fbpx
Czytasz właśnie
Tarteletki z truskawkami

Tarteletki z truskawkami

Tarteletki truskawkowo-cytrynowe z migdałami

Latem piekę tarteletki z truskawkami lub inne, drobne ciastka z dodatkiem świeżych owoców. Komponuję różne smaki i stawiam na prostotę. Kilka składników, proste przygotowanie i w upalne, letnie dni, bez spędzania kilku godzin w kuchni, mam pyszny i efektowny, mały deser dla siebie i najbliższych.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Uwaga, nadchodzi lato! Będzie ciepło, a może nawet (znowu! w końcu!) gorąco. Wakacje kojarzą mi się z dojrzałymi owocami, deserami lodowymi, aromatycznymi wypiekami. Podczas wakacji rezygnuję z picia tradycyjnej, gorącej herbaty, zastępując ją świeżymi sokami, wodą z odrobiną mięty i cytryny albo… herbatami z owoców lub czarnymi aromatyzowanymi, które świetnie smakują wieczorem, gdy robi się odrobinę chłodniej lub w upalne popołudnie, ostudzone i podane z kostkami lodu.

Zobacz też
Babka drożdżowa

Moje tarteletki z truskawkami możecie przygotować z herbatników o dowolnym smaku – wypróbujcie te czekoladowe oraz tzw. digestive, chociaż klasyczne, jasne, również będą wyśmienicie smakować w połączeniu z serkową masą, zmiksowaną polewą i świeżymi owocami. Wybierzcie słodkie truskawki lub spróbujcie poeksperymentować, przygotowując tarteletki z malinami lub jagodami. Można je zrobić dokładnie tak samo, a jeśli nie macie pod ręką migdałów, wykorzystajcie orzechy włoskie lub kawałki czekolady.

Tarteletki truskawkowo-migdałowe

Tarteletki z truskawkami

Tarteletki z truskawkami czyli minitarty truskawkowe z kremem z serka mascarpone lub twarożku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tarteletki z truskawkami
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 535kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 36 herbatników, np. miodowych (zmielone w blenderze)
  • 3 łyżki masła (stopione)
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 4 łyżki wody

Polewa truskawkowa

  • 2 szklanki truskawek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku lub serwetce, bez szypułek)
  • szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Masa serowa

  • 250 g kremowego serka do serników (mascarpone lub bardzo gęsty twarożek)
  • ½ łyżki skórki startej z cytryny
  • ¼ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 1 cukier waniliowy (mały; można zastąpić 1 łyżką ekstraktu z wanilii lub miąższem z ⅓ laski wanilii)

Wierzch

  • 3 szklanki truskawek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku lub serwetce, bez szypułek; pokrojone na połówki)
  • 3 łyżki migdałów w płatkach (uprażone na suchej patelni)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Herbatniki ze stopionym masłem, cukrem i wodą, zagniatamy ciasto. Wykładamy do posmarowanych masłem foremek na tarteletki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C, pieczemy przez ok. 20 minut, aż zbrązowieje.
    Spody tarteletek - ciasto herbatnikowe
  • Serek mieszamy z cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
  • Wykładamy na upieczone, ostudzone i wyjęte z foremek tarteletki (ja zapomniałam o wyjęciu z foremek i potem musiałam się trochę nagimnastykować
    Tarteletki z wyłożoną masą serową
  • Zmiksowane truskawki do garnka, dodajemy cukier i mąkę kukurydzianą. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1 minutę, studzimy do temperatury pokojowej.
  • Wykładamy na masę serową na tarteletkach.
    Tarteletki z polewą truskawkową
  • Truskawki i skrapiamy równomiernie sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu tarteletek, ozdabiamy dookoła prażonymi migdałami i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
    Układanie truskawek na tarteletkach

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 535kcal (27%) | Carbohydrates: 59g (20%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 15g (94%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 219mg (10%) | Potas: 259mg (7%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 39g (43%) | Witamina A: 770IU (15%) | Witamina C: 72.2mg (88%) | Wapń: 100mg (10%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
3 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom