Upieczenie sufletu nie musi być trudne, o czym przekonałam się, przygotowując suflet szpinakowy. Wystarczy 30 minut i lekki jak chmurka suflet ze szpinaku mamy na stole :). Suflet szpinakowy można wzbogacić, kładąc na dnie naczynia (jeszcze przed pieczeniem) plaster wędzonego łososia lub innej ryby albo usmażony na chrupko bekon. Wegetarianom proponuję najprostszą wersję: suflet upiekłam z samej masy szpinakowej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g młodego szpinaku (umyty i delikatnie odciśnięty na durszlaku)
- 1 kromka białego chleba tostowego, bez skórki
- 150 ml śmietanki kremówki
- 5 jajek
- 2 łyżki masła
- 50 g tartego parmezanu
- mielona lub tarta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek - jak ubić
Jak zrobić
- Białka jajek oddzielam od żółtek. W suchym naczyniu ubijam sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
- Na suchej patelni podsmażam przez 2-3 minuty szpinak (wystarczy odrobina wody, która została na listkach po myciu). Gdy zmniejszy objętość, odciskam mocno na durszlaku i odstawiam.
- Chleb rozdrabniam w blenderze, dodaję szpinak i połowę śmietanki. Miksuję, aż powstanie grudkowata masa.
- Dodaję pozostałą śmietankę i ucieram jeszcze chwilę.
- Dodaję żółtka, połowę parmezanu, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ucieram na gładką masę.
- Gotową masę delikatnie mieszam z pianą z białek za pomocą łyżki.
- Naczynia żaroodporne, np. kokilki lub miseczki (pojemność 250 ml) smaruję masłem.
- Posypuję delikatnie parmezanem, nakładam masę sufletową, ponownie sypię parmezanem i zapiekam przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
- Suflet powinien mocno wyrosnąć w naczyniu i lekko się przyrumienić.
Suflet szpinakowy gotowy i szybko znikający. I jak tu nie lubić szpinaku? 🙂
Pysznie wygląda 🙂 Kusi mnie żeby upiec taki w domu… A że u mnie w rodzinie lubią wszyscy szpinak więc wszystkim powinno smakować :):)
Pozdrawiam
Super wygląda a ja uwielbiam szpinak 🙂