fbpx
Czytasz właśnie
Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy

Latem, w sezonie na truskawki, nie potrafię sobie odmówić tej słodkości! Muszę choć jeden raz zrobić tort bezowy. Piekę dwa płaskie, okrągłe blaty bezowe i przekładam prawdziwą bitą śmietaną, do której nie dodaję cukru pudru. Tej bombie kalorycznej odrobiny lekkości i przełamania smaku nadają truskawki, listki świeżej mięty i polewa czekoladowa. Dzięki nim ciężar kalorii zamienia się, niestety tylko pozornie, w lekką chmurkę. Po jej zjedzeniu zawsze wychodzę na letni, bardzo długi spacer.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Nie pamiętam już, kiedy po raz pierwszy jadłam tort z bezy. Może w dzieciństwie? A może jednak w dorosłym życiu? Pewnego dnia wybrałyśmy się na taki pyszny, bezowy torcik z koleżanką z pracy. W cukierni niedaleko biura, po ciężkim i stresującym dniu biurowym, zjadłyśmy jego cudowną wersję z dodatkiem malin i migdałów. Bo pokazane przeze mnie truskawki to tylko jedna z wielu możliwości! 

Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy

Tort bezowy z bitą śmietaną czyli przepis na najlepszy tort bezowy z owocami, który świetnie smakuje z truskawkami lub z malinami, albo jagodami czy kiwi.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 45 minuty
Razem: 2 godziny
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: tort bezowy
Liczba porcji: 1 tort o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 166kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Beza

  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • szklanki cukru pudru

Do przełożenia

  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)

Dekoracje do wyboru (opcjonalnie)

  • 2 szklanki truskawek (pokrojone na plasterki)
  • kilka truskawek w całości
  • listki świeżej mięty
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Opcjonalnie na każdą warstwę bitej śmietany można dosypać prażone, posiekane grubo orzechy włoskie lub nerkowce, albo płatki migdałów czy wiórki kokosowe i polać całość polewą czekoladową.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Bezy – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Polewa z białej czekolady – przepis

Jak zrobić

  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Stopniowo dosypuję do ubitych białek cukier i ubijam dalej, na gęstą masę bezową.
  • Wykładam masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, można dorobić kilka mniejszych bezików i wykorzystać do późniejszej dekoracji.
  • Wstawiam bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Piekę przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.
  • Rozsmarowuję połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.
  • Na bitą śmietanę wykładam pokrojone truskawki.
  • Przykrywam drugim krążkiem bezowym i wykładam drugą połowę śmietany na wierzch.
  • Wierzchnią warstwę śmietany dekoruję całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Kalorie: 166kcal (8%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 23mg (1%) | Potas: 95mg (3%) | Cukier: 27g (30%) | Witamina A: 145IU (3%) | Witamina C: 17.1mg (21%) | Wapń: 26mg (3%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wykorzystując mniejszą tortownicę, np. 18 cm, można przyrządzić 3 blaty bezowe zamiast dwóch. Ale taki dwuwarstwowy torcik bezowy z bitą śmietaną na wierzchu jest równie ładny!

Zobacz też
Risotto z karczochami

Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami

Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać Wasze torty bezowe. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, z jakimi owocami je przygotowaliście :).

12 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom