Latem piekę tarteletki z truskawkami lub inne, drobne ciastka z dodatkiem świeżych owoców. Komponuję różne smaki i stawiam na prostotę. Kilka składników, proste przygotowanie i w upalne, letnie dni, bez spędzania kilku godzin w kuchni, mam pyszny i efektowny, mały deser dla siebie i najbliższych.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Uwaga, nadchodzi lato! Będzie ciepło, a może nawet (znowu! w końcu!) gorąco. Wakacje kojarzą mi się z dojrzałymi owocami, deserami lodowymi, aromatycznymi wypiekami. Podczas wakacji rezygnuję z picia tradycyjnej, gorącej herbaty, zastępując ją świeżymi sokami, wodą z odrobiną mięty i cytryny albo… herbatami z owoców lub czarnymi aromatyzowanymi, które świetnie smakują wieczorem, gdy robi się odrobinę chłodniej lub w upalne popołudnie, ostudzone i podane z kostkami lodu.
Moje tarteletki z truskawkami możecie przygotować z herbatników o dowolnym smaku – wypróbujcie te czekoladowe oraz tzw. digestive, chociaż klasyczne, jasne, również będą wyśmienicie smakować w połączeniu z serkową masą, zmiksowaną polewą i świeżymi owocami. Wybierzcie słodkie truskawki lub spróbujcie poeksperymentować, przygotowując tarteletki z malinami lub jagodami. Można je zrobić dokładnie tak samo, a jeśli nie macie pod ręką migdałów, wykorzystajcie orzechy włoskie lub kawałki czekolady.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 36 herbatników, np. miodowych (zmielone w blenderze)
- 3 łyżki masła (stopione)
- 2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- 4 łyżki wody
Polewa truskawkowa
- 2 szklanki truskawek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku lub serwetce, bez szypułek)
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Masa serowa
- 250 g kremowego serka do serników (mascarpone lub bardzo gęsty twarożek)
- ½ łyżki skórki startej z cytryny
- ¼ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- 1 cukier waniliowy (mały; można zastąpić 1 łyżką ekstraktu z wanilii lub miąższem z ⅓ laski wanilii)
Wierzch
- 3 szklanki truskawek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku lub serwetce, bez szypułek; pokrojone na połówki)
- 3 łyżki migdałów w płatkach (uprażone na suchej patelni)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Herbatniki ze stopionym masłem, cukrem i wodą, zagniatamy ciasto. Wykładamy do posmarowanych masłem foremek na tarteletki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C, pieczemy przez ok. 20 minut, aż zbrązowieje.
- Serek mieszamy z cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
- Wykładamy na upieczone, ostudzone i wyjęte z foremek tarteletki (ja zapomniałam o wyjęciu z foremek i potem musiałam się trochę nagimnastykować
- Zmiksowane truskawki do garnka, dodajemy cukier i mąkę kukurydzianą. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1 minutę, studzimy do temperatury pokojowej.
- Wykładamy na masę serową na tarteletkach.
- Truskawki i skrapiamy równomiernie sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu tarteletek, ozdabiamy dookoła prażonymi migdałami i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
cóż to za cudeńko, wygląda niesamowicie smacznie 🙂
A właśnie, jak się poprawnie pisze? Bo widzę, że funkcjonują dwie wersje – „tartaletki” i „tarteletki”. W słowniku wyrazów obcych nie znalazłam żadnej z nich :).
tartaletki są cudowne. a herbaciany konkurs już kusi!