Latem, w sezonie na truskawki, nie potrafię sobie odmówić tej słodkości! Muszę choć jeden raz zrobić tort bezowy. Piekę dwa płaskie, okrągłe blaty bezowe i przekładam prawdziwą bitą śmietaną, do której nie dodaję cukru pudru. Tej bombie kalorycznej odrobiny lekkości i przełamania smaku nadają truskawki, listki świeżej mięty i polewa czekoladowa. Dzięki nim ciężar kalorii zamienia się, niestety tylko pozornie, w lekką chmurkę. Po jej zjedzeniu zawsze wychodzę na letni, bardzo długi spacer.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Nie pamiętam już, kiedy po raz pierwszy jadłam tort z bezy. Może w dzieciństwie? A może jednak w dorosłym życiu? Pewnego dnia wybrałyśmy się na taki pyszny, bezowy torcik z koleżanką z pracy. W cukierni niedaleko biura, po ciężkim i stresującym dniu biurowym, zjadłyśmy jego cudowną wersję z dodatkiem malin i migdałów. Bo pokazane przeze mnie truskawki to tylko jedna z wielu możliwości!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Beza
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 2½ szklanki cukru pudru
Do przełożenia
- bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
Dekoracje do wyboru (opcjonalnie)
- 2 szklanki truskawek (pokrojone na plasterki)
- kilka truskawek w całości
- listki świeżej mięty
- polewa czekoladowa
- polewa z białej czekolady
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek - jak ubić
- Bezy – przepis
- Bita śmietana – przepis
- Polewa czekoladowa – przepis
- Polewa z białej czekolady – przepis
Jak zrobić
- Białka ubijam na sztywną pianę.
- Stopniowo dosypuję do ubitych białek cukier i ubijam dalej, na gęstą masę bezową.
- Wykładam masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, można dorobić kilka mniejszych bezików i wykorzystać do późniejszej dekoracji.
- Wstawiam bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Piekę przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.
- Rozsmarowuję połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.
- Na bitą śmietanę wykładam pokrojone truskawki.
- Przykrywam drugim krążkiem bezowym i wykładam drugą połowę śmietany na wierzch.
- Wierzchnią warstwę śmietany dekoruję całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.
Wartości odżywcze
Wykorzystując mniejszą tortownicę, np. 18 cm, można przyrządzić 3 blaty bezowe zamiast dwóch. Ale taki dwuwarstwowy torcik bezowy z bitą śmietaną na wierzchu jest równie ładny!
Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać Wasze torty bezowe. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, z jakimi owocami je przygotowaliście :).
Czy można piec 2 blaty bezowe na raz ? Ponieważ 2 blaty mi się nie mieszczą na jednej blasze?
Jeśli z termoobiegiem, to można :).
Bitą śmietana naprawdę bez cukru? Dobra będzie?
Beza jest na tyle słodka, że cukier w tym wypadku jest zbędny :).
smietana misi byc bardziej ubita. A beze suszy sie w temp. 80 stopni. i calosc trzeba zmrozic przez kilka godzin.
Białka według tego przepisu wyszły mi wyśmienicie. Zawsze wsypywałam cukier od razu i musiałam bardzo długo ubijać białka mikserem aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Natomiast czas pieczenia przedłuży się do 5 godzin + czas studzenia w pekarniku 🙂 Zapewne nałożyłam zbyt grubą warstwę bezy do totownicy i dlatego nie chciała się upiec. Człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach.
kurcze, chyba zrobię! wydaje się prosty w przygotowaniu, tylko te bezy… 🙂 zobaczę, jak wyjdą mi zwykłe beziki, jak się udzadzą – robię.
Zrobiłam ,beza idealna biała i chrupiąca .Bardzo pomógł mi zamieszczony filmik ,dziękuję.
No to już wiem co jutro zrobię dla mojego męża :)) Dzięki za pomysł!
[..YouTube..] No to już wiem co jutro zrobię dla mojego męża :)) Dzięki za pomysł!
Pycha…:)
[..YouTube..] Pycha…:)