamole
Guacamole
Koreczki cukiniowe
Koreczki z cukinii
Śledzie garnirowane
Śledzie garnirowane
Klasyczna zupa grzybowa
Zupa grzybowa wigilijna
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii
Kurczak z sosem miętowym
Kurczak z sosem miętowym