Szpajza czekoladowa to klasyka śląskiego deseru. Na Śląsku czekoladowa szpajza jest równie popularna co jej cytrynowa wersja. Obie można przygotować jednocześnie i ułożyć warstwowo w pucharkach lub miseczkach. Albo postawić na jeden konkretny smak. Deser o całkiem prostym składzie, za to jaki smaczny! Zobaczcie przepis na szpajzę czekoladową – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery
Kojarzy mi się z deserem z dawnych lat, jeszcze z czasów PRL. Ale nie znałam jej wtedy pod taką nazwą. Również u mnie w domu, pomimo że wychowywałam się na Dolnym Śląsku, taki deser gościł czasem na stole. Jednak zdecydowanie chętniej jadaliśmy obydwoje z moim bratem lody :).
Przepis na szpajzę czekoladową
W tradycyjnej kuchni śląskiej czekoladowa szpajza, podobnie jak cytrynowa, pojawia się z okazji Świąt oraz rodzinnych uroczystości. Jeśli ktoś z Was był kiedyś na śląskim weselu, być może miał okazję spróbować jak smakuje szpajza z czekoladą lub kakao.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Szpajza z czekoladą
- 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
- 2 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 5 łyżeczek żelatyny
- ½ szklanki wody
- 50-100 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji
- bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
- bakalie (opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
- świeże owoce (opcjonalnie; maliny, jagody, truskawki, borówki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak wyparzyć jajko
- Piana z białek – jak ubić
- Bita śmietana – przepis
- Polewa czekoladowa – przepis
Jak zrobić
- Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia.
- Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości. Na koniec dodaję rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszam.
- Ubijam białka na sztywną pianę.
- Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
- Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
- Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
- Serwuję szpajzę czekoladową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.
Wartości odżywcze
Szpajza czekoladowa przepis
Jak Wam się podoba? Ładniejsza od cytrynowej? Sama nie wiem, która lepsza, dlatego najlepiej przygotować obie. Choćby z połowy porcji!
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy znaliście już ten deser. Jak smakuje Wam szpajza z czekoladą według mojego przepisu?
Mój mąż jest ze Śląska i spędzałam tam święta. Próbowałam moczkę i makówkę, ale ich nie pokochałam :-). Natomiast szpajza wygląda dla mnie bardziej przekonująco. Ogólnie lubię potrawy tj. zupa grzybowa, barszcz, ryba smażona ( ale nie karp), pierogi różne, krokiety, ziemniaki i jestem wtedy szczęśliwa. Aa, i jeszcze pyszny piernik albo pyszny śląski kołacz z serem albo z makiem :-).
Brzmi apetycznie. Będę musiała wypróbować ten przepis. 🙂
Polecam :).