Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Pasztet z królika
Pasztet z królika
Kurczak z piwem
Kurczak na piwie
Gęś po staropolsku
Gęś po staropolsku
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Sos gorgonzola
Sos gorgonzola
Masło pistacjowe
Masło pistacjowe
Sałatka z brokuła
Sałatka z brokuła
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Ryba w migdałach
Ryba z migdałami
Bakłażan z grilla
Bakłażan z grilla
Łosoś smażony
Łosoś smażony