fbpx
Czytasz właśnie
Szpinak do obiadu

Szpinak do obiadu

Szpinak do obiadu

Dziękuję mojej mamie za pyszny szpinak do obiadu, który nie zniechęcił mnie w czasach dzieciństwa do szpinakowych dań. Przygotowywany z cebulą i czosnkiem, na maśle, z dodatkiem żółtego sera, zawsze mi smakował! Musi pojawić się od czasu do czasu w mojej kuchni, jako dodatek do drugiego dania lub baza do przygotowania ryżu, kaszy, makaronu.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do drugich dań

Choć moja mama nadal przygotowuje szpinak do obiadu w ten sam sposób, u siebie w kuchni korzystam z nieco innej receptury, którą modyfikuję od czasu do czasu, zastępując śmietankę kremówkę pleśniowym serem lub wywarem i zagęszczając całość dodatkiem zasmażki. Od czasu zjedzenia pysznego łososia ze szpinakiem w Paryżu zawsze łączę te smakowite, zielone listki z sokiem z cytryny. Ciekawa jestem, czy Wam też przypadnie do gustu ten smak.

Szpinak do obiadu

Szpinak do obiadu

Szpinak do obiadu podsmażany z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soku z cytryny, gałki muszkatołowej i białego pieprzu oraz białego wina i śmietanki kremówki. To najlepszy szpinak do obiadu - przepis inspirowany kuchnią francuską.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: szpinak do obiadu
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg szpinaku (umyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku)
  • 500 ml śmietanki crème fraîche (gęsta, tłusta śmietanka; można kupić gotową lub zostawić na noc w lodówce śmietankę kremówkę 30% wymieszaną z 3 łyżkami kefiru lub maślanki; 100-200 ml crème fraîche można zastąpić białym winem wytrawnym)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 4-6 ząbków czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, biały pieprz świeżo zmielony
  • masło klarowane lub olej kokosowy (do smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Szpinak do obiadu bez laktozy - śmietankę można zastąpić 300 g sera pleśniowego ze camembert o łagodnym smaku
Szpinak do obiadu bez mleka - śmietankę można zastąpić wywarem drobiowym, wołowym lub wieprzowym przygotowanym z dodatkiem oleju, zamiast masła również wykorzystać olej i zagęścić całość kilkoma łyżkami jasnozłotej zasmażki z mąki pszennej, również przygotowanej na oleju roślinnym
Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić crème fraîche
  3. Masło klarowane - przepis
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na maśle na średnim ogniu.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i dosmażam całość na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie.
  • Dodaję sparzony szpinak i podsmażam całość na średnim ogniu, aż szpinak zmniejszy dwukrotnie swoją objętość.
  • Dodaję śmietankę (opcjonalnie wymieszaną z białym winem), mieszam i zagotowuję. Śmietankę można zastąpić wywarem lub serem pleśniowym.
  • Zmniejszam ogień do minimum, dodaję sok z cytryny i mieszam całość. Jeśli korzystam z dodatku wywaru, zagęszczam całość zasmażką.
  • Doprawiam szpinak solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Szpinak do obiadu
Szpinak do obiadu
Zobacz komentarze (0)
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom