Dziś zakupów cała masa, a potem problem w domu, gdzie to wszystko pochować. Kupiłam sporo świeżych ryb, a tu nagle okazało się, że po ostatnim grillowaniu w moim zamrażalniku został jeszcze jeden, dość spory płat tilapii. I od razu pomysł na szybko: będzie tilapia z grilla z sosem miętowym. Składników niewiele, ale muszą być młode i świeże. Takie jak te, które dzisiaj nabyłam :).
Zobacz też: Więcej przepisów na dania z ryb i inne pomysły na tani obiad
Tilapia jest dość kontrowersyjną rybą, podobnie jak żyjąca w ściekach panga. Można ją kupić w zamrożonych kawałkach, filetowaną i ciężko sprawdzić, jak w rzeczywistości wygląda cała, żywa ryba. Ma bardzo drobne ości, więc nadaje się do jedzenia tylko przez cierpliwych miłośników ryb :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 duży płat tilapii (lub 2 małe; bez ości)
- 2 garście młodych listków szpinaku (dokładnie umyte i osuszone)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 cm korzenia imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok + 2 plasterki do ozdobienia)
- 10 plasterków ogórka
- 5 listków świeżej mięty (drobno posiekane; najlepsza będzie pieprzowa, ale każda inna też wskazana)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
Dodatkowo
- 1 szklanka ryżu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Rybę nacieramy czosnkiem i imbirem, przyprawiamy, skrapiamy lekko połową soku cytrynowego, oliwą z oliwek, obkładamy masłem i grillujemy na aluminiowej tacce lub na płycie raclette.
- W miseczce łączymy składniki na sos: miętę, pozostały sok cytrynowy, 5 łyżek oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, cukier.
- Na talerzach układamy szpinak, na szpinaku gotową rybę, polewamy sosem miętowym, przybieramy plasterkami cytryny i ogórka. Dokładamy ryż i gotowe.