Jedna z prostszych surówek, które lubię serwować przez cały rok. Surówka z białej kapusty – siostra sałatki coleslaw, w której nie znajdziemy marchewki ani majonezu. Można przygotować ją w dowolnym miesiącu, bo praktycznie codziennie w polskich sklepach i na targach dostępna jest biała kapusta.
Taka surówka z białej kapusty to świetny składnik bukietu surówek – przełamie smak delikatnie słodkich buraczków i surówki z marchewki.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu
Przygotowując ją, warto pamiętać, że biała kapusta, po poszatkowaniu, powinna zostać delikatnie ugnieciona. Dzięki temu zmięknie, lekko wypuści soki i wystarczy tylko odrobina cebuli, soli i pieprzu, żeby powstała, w najprostszej wersji, surówka z białej kapusty. Można pokusić się o dodanie do niej innych warzyw: utartej na tarce marchewki, odrobiny selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki, natki pietruszki, zamienić białą cebulę na czerwoną, doprawić octem lub sokiem z cytryny, dodać cały lub mielony kminek czy suszony koperek. Będzie smacznym towarzystwem dla ryby z frytkami czy kotleta z ziemniakami i nawet jeśli wolimy nieco bardziej wyszukane dania, warto czasem sięgnąć po tak prostą, przyjemną w smaku, rodzimą klasykę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ główki białej kapusty (poszatkowana)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 jabłko (opcjonalnie; utarte na tarce o drobnych oczkach)
- 1-2 łyżki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego)
- 1 łyżka koperku (opcjonalnie; drobno posiekany; suszony)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Kapustę delikatnie solimy i ugniatamy dłonią, aż lekko puści sok.
- Dodajemy pozostałe składniki: jabłko, cebulę, oliwę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem oraz, w razie potrzeby, cukrem.
mam jedno pytanie-dlaczego ŚWIEŻA surówka jest nie taka jak czasami dostajemy w gastronomi?
pytam bo moja wychodzi troche CIĘŻKA-zbyt twarda kapusta 🙁
Myśląc o tej w gastronomii mam na myśli taką drobno poszatkowaną i miękką, wilgotną – nie wiem czy o to chodzi :). Kwestia poszatkowania i dłuższego czasu ugniatania.
Dziekuje za pomysl, jutro zrobie do pieczonych zeberek :)))
ty bys mnie przekonała do zjedzenia surowego ziemniaka i ja bym stwierdził, że pyszne
Ty dorotka ładna laleczka z ciebie z chęcią bym ciebie schrupał
za stare masz ząbki stary zboczony capie-dorota ma męża i delikatnie mówiąc idz sobie na porno strony zwal na stronie :PPP
I jeszcze jabłko można. Mam ją na liście do sfilmowania, może wreszcie się uda przygotować i wrzucić film :D.
z Pory tez jest dobra smietana+pora+pieprz (sól jak kto woli) zabek czonsku to tak na ostro. i zdrowa jest !
Dzięki! A to akurat wczoraj :D.
pięknie 'dziś’ wyglądasz 😉
ja robie ze starta marchewka zamiast cebuli i dodaje ciut majonezu zamiast oliwy, musze sprobowac te wersje 🙂
Ja łączę z białą kapustę również pomidora, ogórek, paprykę i powstaje z tego bardziej sałatka, jednak jest pyszna 🙂 Drobno pokrojona biała kapusta jest świetną alternatywą kapusty pekińskiej, czy lodowej 🙂
Wszystko fajnie, ale nie polecam surówki do kotleta. O wiele lepsza jest jako dodatek do kotletu. POzdrawiam
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7942
Dopełniacz rzeczownika kotlet, którego powinniśmy tu użyć.brzmi: kotleta i wg słowników języka polskiego nie istnieje inna (oboczna) jego forma.