Dawne to były czasy, kiedy stało się w kolejce do cukierni lub szkolnego sklepiku, po szyszki :). Choć moja mama nigdy nie przygotowywała ich w domu, kupowała je czasem, pozwalając mi zjeść kilka i wiedząc, że znów będę grymasić przy wytrawnym posiłku. Dziś nie polecam jadania na co dzień tak słodkich przekąsek, bo cukru spożywamy stanowczo za dużo, ale można od czasu do czasu pokusić się o ich przygotowanie i przypomnieć sobie lata ’80, kiedy szyszki w domu robiło się z ryżu, masła i krówek.
Zobacz też: Więcej przepisów na domowe słodycze
Moja wersja to przepis na szyszki unowocześniony. Kajmak, najlepiej domowy, ale może być też z puszki, zamiast roztapiania w rondelku krówek lub irysów. Do tego biała lub ciemna czekolada zamiast masła – jest tłusta, więc ułatwi utrzymanie ryżu w jednej kulce. Można oczywiście zastąpić ją masłem, jeśli wolicie zbliżyć się do klasycznego, maminego składu, chociaż tam mogła być dawniej margaryna, której, ze względu na zawartość szkodliwego tłuszczu trans, mówię zdecydowane NIE.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 100 g ryżu preparowanego (najlepszy będzie niesłodzony; w przypadku słodzonego zamiast białej czekolady polecam dodać do masy masło)
- 400 g kajmaku (1 puszka; polecam zrobić domowy kajmak w różnych wersjach smakowych)
- 100 g czekolady (biała lub gorzka)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Masę z kajmaku i czekolady można przygotować w dwóch osobnych rondelkach, wykorzystując do jednej porcji ciemną, a do drugiej - jasną czekoladę.
- Szyszki, przed chłodzeniem, można dodatkowo obtoczyć w posiekanych grubo orzechach lub płatkach migdałów, uprażonych wcześniej na suchej patelni.
- Jak zrobić kajmak
Jak zrobić
- Kajmak z czekoladą rozpuszczam na niewielkim ogniu (najbezpieczniej w kąpieli wodnej) w rondelku. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
- W sporej misce mieszam masę kajmakową z ryżem i odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej - masa powinna nadawać się do formowania za pomocą dłoni.
- Szyszki lub kulki można formować, pomagając sobie łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Dobrze klei się je także za pomocą wilgotnych dłoni.
- Uformowane szyszki przekładam na talerzyk lub do papilotek i odstawiam do lodówki na ok. 2 godziny do stwardnienia.
Wartości odżywcze
Pytanie które lepsze – jasne czy ciemne? Pamiętacie czasy PRL, kiedy szyszki były w cukierniach i stały obok najsłodszych na świecie ptysiów? A może jedliście je później, kiedy można było je kupić w szkolnym sklepiku?