Najbardziej apetyczna tarta, która przyciąga wzrok i wzmaga chęć na zjedzenie jakiejś słodkości, chyba bardziej niż tarta z malinami. Kruche ciasto, przygotowane na mące krupczatce i ugotowanych na twardo żółtkach, rozpływa się w ustach razem ze śmietankową polewą, a całość wydobywa smak dojrzałych w słońcu truskawek. Tarta z truskawkami od zawsze była moim kulinarnym marzeniem i wreszcie udało mi się ją przygotować w klasycznej formie, bez dodatku innych owoców. Prosta, pyszna i piękna, w sezonie na truskawki powinna choć raz zagościć na naszych stołach jako weekendowy deser.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Moja tarta z truskawkami nawiązuje do klasycznego połączenia smaków truskawek ze śmietaną. Również w tym przepisie możecie zastąpić ją gęstym jogurtem greckim, a całość wzbogacić o smak soku i skórki z cytryny, chociaż dodatek wanilii do truskawek to też jedno z moich ulubionych połączeń. Do ciasta lub pod śmietanę możecie spróbować dołożyć migdały w płatkach – małą niespodziankę dla każdego, kto poczęstuje się kawałkiem tej pysznej tarty. W zdrowszej wersji zastąpcie cukier innym środkiem słodzącym. Upieczcie ciasto na mące razowej lub orkiszowej, obniżając jego indeks glikemiczny. Zamiast śmietany – wykorzystajcie budyń lub krem z bitej śmietany i mascarpone, a na lekko schłodzonym poukładajcie truskawki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto półkruche
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła (1 kostka)
- ½ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo stewią wg przepisu na opakowaniu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 3 żółtka (ugotowane na twardo, przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na tarce o drobnych oczkach)
- ½-¾ szklanki kwaśnej śmietany 12-18%
Wierzch
- 1 kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone wzdłuż na połówki)
- 1 kubek kwaśnej śmietany 12-18% (200 g)
- 2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo stewią wg przepisu na opakowaniu)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- kilka listków mięty (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Kruche ciasto - różne przepisy, również bez jajek
- Truskawki - właściwości, witaminy, walory
Jak zrobić
- Przesianą mąkę siekamy z twardym masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki albo specjalnego siekacza do kruchego ciasta.
- Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę i jak najszybciej staramy się zagnieść ciasto. Konsystencję ciasta można regulować śmietaną i mąką – powinno być delikatnie tłuste z wierzchu i nie kleić się do rąk.
- Ciasto zawijamy w folię lub zamykamy szczelnie w plastikowym pudełku i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy w natłuszczonej formie do tarty. Gęsto nakłuwamy widelcem, żeby nie wyrosło w trakcie pieczenia.
- Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut, na złocisty kolor.
- Wszystkie składniki na wierzch, oprócz truskawek, mieszamy dokładnie w miseczce na kremową masę.
- Na wystudzone ciasto wylewamy masę śmietankową.
- Na masie śmietankowej układamy ozdobnie połówki truskawek i dekorujemy miętą.
Wartości odżywcze
Po raz kolejny i to juz ostatni sugeruje sie ta strona :/
Skusiłam sie na ta pyszna tarte i szczerzę niech mnie kule biją ale proporcje podane na stronie to jakieś bzdury.
Może być zwykła, może być razowa. Krupczatka daje największą kruchość, podobnie jak gotowane żółtka dodają sypkości, zerknij na pozytywnakuchnia.pl/kruche-ciasto/ tam o tym więcej piszę :). Można polać galaretką :).
1. Może być zwykła mąka?
2. Ugotowane żółtka czemu służą? Pierwszy raz się z tym spotykam?
3, Mozna polać galaretką truskawki czy już nie pasuje?
