Surówka z pora nie gościła w moim rodzinnym domu na stole. Nawet jeśli by się pojawiała, to uznaję za pewnik, że i tak bym jej nie zjadła. Por ma charakterystyczny, silny smak. A dzieci mają wrażliwsze kubki smakowe od dorosłych. Po raz pierwszy spróbowałam jej na obiedzie u koleżanki, już jako nastolatka. Charakterystyczny, ostry smak był przełamany słodkim jabłkiem, a całość utrzymana przez majonez. Postanowiłam wrócić niedawno do tej pysznej surówki i przypomnieć sobie jej smak. Zobaczcie jak zrobić surówkę z pora krok po kroku. Polecam przepis na surówkę z pora z dodatkiem marchewki i jogurtu naturalnego oraz świeżej mięty.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad
Pamiętam smak tamtej spróbowanej po raz pierwszy, bo połączenie pora z jabłkiem mnie zachwyciło. Nie było w niej raczej marchewki, bo całość miała jasny kolor. Pożywna, jako dodatek do ziemniaków i pewnie jakiegoś kotleta, którym podzieliła się ze mną wtedy Justyna.
Przepis na surówkę z pora
Por, jabłko, marchewka i jogurt naturalny oraz świeża mięta to składniki, których smaki doskonale komponują się w tej surówce. Jest prosta do zrobienia i dzięki marchewce ma też piękny, pomarańczowy kolor.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 por (duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce)
- 1 jabłko (ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 marchewka (średnia; starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- 2 łyżki świeżej mięty (posiekana; opcjonalnie; można zastąpić innymi ziołami, np. natką pietruszki lub tymiankiem)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki surówki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze
Surówka z pora przepis
Będzie doskonale komponować się z łagodnie doprawionym mięsem oraz gotowanymi ziemniakami. Możecie ją przyrządzić i zaserwować samodzielnie lub w bukiecie z innymi surówkami, np. z czerwonej kapusty oraz kiszoną kapustą. Zaserwujcie ją jako dodatek do kotletów z piersi z kurczaka lub indyka, ale nie tylko. Sprawdzi się świetnie również obok pulpetów, a także z rybą pieczoną, smażoną lub grillowaną. Dzięki dodatkowi majonezu i jogurtu surówka porowa zyskuje doskonały smak. Koniecznie spróbujcie z sokiem z cytryny, chociaż polecam go jako opcjonalny składnik. Przy słodkim jabłku i marchewce sprawdzi się doskonale.
Nie pamiętam już, z czym zielonym była surówka z porem u Justyny. Być może jej mama jako dodatek wykorzystała wtedy natkę pietruszki? U mnie propozycja świeżej mięty, która świetnie uzupełni smak pozostałych składników. Możecie wykorzystać też oczywiście inne zioła, byle ich smak nie był zbyt charakterystyczny. To por ma tu grać pierwsze skrzypce.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowała taka sałatka z pora z jabłkiem i marchewką jak zaproponowałam :). Bardzo jestem ciekawa, czy może dorzuciliście do niej coś jeszcze!