Szarlotka z truskawkami – nie każdy wie, że można w ten sposób przygotować szarlotkę. Klasyczna szarlotka jest ciastem z jabłkami, ale do nadzienia wykorzystuje się też dodatek innych owoców. Gruszki, brzoskwinie, truskawki… Krojąc je w plastry lub kostkę i zalewając ugotowanym na owocowym soku kisielem, możecie wyczarować różne doskonałe środki szarlotki. W mojej kuchni zagościła dziś szarlotka z dodatkiem truskawek, na kruchym spodzie z dodatkiem płatków owsianych, z niewielką ilością cukru brzozowego. To idealne ciasto dla tych, którzy dbają o linię, ale chcą od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego. Zobaczcie jak zrobić szarlotkę z truskawkami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Moja szarlotka z truskawkami swój spód zawdzięcza inspiracji australijskimi ciasteczkami anzac biscuits. Ta receptura z powodzeniem może zostać wykorzystana przy przygotowywaniu kruchych spodów do serników czy innych ciast lub deserów na zimno. Zastępując zwykłą mąkę mąką razową, a cukier – ksylitolem, uzyskałam ciasto o niższej zawartości kalorii i mniejszym indeksie glikemicznym. Z powodzeniem można je podać jako smaczne i zdrowe śniadanie albo nietuczący deser, zwłaszcza że truskawki zawierają wyjątkowo mało kalorii. W dodatku w tym cieście prezentują się nader kusząco!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 1 szklanka mąki (np. razowa lub orkiszowa; przesiana)
- ½ szklanki wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g masła (½ kostki; stopione)
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki złotego syropu z puszki (można też wykorzystać syrop kukurydziany, klonowy, syrop z agawy lub miód)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Środek
- 1 kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, w całości lub pokrojone w kostkę)
- ¾ l soku z wiśni lub jabłek
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (można zastąpić mieszanką (pół na pół skrobi kukurydzianej i tapioki))
- 3 łyżki cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
Jak zrobić
- Ze wszystkich składników na spód szybko zagniatamy ciasto, którego konsystencja będzie przypominała ciasto kruche.
- Połową ciasta wylepiamy dno, a pozostałością – bok tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy (góra+dół) przez ok. 15-20 minut, do delikatnego zrumienienia.
- W 1 szklance soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i, opcjonalnie, cukier, energicznie mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
- Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy mieszankę mąki i soku ze szklanki i wyłączamy ogień, energicznie mieszając całość do zgęstnienia.
- Truskawki układamy na upieczonym cieście i zalewamy gorącym kisielem powstałym z soku i mąki ziemniaczanej, wyrównując powierzchnię za pomocą łyżki.
- Odstawiamy całość do przestudzenia, następnie schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Wartości odżywcze
Taka szarlotka z dodatkiem truskawek z pewnością zaskoczy niejedną osobę!
Bardzo jestem ciekawa, czy ją przygotujecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się udała i smakowała! A może zamiast truskawek wykorzystaliście inne owoce?