Jak jest gęsta, można spokojnie ją wykorzystać. Tak samo jak serek mascarpone. A dosłodzić ewentualnie wg własnego upodobania, w końcu przepisy są po to, żeby można było do nich dodawać coś od siebie :))).
a jakbym zamiast kwaśnej śmietany dała słodką, kremówkę, tyle że nie taką do ubijania ale już gęstą ? chodzi tu o słodycz, czy własne upodobania ? :))
12% albo 18%, zwykła, kwaśna śmietana, nie kremówka :).
[..YouTube..] 12% albo 18%, zwykła, kwaśna śmietana, nie kremówka :).
ilu prodcentowa musi byc smietana ?
[..YouTube..] ilu prodcentowa musi byc smietana ?
Na filmie smakowicie wygląda trzeba będzie wyprubowac!
ach, no i czas też jest różny… 30 czy 40 minut? 🙂
Już robię poprawki, ach, pisanie po nocach czasem daje takie właśnie efekty :D. Czas pieczenia jest orientacyjny, bo i tak piekarniki różnie pieką, więc po 30 minutach zerknij czy jest już zrumienione, a jeśli nie, może jeszcze trochę się popiec. Masa śmietankowa oczywiście na zimne ciasto, a truskawki potem, na masę.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, tarta wyszła znakomita 🙂 Pani przepisy są dla mnie inspiracją prawie codziennie, ale pierwszy raz komentuję. Powinnam częściej dzielić się efektami! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/tarta.jpg[/img]
Pani Doroto, masę na wierzch wylewamy chyba na wystudzone ciasto? Tak mi intuicja podpowiada, ale jest rozbieżność między instrukcją w video i w tekście, więc wolę się upewnić… tarta właśnie się piecze 🙂
oczywiście :). Uwielbiam borówki amerykańskie, też muszę kupić w tym tygodniu, jak wybiorę się na targ :).
Ja dziś zaczęłam sezon na borówki amerykańskie 🙂 i chyba z nimi wypróbuje ten ciekawy przepis 🙂 Chyba się nada ?
Jeszcze są truskawki, były dzisiaj nawet w moim osiedlowym sklepie :). Tylko niestety 15 zł za kg.
Robiłam w sezonie truskawkowym.Pyszotka:)
Najlepiej z białej czekolady, chociaż ja pod koniec filmu miałam na talerzyku ciemną i też była smaczna :).
dzięki 🙂
male pytanko czy do tego pasuje polewa czekoladowa
leci sub pozdro
[..YouTube..] oczywiście :). Uwielbiam borówki amerykańskie, też muszę kupić w tym tygodniu, jak wybiorę się na targ :).
[..YouTube..] @wisienka2509 oczywiście :). Uwielbiam borówki amerykańskie, też muszę kupić w tym tygodniu, jak wybiorę się na targ :).
[..YouTube..] Ja dziś zaczęłam sezon na borówki amerykańskie 🙂 i chyba z nimi wypróbuje ten ciekawy przepis 🙂 Chyba się nada ?
[..YouTube..] Jeszcze są truskawki, były dzisiaj nawet w moim osiedlowym sklepie :). Tylko niestety 15 zł za kg.
[..YouTube..] @lonkaa08 Jeszcze są truskawki, były dzisiaj nawet w moim osiedlowym sklepie :). Tylko niestety 15 zł za kg.
[..YouTube..] Robiłam w sezonie truskawkowym.Pyszotka:)
[..YouTube..] Najlepiej z białej czekolady, chociaż ja pod koniec filmu miałam na talerzyku ciemną i też była smaczna :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Najlepiej z białej czekolady, chociaż ja pod koniec filmu miałam na talerzyku ciemną i też była smaczna :).
[..YouTube..] dzięki 🙂
[..YouTube..] @TheUnboxinglive dzięki 🙂
[..YouTube..] male pytanko czy do tego pasuje polewa czekoladowa
[..YouTube..] leci sub pozdro
pyszotka, jutro zrobie
koniecznie jeszcze trzeba zrobić, to ostatnia szansa w tym roku:)