Kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańska – przepisy na potrawy kuchni z Afryki. To bardzo zróżnicowana kuchnia w zależności od regionu: inna na północy, w basenie morza śródziemnego, jeszcze inna na południu Afryki. Pokazuję przepisy na dania afrykańskie inspirowane podróżami na czarny ląd.

Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki

Zdrowe sałatki na bazie kasz, z dodatkiem warzyw, smaczne i pożywne, pojawiają się w kanonie potraw kuchni na całym świecie. Kolorowe, aromatyczne i pełne witamin, są doskonałym sposobem na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji. Tabbouleh to libańska sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem. Polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny, z dodatkowymi składnikami zależnymi od regionu, czasem z kuskusem zamiast bulguru, pojawia się w kuchniach krajów arabskich.

2 Shares
Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

10 Shares
Tahini

Tahini – pasta tahina czyli masło sezamowe

Tahini, znana też pod nazwą tahina, pasta z sezamu lub masło sezamowe, jest jednym z kluczowych składników potraw kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obowiązkowy składnik hummusu lub chałwy, wykorzystuje się ją też jako sos do grillowanych mięs, ale nie tylko. Mając dobry sezam, warto przygotować ją w domu, przy okazji będzie oszczędnie dla domowego budżetu, a do tego smacznie i zdrowo.

7 Shares
Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo

Nie wiedząc czy nazwa ma coś wspólnego z Marco Polo, rozmroziłam kurze skrzydełka, chociaż w przepisie wyraźnie napisano, że należy użyć udek. Spojrzałam na pozostałe składniki – rodzynki, morele, cynamon… „Egipcjanie sypią cynamon do wszystkiego” – zaśmiała się Asia, od której dostałam w prezencie książkę „Egyptian Cooking”. Gdy sama jadłam jeszcze kurze mięso, lubiłam eksperymentować z jego owocowymi połączeniami. Delikatny korzenny zapach, cebulka i suszone, aromatyczne owoce w połączeniu z łagodnym mięsem kurzych skrzydełek powinny pobudzić apetyt u moich gości. I pobudziły :). Oto egipski kurczak Morg Polo.

Polub, zanim zapomnisz :)