Gdy podczas majówki nad morzem spotkała nas brzydka pogoda, przyrządziłam szparagi z boczkiem. Piekarnik rozgrzał kuchnię, a po malutkim mieszkaniu w Świnoujściu uniósł się aromat pysznej przekąski. Surowy boczek wędzony, cienko pokrojony, zawinęłam na szparagach. Mogłabym doprawić całość skórką z cytryny lub czosnkiem. Ale bez żadnych dodatków też można. Boczek jest słony i tłusty, więc w zupełności wystarczy, żeby doprawić łagodne w smaku zielone szparagi. Zobaczcie jak zrobić szparagi zapiekane z boczkiem krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi
U mnie szparagi zawijane w boczku wylądowały w piekarniku. Można jednak byłoby zawinąć je w folię aluminiową i ugrillować na grillu. Nadają się też do usmażenia na patelni. Nawet bez dodatkowego tłuszczu, bo przecież z boczku wytopi się go w trakcie smażenia wystarczająco dużo. Potem można zaserwować je jako przekąskę na ciepło na imprezie. Z pewnością świetnie sprawdzą się również jako dodatek do głównych dań. Zwłaszcza do chudych, białych mięs, które skomponują się dobrze z boczkiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg szparagów (oczyszczone)
- 200 g boczku (surowy wędzony; pokrojony w cienkie plasterki)
- 100 g sera żółtego (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Oczyszczone szparagi blanszuję przez 2-3 minuty.
- Odcedzam szparagi i każdy z osobna zawijamy w wędlinę.
- Układam szparagi w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub oliwą z oliwek. Przekładam je także niewielką ilością masła lub skrapiam oliwą z oliwek.Można też zawinąć szparagi w folię aluminiową.
- Naczynie żaroodporne wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Szparagi zawinięte w folię aluminiową można też grillować przez ok. 10 minut na grillu.
- Gotowe, gorące szparagi posypuję tartym serem i serwuję.
Wartości odżywcze
Jak Wam się podobają szparagi zawijane w boczek? Ładnie zawinięte? 🙂 Ważne, żeby mięso nie było zbyt grubo pokrojone i można ładnie rolować!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście szparagi zapiekane z boczkiem i jak smakowały. A może zdecydujecie się na wersję z szynką parmeńską? Bardzo jestem ciekawa!
Moja ulubiona forma serwowania szparagów