fbpx
Czytasz właśnie
Suflet szpinakowy

Suflet szpinakowy

Suflet szpinakowy

Upieczenie sufletu nie musi być trudne, o czym przekonałam się, przygotowując suflet szpinakowy. Wystarczy 30 minut i lekki jak chmurka suflet ze szpinaku mamy na stole :). Suflet szpinakowy można wzbogacić, kładąc na dnie naczynia (jeszcze przed pieczeniem) plaster wędzonego łososia lub innej ryby albo usmażony na chrupko bekon. Wegetarianom proponuję najprostszą wersję: suflet upiekłam z samej masy szpinakowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski i kolacje

Suflet szpinakowy

Suflet szpinakowy

Suflet szpinakowy czyli pomysł na bezmięsną przekąskę lub kolację. Jest to suflet ze szpinaku z dodatkiem jajek, doprawiony ziołami i gałką muszkatołową.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Włoska
Przepis na: suflet szpinakowy
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g młodego szpinaku (umyty i delikatnie odciśnięty na durszlaku)
  • 1 kromka białego chleba tostowego, bez skórki
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 50 g tartego parmezanu
  • mielona lub tarta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek - jak ubić

Jak zrobić

  • Białka jajek oddzielam od żółtek. W suchym naczyniu ubijam sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
  • Na suchej patelni podsmażam przez 2-3 minuty szpinak (wystarczy odrobina wody, która została na listkach po myciu). Gdy zmniejszy objętość, odciskam mocno na durszlaku i odstawiam.
  • Chleb rozdrabniam w blenderze, dodaję szpinak i połowę śmietanki. Miksuję, aż powstanie grudkowata masa.
  • Dodaję pozostałą śmietankę i ucieram jeszcze chwilę.
  • Dodaję żółtka, połowę parmezanu, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ucieram na gładką masę.
  • Gotową masę delikatnie mieszam z pianą z białek za pomocą łyżki.
  • Naczynia żaroodporne, np. kokilki lub miseczki (pojemność 250 ml) smaruję masłem.
  • Posypuję delikatnie parmezanem, nakładam masę sufletową, ponownie sypię parmezanem i zapiekam przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
  • Suflet powinien mocno wyrosnąć w naczyniu i lekko się przyrumienić.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Suflet szpinakowy gotowy i szybko znikający. I jak tu nie lubić szpinaku? 🙂

2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom