Z potraw z grilla zawsze najbardziej podobały mi się szaszłyki. Są takie eleganckie i kolorowe, a przy ich przygotowaniu można wykazać się pomysłowością, dobierając różnorodne składniki. Zasada ich przygotowania jest bardzo prosta: mamy pełną dowolność wyboru mięs, warzyw i owoców, które nadają się do włożenia na ruszt.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania z grilla
Najprostsze i najpopularniejsze na grillowych imprezach w mojej rodzinie są zawsze szaszłyki z kurczaka, do których dokładamy boczek lub kiełbasę oraz, obowiązkowo, cebulę i kolorową paprykę. Warto przygotować je jako pierwszą potrawę – ugrillują się szybko, a podane głodnym gościom, odwrócą na chwilę ich uwagę od śledzenia tego, co dzieje się na ruszcie :). Wedle upodobań, zamiast piersi z kurczaka, można wykorzystać inne mięso – wieprzowinę lub wołowinę, albo indyka, a czas grillowania, w razie potrzeby, odpowiednio wydłużyć.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg piersi z kurczaka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
- ½ kg boczku (pokrojony na plasterki lub w grubsze paski)
- 2-3 cebule (pokrojona na ćwiartki, następnie w poprzek – na pół)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
- 1 zielona papryka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mięso przyprawiamy i zalewamy oliwą z oliwek, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki drewniane do szaszłyków lub metalowe szpikulce.
- Z kawałków cebuli wykorzystujemy za każdym razem po 2-3 warstwy.
- Grillujemy szaszłyki na grillu (najwygodniej na tacce) pod przykryciem, przez ok. 15 minut, do zrumienienia mięsa i zmiękczenia papryki. W trakcie grillowania obracamy.
może razem coś ugotujemy też jestem kucharz
Ehh ten Grill … ( Nic lepszego nie może być ). …
Ładne nóżki 🙂
Pyszne ,ja często kupuję w Lidl gotowe drobiowe bo nie zawsze mam czas przygotować a pani wyglądają rewelacyjne.
Kocham szaszłyki 😀
jedno i drugie :)))))!!!!!!!!!!!!!!!
Nie grillowałam nigdy pomidorków koktajlowych. Te daktylowe muszą być pyszne po ugrillowaniu, trzeba będzie spróbować 🙂
Ja lubię jeszcze pomidorki koktajlowe dodać do szaszłyków 🙂 Bardzo smaczne robią się po grillowaniu 🙂
a co tam musze powiedziec…piekne nozki 🙂
[..YouTube..] a co tam musze powiedziec…piekne nozki 🙂
Łączę się w bólu, bo też mieszkam w bloku, ale na szczęście plener mam blisko :))).
[..YouTube..] Łączę się w bólu, bo też mieszkam w bloku, ale na szczęście plener mam blisko :))).
[..YouTube..] Łączę się w bólu, bo też mieszkam w bloku, ale na szczęście plener mam blisko :))).
niech przeklęte będzie mieszkanie w bloku:( raz na jakiś czas jak się pojedzie do babci to jest grill a tak to nic.
[..YouTube..] niech przeklęte będzie mieszkanie w bloku:( raz na jakiś czas jak się pojedzie do babci to jest grill a tak to nic.
Dzięki @1469lucia! Mam kilka urodowych, ale mało mam czasu na przygotowanie większej ilości. Są na drugim kanale o nazwie „sprytnadorota”, zapraszam do obejrzenia w wolnej chwili. Co do rodziny, jest jeden filmik na PK, w którym występuje moja mama i na tym na razie poprzestaniemy :).
[..YouTube..] Dzięki @1469lucia! Mam kilka urodowych, ale mało mam czasu na przygotowanie większej ilości. Są na drugim kanale o nazwie „sprytnadorota”, zapraszam do obejrzenia w wolnej chwili. Co do rodziny, jest jeden filmik na PK, w którym występuje moja mama i na tym na razie poprzestaniemy :).
Fajne te filmiki plenerowe :)) a Ty prześlicznie wyglądasz,mogłabyś śmiało nagrywać filmiki o modzie i urodzie 🙂 buziaki dla Ciebie i osób towarzyszących,trzeba je ujawnić :)))
[..YouTube..] Fajne te filmiki plenerowe :)) a Ty prześlicznie wyglądasz,mogłabyś śmiało nagrywać filmiki o modzie i urodzie 🙂 buziaki dla Ciebie i osób towarzyszących,trzeba je ujawnić :)))
dziękuję 🙂
[..YouTube..] dziękuję 🙂
ehhh… nie mogę się powstrzymać 🙂 ma Pani bardzo ładne nogi 🙂
[..YouTube..] ehhh… nie mogę się powstrzymać 🙂 ma Pani bardzo ładne nogi 🙂
ja robię takie normalnie, na patelni 😉
[..YouTube..] ja robię takie normalnie, na patelni 😉
Można wtedy upiec je w piekarniku na folii aluminiowej, 200 st. C 30-40 minut, trzeba obracać w trakcie pieczenia. Albo na patelni grillowej, też się udadzą. Powodzenia :).
[..YouTube..] Można wtedy upiec je w piekarniku na folii aluminiowej, 200 st. C 30-40 minut, trzeba obracać w trakcie pieczenia. Albo na patelni grillowej, też się udadzą. Powodzenia :).
a jak mozna zrobić takie szaszłyki w domu,jak nie mamy mozliwości wyjścia w plener na grilla?
[..YouTube..] a jak mozna zrobić takie szaszłyki w domu,jak nie mamy mozliwości wyjścia w plener na grilla?
Przy tak długim czasie marynowania to już w sumie obojętne, ale przy krótszym marynowaniu lepiej pokroić przed przyprawianiem.
[..YouTube..] Przy tak długim czasie marynowania to już w sumie obojętne, ale przy krótszym marynowaniu lepiej pokroić przed przyprawianiem.
A nie lepiej pierw kurczaka pokroić, a dopiero wtedy przyprawić i odłożyć w marynacie na dzień do lodówki?
[..YouTube..] A nie lepiej pierw kurczaka pokroić, a dopiero wtedy przyprawić i odłożyć w marynacie na dzień do lodówki?
spac ;P
[..YouTube..] spac ;P
Witam Dorotko 😉 jestem tu pierwszy raz, szukałem przepisu na krewetki, i zaraz idę je przygotować wg Twojego przepisu, ale muszę również dodać, choć pewnie nie będę oryginalny, że sama Ty wydajesz się pozytywna, poza tym jesteś bardzo atrakcyjna, choć jestem parę lat mlodszy, nie przeszedłbym obok Ciebie obojętny 😉