Jesienne wypieki w mojej kuchni odbywają się pod znakiem śliwek, jabłek i dyni. W tym roku wypróbowuję przepisy na dynię na słodko, przygotowując dżem z dyni i piekąc smaczną tartę w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tarta z dynią, bardzo prosta do zrobienia, może być przygotowana na uniwersalnym, kruchym cieście, które, po upieczeniu, smaruje się masą z dyni uprażonej z cukrem, z dodatkiem brzoskwiń i soku z cytryny lub pomarańczy.
Zobacz też: Inne pomysły na najlepsze wypieki
Tarta z dynią to pyszny, kolorowy deser na jesienny weekend, kiedy chcemy jak najdłużej zatrzymać resztki ciepłych promieni słońca.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Nadzienie
- 1 kg dyni (obrana ze skóry, pokrojona na większe kawałki, owinięte w folię aluminiową, upieczona w piekarniku przez ok. 45 minut w 200 °C)
- 1 brzoskwinia (obrana ze skóry, pokrojona na plasterki)
- ⅓ szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- ½ szklanki soku pomarańczowego (lub 2 łyżki soku z cytryny)
Ciasto
- 2 szklanki mąki (najlepsza będzie krupczatka, a najniższy indeks glikemiczny można uzyskać, wykorzystując mąkę orkiszową)
- ¼-½ szklanki wody
- 200 g masła (1 kostka; zmrożone)
- 4 łyżki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto - więcej przepisów na spód do tarty
Jak zrobić
Ciasto
- Zmrożone masło ucieram do miski na tarce o grubych oczkach.
- Dosypuję pozostałe suche składniki kruchego ciasta (mąkę przesiewam przez sito) i bardzo delikatnie mieszam.
- Stopniowo dolewam bardzo zimną wodę i szybko zagniatam kruche ciasto.
- Chłodzę pod przykryciem w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Wierzch
- Na suchej patelni prażę dynię i brzoskwinię z cukrem, rozcierając całość drewnianą łyżką na purèe.
- Rozrzedzam purèe sokiem i odstawiam.
Pieczenie
- Ciastem wylepiam dno i brzeg wysmarowanej masłem formy do pieczenia tarty i gęsto nakłuwam widelcem (dzięki temu w trakcie pieczenia ciasto nie będzie się unosić, a boki nie opadną).
- Piekę ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na jasnozłoty kolor.
- Na kruche ciasto nakładamy masę dyniową i dekoruję listkami mięty oraz kilkoma malinami. Dodatkowo wierzch można polać galaretką pomarańczową lub cytrynową przygotowaną według proporcji na ½-1 szklankę gorącej wody.
I jaki efekt Justyno? Udało się?
tak wyszło, że mam dynię, więc robię 🙂 wygląda apetycznie!
[..YouTube..] smakowicie wygląda 😉
pięknie wygląda :), na tę porę roku też wybieram wypieki z jabłkami, śliwkami i dynią. Polecam Ci też dyniowy sernik i bułeczki 🙂
bo mikrofon tak nagrywa jak jest przypięty do bluzki.
Dlaczego na początku słyszę tylko dialog z lewego głośnika ?
[..YouTube..] bo mikrofon tak nagrywa jak jest przypięty do bluzki.
[..YouTube..] @zAtt1337 bo mikrofon tak nagrywa jak jest przypięty do bluzki.
[..YouTube..] Dlaczego na początku słyszę tylko dialog z lewego głośnika ?
[..YouTube..] Dlaczego na początku słyszę tylko dialog z lewego głośnika ?