Tarta cytrynowa z bezą
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Tarta cytrynowa z bezą opalaną palnikiem to jeden z deserów, jakie wypatrzyłam w cukierni podczas podróży do Paryża. Nie mogłam oderwać oczu od pięknego wzoru, jaki zrumieniona beza utworzyła na kruchym cieście wypełnionym słodko-kwaśnym kremem. Jako alternatywa dla wyjątkowo słodkich, cięższych, czekoladowych deserów, taka tarta z kremem cytrynowym sprawdzi się doskonale. Niech jednak nie zwiedzie Was jej pozorna lekkość. Kalorii, głównie za sprawą słodkiej bezy i słodzonego kremu, jest tutaj sporo.
Tarta cytrynowa z bezą
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto bez jajek na tartę
- ¾ szklanki mąki tortowej lub razowej
- 100 g masła (zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażarce)
- ¼ łyżeczki soli
- ½-2 łyżeczki cukru
- ¼ szklanki bardzo zimnej wody
Krem cytrynowy
- 3 jajka (rozkłócone widelcem w miseczce)
- 3 cytryny (wyszorowane, sparzone; wyciśnięty sok; starta skórka)
- ¾ szklanki cukru (można wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 100 g masła
Beza
- 3 białka (z dużych jajek)
- ¾ szklanki cukru
- ½ łyżeczki środka zakwaszającego (opcjonalnie; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu)
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
Wyrabianie ciasta
- Zmrożone masło ucieram na tarce o grubych oczkach.
- Do miski z masłem dodaję przesianą mąkę, cukier i sól. Delikatnie mieszam składniki i szybko wyrabiam ciasto, dodając stopniowo, w trakcie wyrabiania, zimną wodę.
- Odstawiam przykryte lub zawinięte w folię ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotowanie kremu
- W czasie chłodzenia ciasta przygotowuję krem.Sok, startą skórkę, cukier i masło podgrzewam w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
- Dodaję rozkłócone jajka, przelewając je stopniowo przez sitko i cały czas dokładnie mieszając.
- Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół). Czas przygotowywania kremu to czas nagrzewania piekarnika.Podgrzewam krem na niewielkim ogniu w garnku przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, zapobiegając ścięciu się jajek. Początkującym polecam podgrzewanie w kąpieli wodnej: mniejszy garnek z kremem zanurzam w większym garnku, w którym powoli gotuje się woda.
Pieczenie ciasta
- Ciasto wylepiam na natłuszczonej formie do tarty. Dziurawię gęsto widelcem.
- Wstawiam do piekarnika i w temperaturze 180 °C (góra+dół) piekę przez 10 minut.
- Na podpieczonym cieście rozsmarowuję gorący krem cytrynowy.
- Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę przez 10 minut.
- Wyjmuję z piekarnika i odstawiam.
Przygotowanie bezy
- W czasie podpiekania spodu z kremem przygotowuję masę na bezę.Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki ubijam białka bez dodatków, początkowo mniej intensywnie, aż do momentu gdy zaczną zmieniać kolor na biały.
- Dodaję wybrany środek zakwaszający do białek, które zaczęły zmieniać kolor, dolewam waniilię i stopniowo zwiększam obroty miksera (lub intensywność ręcznego ubijania), kończąc ubijanie na najwyższych.
- Gdy piana z białek osiągnie konsystencję tzw. miękkich czubków, przekładam ją do szprycy i dekoruję wierzch kremu cytrynowego.
Przypalanie bezy
- Bezę przypalam za pomocą palnika gazowego lub opiekam w piekarniku.Opiekanie w piekarniku przeprowadzam na 3 półce od góry, z włączonym podpiekaniem górną grzałką. Gdy tylko beza zacznie lekko brązowieć, wyjmuję formę z piekarnika.
- Serwuję tartę po przestudzeniu. Można przechowywać ją w lodówce, ale najlepiej smakuje podana tego samego dnia.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jak uda się Wasza tarta z lemon curd i jak będzie smakować. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
Moja mama już od dłuższego czasu wypieka własny chleb. Pyszności…jeśli uda mi się wydobyć przepis – podeślę.