fbpx
Czytasz właśnie
Tort Red Velvet Cake

Tort Red Velvet Cake

Red Velvet Cake

Mój pierwszy w życiu, samodzielnie (od A do Z) zrobiony tort. A może ciasto, bo „biszkopt na tort jest o wiele lżejszy” – jak powiedziała moja mama. Tort Red Velvet czyli amerykańskie red velvet cake. Nie jest to typowy biszkopt, a masę przygotowuje się na bazie serka typu philadelphia lub mascarpone. Dzięki barwnikowi spożywczemu lub sokowi z buraków ciasto nabiera czerwonego, a właściwie mocno bordowego odcienia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Tort Red Velvet prawdopodobnie został przygotowany po raz pierwszy przez szefa kuchni hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku, w latach ’50 XX w. Alternatywna wersja mówi, że jest „wynalazkiem” amerykańskiej wojny secesyjnej. Niezależnie od pochodzenia, to bardzo smaczny wypiek.

Tort Red Velvet
Tort Red Velvet

Red Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i mocno słodkim. Założę się, że nikt z Was nie jest w stanie zjeść więcej niż jeden kawałek. Z tego właśnie słyną amerykańskie ciasta. Są okropnie słodkie i podczas gdy w Polsce na 2 szklanki mąki przypada zwykle 1 szklanka cukru w cieście, w USA sypie się o pół szklanki więcej! Najbardziej intensywny, prawdziwie czerwony kolor uzyskamy, stosując czerwony barwnik spożywczy do ciasta. Moja wersja bazuje na soku z buraków i do ostrej czerwieni niestety jej daleko. Z pewnością wszystkie te pięknie czerwone ciasta, które można obejrzeć w internecie, są barwione sztucznie. Sprawdziłam, że nawet z dodatkiem zredukowanego soku z buraków jest szansa, że i tak w torcie mocniej „wyjdzie” brąz kakao.

Zobacz też
Mazurek kajmakowy

Red Velvet Cake

Tort Red Velvet Cake

Tort Red Velvet Cake czyli pyszny tort amerykański barwiony burakami lub czerwonym barwnikiem. Najlepszy tort Red Velvet z kremem z mascarpone.
4.75 z 4 ocen
Przygotowanie: 45 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: tort red velvet cake, tort z burakami
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 900kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kakao (bez dodatku kakao ciasto będzie mieć bardziej intensywną barwę)
  • 60 ml roztworu czerwonego barwnika spożywczego (można zastąpić sokiem z 1 słoiczka buraczków (słoiczek o pojemności 500 ml, ale soku po odciśnięciu będzie mniej))
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 krople aromatu waniliowego (a jeszcze lepiej - miąższ z ½ laski wanilii)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem; amerykańskie ciasta są bardzo słodkie, więc można wykorzystać mniej: 1 szklankę)

Krem

  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (najlepiej zastąpić zmielonym w elektrycznym młynku ksylitolem; amerykańskie ciasta są bardzo słodkie, więc można wykorzystać mniej: 1 szklankę)
  • 3 krople aromatu waniliowego (a jeszcze lepiej - miąższ z ½ laski wanilii)
  • 750 g kremowego sera (philadelphia lub mascarpone)

Dodatkowo

  • 100 g migdałów w płatkach
  • kilka różyczek z lukru plastycznego

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zakalec w cieście - jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Masa na ciasto
  • Bardzo miękkie masło (1 kostkę) ucieram z cukrem w dużej misce, za pomocą miksera.
  • Dodaję jedno jajko, ucieram. Dodaję drugie jajko, ponownie ucieram na gładko.
  • Sok z buraków lub roztwór barwnika spożywczego mieszam za pomocą trzepaczki (lub widelcem) z kakao.
  • Do masy na ciasto stopniowo (po kilka łyżek) dodaję mąkę, śmietankę kremówkę, aromat waniliowy i różową esencję, cały czas miksując.
  • W małej miseczce mieszam sodę z octem, dodaję do masy i delikatnie, dokładnie mieszam drewnianą łyżką.
  • Masę najlepiej podzielić na 3 równe części i upiec w wysmarowanych masłem i posypanych mąką tortownicach. Można też upiec w jednej i pokroić ciasto po wystudzeniu, np. za pomocą żyłki.
  • Ciasto piekę przez ok. 30 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 °C, następnie dokładnie studzę.
  • -----
  • * Jeśli ciasto jest pieczone w 1 części, w tortownicy, czas pieczenia wydłuży się, nawet do 50-60 minut.
  • Krem
  • Krok 7
  • Drugą kostkę bardzo miękkiego masła ucieram z serem w dużej misce.
  • Krok 8
  • Dodaję aromat waniliowy i stopniowo, cały czas miksując, dosypuję cukier puder. Masę dzielę na 4 części.
  • Krok 9
  • Na talerzu do tortów układam jedną warstwę ciasta. Po wierzchu smaruję jedną częścią masy. Przykrywam kolejną warstwą ciasta, nakładam drugą warstwę masy. Układam ostatnią warstwę ciasta.
  • Krok 10
  • Po całym torcie rozsmarowuję cienko masę serową – dzięki temu okruchy przylepią się do niej podczas chłodzenia i nie będą przeszkadzać w późniejszym nakładaniu pozostałych dwóch części masy.
  • Chłodzę tort w lodówce przez ok. 30 minut.
  • Krok 11
  • Trzecią część masy nakładam na wierzch tortu, a czwartą rozsmarowuję równo dookoła, po bokach.
  • Krok 12
  • Obsypuję tort płatkami migdałów, a wierzch dekoruję perełkami cukierniczymi i różyczkami z lukru plastycznego.

Wartości odżywcze

Serving: 180g | Kalorie: 900kcal (45%) | Carbohydrates: 64g (21%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 67g (103%) | Tłuszcze nasycone: 39g (244%) | Cholesterol: 188mg (63%) | Sód: 399mg (17%) | Potas: 133mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 40g (44%) | Witamina A: 2040IU (41%) | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 138mg (14%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mój tort z burakami wyszedł dość wysoki. Po raz pierwszy przygotowałam krem na bazie serka mascarpone i na pewno jeszcze niejeden raz wrócę do tej receptury!

Red Velvet Cake
Red Velvet Cake

Bardzo jestem ciekawa, jak udadzą się Wasze torty. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

104 komentarze
  • Dziękuje pięknie za tak szybką odpowiedź 🙂 i jeszcze dla pewności: piekłaś to ciasto na termoobiegu?
    [napisałam do Ciebie również na fejsie, ale chyba masz poblokowane wiadomości od czytelników (może to i lepiej w niektórych przypadkach :D), sprawa nagła, więc ponowiłam pytanie tutaj 🙂 jeszcze raz dziękuje! ]

  • Cześć, mam pytanie odnośnie tortu Red Velvet Cake 🙂
    Przejrzałam wszystkie komentarze i widziałam, że niektórym nie wychodziło i porobiły im się zakalce, wiem też, że to nie wina przepisu, bo wielokrotnie przyrządzałam potrawy Twojego autorstwa, zawsze wychodziły, czy to ciasta, ciasteczka czy też dania obiadowe. Planuję zrobić ten tort w piątek, w ramach prezentu urodzinowego dla przyjaciółki i chciałabym, żeby mi się udało, dlatego moje pytanie to: jeżeli będę piekła w jednej formie, bo, niestety, nie posiadam więcej, to jak długo ciasto powinno siedzieć w piekarniku? Obowiązuje tutaj zasada suchego patyczka, tak? Dodam, że do barwienia zamierzam użyć barwnika spożywczego, a nie soku z buraków.

    Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru 🙂 Kinia

    • Cześć Kiniu! Mój stary piekarnik piekł ciasta tak szybko jak prodiż. Jeśli będziesz korzystać z tortownicy 21 cm, to może się okazać, że potrzeba nawet 50 minut – obserwuj wierzch ciasta i jeśli po 30 minutach będzie widać, że jeszcze wyrasta, a wierzch nie ściemnieje, to nie otwieraj tylko co parę minut obserwuj jak wygląda i sprawdź środek dopiero wtedy, jak wierzch już będzie podrumieniony. Zaraz zrobię adnotację w przepisie, żeby była jasność, dzięki za zwrócenie na to uwagi :).

  • Nie musisz używać kakao – możesz użyć jego substytutu dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością. Nie jest bardzo drogi, smakuje tak samo, a nie wywołuje (a przynajmniej nie powinien) reakcji alergicznej 😉

  • Robiłam ten tort dwa razy i nie wiem dlaczego mi nie wychodzi 🙁 Ciasto zamiast czerwone wychodzi mi brązowe i zawsze strasznie mokre, tak że nie da się go dobrze podzielić na części. Ale krem jest wyśmienity i używam go też do innych deserów.
    Masz pomysł dlaczego ciasto mi nie wychodzi?

    • Barwnik barwi lepiej niż buraki. Po burakach może wyjść brązowy, też mi się to zdarzyło. To ciasto jest cięższe i mokre, możesz spróbować upiec je w większej formie lub wydłużyć czas pieczenia w tej, w której pieczesz teraz i powinno być lepiej. Zamiast śmietanki możesz spróbować z mlekiem albo wodą gazowaną – myślę, że wtedy ciasto będzie lżejsze, ale być może trzeba będzie wlać nieco mniej, np. pół szklanki, żeby konsystencja nie była za rzadka.

  • Ten krem to jakas porazka, po chwili zrobiło się coś, co wyglądało jak twaróg i obok jakby śmietana. zrobiłam wszystko według przepisu. Niestety w smaku też nie był za ciekawy. zdecydowanie nie polecam.

  • Bez kakao, z samym sokiem z buraków, nie będzie wg mnie smaczne. Ale jeśli i tak zdecydujesz się zaryzykować i spróbujesz, daj znać jaki był efekt :).

  • Jeśli można wtrącić swoje 3 grosze to zgadzam się z przedmówcami, że w amerykańskich przepisach jest maślanka a nie śmietanka oraz dodaje się 1-2 łyżki octu. Poza tym w tym przepisie jest za dużo masła!!!! (być może dlatego niektórym ciasto opada). W amerykańskich przepisach funkcjonuje: 1stick of butter, co błędnie tłumaczymy jako kostkę masła. Ich kostka nie równa się naszej kostce, więc 1 stick of butter = dokładnie 113,5 grama. A to duża różnica. Radzę wypróbować z powyższymi poprawkami i serdecznie pozdrawiam 🙂

  • czy to ciasto ma byc takie mokre…po bokach sie upieklo ale srodek chyba nie bo wyciagawszy go z piekarnika srodek telepotał sie jak galareta…sprawdzilam wykałaczka i jest nie upieczony mam go jeszcze pozostawic na dodatkowe minuty do pieczenia????

  • 30 minut ciasto surowe to raz, 500 ml soku o 60ml barwnika, daje inne konsystencje ciasta, ratowałam mąką mimo wszystko ciasto wyszło nie dobre, piekłam dłużej, zakalec, niejadalne i za tłuste. Niestety jakoś ten przepis zupełnie nie wyszedł

  • [..YouTube..] 30 minut ciasto surowe to raz, 500 ml soku o 60ml barwnika, daje inne konsystencje ciasta, ratowałam mąką mimo wszystko ciasto wyszło nie dobre, piekłam dłużej, zakalec, niejadalne i za tłuste. Niestety jakoś ten przepis zupełnie nie wyszedł

  • Zamiast śmietanki powinna być maślanka, tak mówi większość przepisów jakie ja posiadam na ten tort. ;]
    Teoretycznie do ciasta nie potrzeba barwników, jak ktoś nie ma, maślanka powinna zareagować z octem, aczkolwiek kolor nie będzie tak nasycony. 😉

  • [..YouTube..] Zamiast śmietanki powinna być maślanka, tak mówi większość przepisów jakie ja posiadam na ten tort. ;]
    Teoretycznie do ciasta nie potrzeba barwników, jak ktoś nie ma, maślanka powinna zareagować z octem, aczkolwiek kolor nie będzie tak nasycony. 😉

