fbpx
Czytasz właśnie
Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Gdy podczas majówki nad morzem spotkała nas brzydka pogoda, przyrządziłam szparagi z boczkiem. Piekarnik rozgrzał kuchnię, a po malutkim mieszkaniu w Świnoujściu uniósł się aromat pysznej przekąski. Surowy boczek wędzony, cienko pokrojony, zawinęłam na szparagach. Mogłabym doprawić całość skórką z cytryny lub czosnkiem. Ale bez żadnych dodatków też można. Boczek jest słony i tłusty, więc w zupełności wystarczy, żeby doprawić łagodne w smaku zielone szparagi. Zobaczcie jak zrobić szparagi zapiekane z boczkiem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

U mnie szparagi zawijane w boczku wylądowały w piekarniku. Można jednak byłoby zawinąć je w folię aluminiową i ugrillować na grillu. Nadają się też do usmażenia na patelni. Nawet bez dodatkowego tłuszczu, bo przecież z boczku wytopi się go w trakcie smażenia wystarczająco dużo. Potem można zaserwować je jako przekąskę na ciepło na imprezie. Z pewnością świetnie sprawdzą się również jako dodatek do głównych dań. Zwłaszcza do chudych, białych mięs, które skomponują się dobrze z boczkiem.

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem czyli przepis na zapiekane szparagi z wędzonym boczkiem.
4.86 z 7 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: szparagi z boczkiem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 364kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg szparagów (oczyszczone)
  • 200 g boczku (surowy wędzony; pokrojony w cienkie plasterki)
  • 100 g sera żółtego (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Oczyszczone szparagi blanszuję przez 2-3 minuty.
  • Odcedzam szparagi i każdy z osobna zawijamy w wędlinę.
  • Układam szparagi w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub oliwą z oliwek. Przekładam je także niewielką ilością masła lub skrapiam oliwą z oliwek.
    Można też zawinąć szparagi w folię aluminiową.
  • Naczynie żaroodporne wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Szparagi zawinięte w folię aluminiową można też grillować przez ok. 10 minut na grillu.
  • Gotowe, gorące szparagi posypuję tartym serem i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 364kcal (18%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 59mg (20%) | Sód: 734mg (32%) | Potas: 374mg (11%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1160IU (23%) | Witamina C: 7mg (8%) | Wapń: 326mg (33%) | Żelazo: 3.1mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podobają szparagi zawijane w boczek? Ładnie zawinięte? 🙂 Ważne, żeby mięso nie było zbyt grubo pokrojone i można ładnie rolować!

Zobacz też
Szparagi na parze

Szparagi z boczkiem - przepis
Szparagi z boczkiem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście szparagi zapiekane z boczkiem i jak smakowały. A może zdecydujecie się na wersję z szynką parmeńską? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)
4.86 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom