Oto baza do popularnej kawy jesiennej – syrop dyniowy do spiced pumpkin latte czyli kawy z mlekiem, do której dolewa się syrop z dyni o korzennym aromacie. W sezonie na dynię można przygotować sobie pyszny dyniowy syrop o sprawdzonym składzie i, przede wszystkim, bez dodatku białego cukru. Jest bardzo smaczny i można go używać nie tylko do kawy. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do lodów, koktajli czy innych przysmaków. Można nim nawet polewać grillowane mięso i doprawiać sosy sałatkowe!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dynię
Syrop z dyni bez cukru
Zależało mi na tym, żeby stworzyć syrop dyniowy bez cukru i przetestowałam kilka składów. Można przygotować syrop dyniowy, słodząc go ksylitolem lub erytrytolem, syropem z agawy, stewią, a nawet suszonymi daktylami lub połową bardzo mocno dojrzałego banana.
Pamiętajcie, że cukier w syropach działa nie tylko jako słodzik, ale też konserwuje. Dlatego bezpiecznie jest przygotować syrop z dyni w mniejszych ilościach i przechowywać w lodówce, lub pasteryzować w słoikach. Niestety, wtedy straci część swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Ja wolę robić mało i zużywać na bieżąco.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka wody lub soku z pomarańczy
- ¼ szklanki puree z dyni (można wykorzystać surową, zmiksowaną w blenderze razem z poniższymi przyprawami dynię lub puree z gotowanej/pieczonej dyni)
- 1 łyżeczka oleju (o łagodnym smaku, np. kokosowy lub rzepakowy, albo masło klarowane)
- ½-1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki anyżu
- 2-4 goździki (górna część czyli nasiona)
- 1 szczypta soli
- 1-2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub syropu z agawy (można zastąpić miodem lub wykorzystać ½ bardzo dojrzałego banana albo 2 suszone daktyle; owoce przed dodaniem do syropu trzeba zmiksować w blenderze)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki, oprócz wanilii, zagotowuję w niedużym garnku (jeśli korzystam z miodu i puree z pieczonej/gotowanej dyni, również nie dodaję ich do gotowania).
- Zmniejszam ogień do minimum i gotuję, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 20 minut. Jeśli korzystam z puree z pieczonej/gotowanej dyni, dodaję je do garnka 5 minut przed końcem gotowania.
- Czekam aż syrop przestygnie i do jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) dodaję miód i wanilię. W razie potrzeby jeszcze raz miksuję całość w blenderze.
- Przechowuję w słoiku w lodówce przez maksymalnie 5 dni. Przed dodaniem do kawy latte delikatnie podgrzewam lub odpowiednio wcześniej wyjmuję z lodówki, żeby syrop uzyskał pokojową temperaturę.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy przygotujecie wersję z większą, czy mniejszą ilością cynamonu, który wpływa też na kolor syropu.
Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował oraz do czego go najchętniej wykorzystujecie :).