  • obiecałem wrzucić to co powstało na bazie Red Velvet z pozytywnej kuchni 😉 oto Torcik drugi w zyciu
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/03/hello_kitty.jpg[/img]

      • dziękuje za miłe słowa

        Hymmm ja na swój pierwszy tort wybrałem masę zrobioną z pianek marshmallows (jojo, haribo) nie lukier, który prawdopodobnie jest ciężki w obróbce. A masa z pianek długo pozostaje plastyczną i masz sporo czasu aby coś naprawić;-)

        • Będę docelowo musiała spróbować obydwu, ale skoro ta z pianek łatwiejsza, to może powinna być pierwsza :). Ale lukier plastyczny też nie wydaje się trudny w obróbce – pożyjemy, zobaczymy :).

  • ciekawy torcik i piękna zimowa wersja Doroty:) pozdrawiam niedzielnie znad walentynkowej niespodzianki – najlepsze że lepsza połowa wie że robię niespodziankę, siedzi spokojnie i za nic nie będzie wiedział co ja tam mieszam na wtorek:):)

  • Zapomniałem dodać, że piekłem całość za jednym razem z zamiarem późniejszego pocięcia na kawałki. Ciasto ładnie wyrosło, później opadło a w efekcie końcowym więcej niż połowa wydaje się być lekkim zakalcem 🙁 .

    Jeśli pieczesz na części to czy niewykorzystaną masę chowasz do lodówki czy też wkładasz do piekarnika 3 odrębne tortownice? Bo 3×30 min. to sporo czasu dla takiej masy i nie wiem czy później należy ją jeszcze raz zmiksować czy wymieszać przed przelaniem kolejnej porcji?

    • Wszystkie trzy części, jeśli zdecydujesz się piec w trzech tortownicach, trzeba upiec w tym samym czasie, bo surowe ciasto nie może leżeć zbyt długo. Tylko wtedy trzeba je piec z termoobiegiem, bo każdy placek będzie stał na innej półce, a temperatura musi być jednakowa w całym piekarniku, żeby wszystkie placki tak samo wyrosły i upiekły się w tym samym czasie. Ciasto mogło opaść, bo piekło się za długo. Kiedyś myślałam, że biszkopt (i inne wyrastające na proszku lub sodzie ciasta), tak samo jak sernik, powinien po upieczeniu pozostać w piekarniku na czas studzenia, tymczasem należy go od razu wyjąć, a niektórzy nawet upuszczają blaszkę na ziemię z niedużej wysokości, co podobno zapobiega opadaniu ciasta po upieczeniu :).

      • Dziękuje za sugestię z tym szybkim wyciąganiem. Fakt ciasto siedziało w piekarniku z 1h.

        Z tym termoobiegiem to będzie problem, bo z racji „taniego” gazu swoją kuchenkę wymieniłem na nową, która jest tylko gazowa. Nic … będę najwyżej kombinował na 2 tortownice wówczas jest szansa, że jakoś to będzie.

        Z racji tego, że ciasto miało być tylko wersją testową postanowiłem jednak dokończyć dzieła i je ozdobić 😉 pierwszy raz w życiu bawiłem się również masą marshmallows bo dziecko zażyczyło sobie na urodziny tort z Hello Kitty. Chodź muszę przyznać, że pierwsza masa poszła wczoraj do kosza 😉 dziś z rana z nową siła zrobiłem drugi raz. Efekt na zdjęciu.

        Jak zrobię wersje finalną również przekaże zdjęcie efektu końcowego.

        [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/hello_kitty.jpg[/img]

  • Hej,
    Dziś po raz pierwszy w życiu przystąpiłem do robienia tortu. Chodź mam już jakieś doświadczenie w kuchceniu to tortów jeszcze nigdy nie robiłem. Ciasto urosło pięknie … niestety po wyłączeniu piekarnika … i odczekaniu aż ostygnie … ciasto kompletnie opadło 🙁 . Co może być tego powodem?

  • Myślę, że smakowo będzie pasować, nie wiem tylko jak z konsystencją, bo nie robiłam jeszcze nigdy tortu z masą marcepanową. I klasyczny Red Velvet to już wtedy nie będzie, ale to akurat przecież nie problem :).

  • [..YouTube..] Myślę, że smakowo będzie pasować, nie wiem tylko jak z konsystencją, bo nie robiłam jeszcze nigdy tortu z masą marcepanową. I klasyczny Red Velvet to już wtedy nie będzie, ale to akurat przecież nie problem :).

  • [..YouTube..] @MissEdolly Myślę, że smakowo będzie pasować, nie wiem tylko jak z konsystencją, bo nie robiłam jeszcze nigdy tortu z masą marcepanową. I klasyczny Red Velvet to już wtedy nie będzie, ale to akurat przecież nie problem :).

    • Witam, właśnie skończyłam robić to ciasto i muszę przyznać, że jest to najgorszy przepis jaki do tej pory miałam na cokolwiek. Ciasto po pobycie 60 min w piekarniku jest zakalcem strasznym ( po 30 min było w środku całe płynne ) robiłam wszystko z godnie z przepisem, konsystencje miałam identyczne jak na filmie. Dodam, że mam nowiutki piekarnik z termoobiegiem. Piekę na co dzień dużo ciast i tortów ale jeszcze nigdy nie poniosłam takiej klęski ! zdecydowanie odradzam ! Chciałam mężowi zrobić niespodziankę na walentynki a będę musiała po raz pierwszy od kilku lat kupić coś w cukierni !!

      • Witaj Aniu! Przykro mi, że nie wyszło, ale raczej nie jest to wina przepisu, bo piekłam tort Red Velvet już kilka razy i za każdym się udawał. Skoro pieczesz na co dzień dużo ciast i tortów, może masz sugestię modyfikacji proporcji składników?

  • W opisie pod filmem zawsze jest link do danego przepisu na stronie, a tam wymiary tortownicy, której używam :). Ta ma 21 cm średnicy. Ciasto wychodzi „pośrednie”. Nie jest na tyle suche, żeby trzeba je było nasączać ponczem, ale też nie jest to konsystencja wilgotnego brownie, za to jest właśnie takie czekoladowo-ciężkawe.

  • [..YouTube..] W opisie pod filmem zawsze jest link do danego przepisu na stronie, a tam wymiary tortownicy, której używam :). Ta ma 21 cm średnicy. Ciasto wychodzi „pośrednie”. Nie jest na tyle suche, żeby trzeba je było nasączać ponczem, ale też nie jest to konsystencja wilgotnego brownie, za to jest właśnie takie czekoladowo-ciężkawe.

  • [..YouTube..] @suczkaaaa24 W opisie pod filmem zawsze jest link do danego przepisu na stronie, a tam wymiary tortownicy, której używam :). Ta ma 21 cm średnicy. Ciasto wychodzi „pośrednie”. Nie jest na tyle suche, żeby trzeba je było nasączać ponczem, ale też nie jest to konsystencja wilgotnego brownie, za to jest właśnie takie czekoladowo-ciężkawe.

  • ciekawe ciekaw e musze koniecznie go wypróbować ; )) czy ktoś go robił i może mi powiedzie c czy jest suchy czy wilgotnym i jakim w smaku a i na jakiej jest to tortownicy o na filmiku wygląda na niezbyt dużą pozdro

  • [..YouTube..] ciekawe ciekaw e musze koniecznie go wypróbować ; )) czy ktoś go robił i może mi powiedzie c czy jest suchy czy wilgotnym i jakim w smaku a i na jakiej jest to tortownicy o na filmiku wygląda na niezbyt dużą pozdro

  • Dział ten sam co aromaty do ciast, posypki i polewy. Ale nie jestem pewna czy takie barwniki tam będą – ja kupuję w sklepach internetowych.

    • Może masło za twarde? Też mi się kiedyś zważyła masa z tego powodu. Może też ser mascarpone był odrobinę za wilgotny – jeden drugiemu nierówny. Ja swoją uratowałam, wrzucając ją partiami do blendera i rozmiksowując.

    • Przygotowywałam dzisiaj po raz pierwszy Panią Walewską i podczas ucierania kremu z masła i budyniu przyszło mi do głowy, że robiąc masę do ozdobienia tortu Red Velvet można by postąpić identycznie: najpierw utrzeć samo masło mikserem, a potem stopniowo, po 1-2 łyżki, dodawać ser i cukier puder, cały czas ucierając.

  • Piekłam z trochę innego przepisu. I rzeczywiście intensywny czerwony kolor uzyskamy używając barwnika, a nie buraków. Ja robiłam z serkiem Philadelphia 🙂

  • [..YouTube..] Piekłam z trochę innego przepisu. I rzeczywiście intensywny czerwony kolor uzyskamy używając barwnika, a nie buraków. Ja robiłam z serkiem Philadelphia 🙂

  • Bardzo apetycznie wygląda ! ; **
    i z pewnością go wkrótce zrobie ^^ .
    wszystkiego najlepszego !! : ) dziękuje pani bardzo za tą stronke dzięki niej mój jadłospis jest kolorowy , a nie przez cale tygodnie to samo … 🙂
    mam nadzieję że pani kariera się poszerzy . ; ** dziękuje i jeszcze raz wszystkiego najlepszego ! ; **

  • Polecam do pieczenia barwnik spożywczy zamiast buraków, bo czerwony, naprawdę czerwony kolor uzyska się jedynie z jego pomocą.

  • tort wygląda wyśmienicie , wypróbuję go na urodziny swojej teściowej . Ja ostatnio piekłam tort truskawkowy . Lubię piec torty więc na pewno go upiekę filmik jest czaderski .
    Pozdrawiam gorąco

  • Jak zobaczyłam ten tort to się zachwyciłam!
    Po obejrzeniu filmu powiedziałam tylko jedno – CZAD!
    i zaraz biorę się za to cudo!
    Dzieło sztuki jak dla mnie:)
    Pozdrawiam 🙂

      • ZROBIŁAM!!!
        Mąż zachwycony!
        Ja pełna satysfakcji!
        Tylko niestety nie wyszedł Red Velvet lecz Brown Velvet 🙂
        Widocznie dodałam za mało soku z buraka 🙁
        Następnym razem dam więcej!
        Ale smak – SUPER!

        • U mnie za pierwszym razem też wyszedł Brown Velvet :). Dałam wtedy za dużo kakao, a sok z buraków był taki jednodniowy z butelki. Dopiero za drugim razem użyłam soku z buraczków ze słoika i było lepiej, ale do takiej intensywnie czerwonej barwy i tak daleko, co zresztą widać na zdjęciach. Niestety, prawdziwa, intensywna czerwień tylko z barwnikiem spożywczym. Ale najważniejsze, że smakuje :).

  • Bardzo lubię robić tort i pewnie go wypróbuję, wygląda apetycznie
    WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZIN:)

  • przepis na to ciasto mam już od ponad roku w swoim zeszycie z przepisami… i jest rewelacyjne… no i mina przyjaciol jest bezcenna 😀 serdecznie polecam i fajnie ze zrobiłaś ten filmik… bo z tego co widzialam chyba jestes pierwsza :Dpozdrawiam 🙂

  • Tylko szkoda ze nie ma opcji sprobuj:-) Wyglada przepysznie! Wszystkiego najlepszego i wielu inspiracji na pozytywne potrawy!

  • [..YouTube..] przepis na to ciasto mam już od ponad roku w swoim zeszycie z przepisami… i jest rewelacyjne… no i mina przyjaciol jest bezcenna 😀 serdecznie polecam i fajnie ze zrobiłaś ten filmik… bo z tego co widzialam chyba jestes pierwsza :Dpozdrawiam 🙂

  • Wszystkiego pysznego, Pozytywna Kuchnio!
    Tort wygląda pięknie i aż mam ochotę…
    Faktycznie nie jest to biszkopt, bo biszkopt wygląda jak gąbka – rośnie na pianie, nie na proszku.
    Jednakowoż muszę spróbować – z burakami, slowfoodowo.

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom