Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Zapiekanka ze szpinaku
Zapiekanka ze szpinaku
Jajecznica z kurek
Jajecznica z kurkami
Krąp z kurkami
Krąp z kurkami
Ratatouille z grzybami
Ratatouille z grzybami
Zupa z pstrąga
Zupa z pstrąga
Dip brokułowy
Dip brokułowy
Raita miętowa z jogurtu naturalnego
Raita miętowa
Gulasz wołowy
Chiński gulasz wołowy