Szparagi smażone to doskonały dodatek do drugiego dania lub przekąska do zaserwowania na ciepło. Dzięki dodatkowi klarowanego masła mają bogatszy smak niż te gotowane. Zobaczcie jak usmażyć szparagi na patelni i wypróbujcie koniecznie doprawienie ich odrobiną soli, pieprzu oraz skropienie sokiem z cytryny lub limonki. Albo nawet sokiem z pomarańczy, który także świetnie podkręci ich smak.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg szparagów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki masła klarowanego
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Szparagi zielone lub białe wrzucam na rozgrzane na patelni masło klarowane. Posypuję solą i pieprzem.
- Smażę przez 60-90 sekund na średnim ogniu (cieńsze szparagi krócej, a grubsze dłużej).
- Obracam i dosmażam jeszcze przez 30-60 sekund.
- Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po szparagach.
- Serwuję na gorąco lub na zimno.