Surówka z marchewki to klasyka gatunku, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa. Jeden z niewielu dodatków warzywnych do obiadu, który wówczas lubiłam. Moja mama robiła ją z dodatkiem śmietany, odrobiny soli z cukrem oraz soku z cytryny. To podstawowy skład, o łagodnym smaku. Dziś z pewnością warto zamiast cukru wykorzystać jego zdrowszy zamiennik. Polecam erytrytol lub ksylitol. Możecie też dodać miód czy syrop z agawy. Trochę „podrasowałam” przepis na surówkę z marchewki. Wzbogaciłam ją o dodatek rodzynek i cynamonu oraz jabłka i ananasa. Jeśli macie ochotę na coś zupełnie nowego, poleca się Wam surówka marchewkowa z sosem winegret. Klasycznie, jeśli nie chcecie winegretu, dodajcie do niej sos śmietankowo-jogurtowy. Zobaczcie jak zrobić surówkę z marchewki.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do obiadu
Surówka z marchewką jest jedną z tych, które lubię jadać w towarzystwie pstrąga, najlepiej w kolorowym bukiecie. Świetnie sprawdzi się na talerzu w sąsiedztwie buraczków oraz kiszonej kapusty.
Przepis na surówkę z marchewki
Najprostsza wersja to starcie marchwi na tarce o drobnych oczkach. Potem doprawienie solą i pieprzem i wymieszanie z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany. Zaproponuję Wam jednak jej wyjątkową wersję, z sosem winegret lub śmietankowo-jogurtowym, z dodatkiem jabłka lub ananasa. Do wyboru :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Bazowe składniki
- 4 marchewki (duże, starte na tarce o drobnych oczkach)
- 1 jabłko (opcjonalnie; obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
- 1 plaster ananasa (opcjonalnie; świeży, o grubości ok. 1,5 cm, pokrojony w drobną kosteczkę)
- 2 łyżki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)
Sos winegret
- 1 szalotka (lub 1 mała cebulka, drobno posiekana)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 cytryna lub spora limonka (tylko wyciśnięty sok)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)
- 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
Sos śmietankowy lub jogurtowy
- 4-6 łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta cynamonu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić jogurt naturalny
Jak zrobić
Sos
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce.
Surówka z marchewki
- Zalewam składniki bazowe surówki sosem, w razie potrzeby mocniej doprawiam i, jeśli jest taka możliwość, odstawiam na min. 1 godzinę do lodówki (smaki się „przegryzą”).
Wartości odżywcze
Która wersja najlepsza? Dajcie znać, czy wypróbowaliście obie!
Surówka z marchewki przepis
Polecam Wam również wypróbowanie nieco bardziej orientalnych przypraw. Do sosu jogurtowego doskonale pasuje odrobina chili oraz korzennej mieszanki cynamonu, imbiru, kolendry i gałki muszkatołowej. Zamiast soku z cytryny możecie dodać ten wyciśnięty ze świeżej pomarańczy. Z pewnością niejedną osobę zaskoczy taki zestaw składników. A może zamiast rodzynek żurawina? I troszeczkę uprażonego słonecznika, orzechów lub migdałów? Spójrzcie, ile możliwości daje taka prosta surówka!
Bardzo jestem ciekawa, czy przypadła Wam do gustu moja surówka marchewkowa. Z którymi dodatkami smakuje Wam najbardziej i do jakiego dania? Napiszcie w komentarzu :).