Dziękuję mojej mamie za pyszny szpinak do obiadu, który nie zniechęcił mnie w czasach dzieciństwa do szpinakowych dań. Przygotowywany z cebulą i czosnkiem, na maśle, z dodatkiem żółtego sera, zawsze mi smakował! Musi pojawić się od czasu do czasu w mojej kuchni, jako dodatek do drugiego dania lub baza do przygotowania ryżu, kaszy, makaronu.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do drugich dań
Choć moja mama nadal przygotowuje szpinak do obiadu w ten sam sposób, u siebie w kuchni korzystam z nieco innej receptury, którą modyfikuję od czasu do czasu, zastępując śmietankę kremówkę pleśniowym serem lub wywarem i zagęszczając całość dodatkiem zasmażki. Od czasu zjedzenia pysznego łososia ze szpinakiem w Paryżu zawsze łączę te smakowite, zielone listki z sokiem z cytryny. Ciekawa jestem, czy Wam też przypadnie do gustu ten smak.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg szpinaku (umyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku)
- 500 ml śmietanki crème fraîche (gęsta, tłusta śmietanka; można kupić gotową lub zostawić na noc w lodówce śmietankę kremówkę 30% wymieszaną z 3 łyżkami kefiru lub maślanki; 100-200 ml crème fraîche można zastąpić białym winem wytrawnym)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 4-6 ząbków czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
- sól, biały pieprz świeżo zmielony
- masło klarowane lub olej kokosowy (do smażenia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić crème fraîche
- Masło klarowane - przepis
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Cebulę szklę na maśle na średnim ogniu.
- Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i dosmażam całość na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie.
- Dodaję sparzony szpinak i podsmażam całość na średnim ogniu, aż szpinak zmniejszy dwukrotnie swoją objętość.
- Dodaję śmietankę (opcjonalnie wymieszaną z białym winem), mieszam i zagotowuję. Śmietankę można zastąpić wywarem lub serem pleśniowym.
- Zmniejszam ogień do minimum, dodaję sok z cytryny i mieszam całość. Jeśli korzystam z dodatku wywaru, zagęszczam całość zasmażką.
- Doprawiam szpinak solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową i serwuję.