fbpx
Czytasz właśnie
Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami

Wiele miałam pomysłów na tort z brzoskwiniami. Planowałam przygotować lekki biszkopt i przełożyć kremem z bitej śmietany. Chciałam dodać drobno siekane migdały, takie blanszowane, bo świetnie komponują się z dodatkiem brzoskwiń. Myślałam też o maku, który bardzo lubię w muffinach. Wyobraziłam sobie, że mój tort brzoskwiniowy będzie idealnie smakować, gdy słodkie owoce przełamie się smakiem cytrusów, może z jakimś likierem dolanym do ponczu… Odkładałam jego przygotowanie przez trzy lata i wreszcie, w wersji bezglutenowej, zagościł na stole z okazji moich urodzin.

Przygotowywałyśmy go na szybko z moją mamą: za krótko ubijałam masę, za grubo pokroiłam brzoskwinie, za mało czasu spędził w lodówce przed podaniem, ale świetnie smakował! Zrobiony na mojej ulubionej mieszance bezglutenowej najlepszej, ładnie wyrósł i utrzymał masę i dekoracje. Choć biszkopt upiekłam dzień wcześniej, wszystkie pozostałe prace wykonywałyśmy dwie godziny przed przyjściem gości. Da się, ale nie polecam ;). Wolę robić tort w spokoju i skupieniu, kiedy nic mnie nie rozprasza. Powoli rozsmarowuję krem na biszkoptowych blatach, a potem dekoruję szprycą wierzch. Bardzo mnie to relaksuje i czuję, że w takie przygotowania wkładam całe serce.

Po kilku dniach po urodzinach, na spokojnie, upiekłam drugi tort, żeby móc go sfotografować i podzielić się z Wami przepisem. Udoskonaliłam sposób dekoracji, choć tym razem zapomniałam dodać mak lub migdały do masy biszkoptowej. Upieczony na zwykłej mące tortowej, za to ze starannie pokrojonymi brzoskwiniami i domowym dżemem malinowym na wszystkich warstwach, choć pomarańczowy sprawdziłby się tutaj równie dobrze. Uważam, że mój tort brzoskwiniowy wyszedł piękny, chociaż jego bok nie do końca przypomina to, co w mojej głowie stworzyła przed nakładaniem masy wyobraźnia ;).

Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami

Pyszny tort z brzoskwiniami na jasnym biszkopcie, nasączony syropem brzoskwiniowo-pomarańczowym, przełożony kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz dżemem malinowym lub pomarańczowym.
4.76 z 33 ocen
Przygotowanie: 45 minuty
Gotowanie: 55 minuty
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: 1 godzina 40 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: tort brzoskwiniowy, tort z brzoskwiniami
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 18 cm
Kalorie: 424kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 6 łyżek cukru (polecam ksylitol lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym oraz mniejszej liczbie kalorii niż biały cukier)
  • 8 łyżek mąki (tortowa typ 405-450 lub orkiszowa typ 500; można wykorzystać też mieszankę bezglutenową)
  • 3 łyżki drobno siekanych blanszowanych migdałów (opcjonalnie; można zastąpić makiem)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Do przełożenia

  • krem z 500 g mascarpone i 400 ml śmietanki kremówki 30-36% + 3 łyżki cukru pudru oraz ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (wszystkie składniki schłodzone przez kilka godzin w lodówce) (połowa kremu odłożona do dekoracji)
  • 1,5 brzoskwini z puszki (dobrze odsączona z syropu)
  • 6 łyżek dżemu malinowego lub pomarańczowego

Do nasączenia

  • sok z połowy pomarańczy
  • ½ szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
  • 1 łyżka likieru o smaku cytrysów (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • 1,5 brzoskwini z puszki (dobrze odsączona z syropu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Tort z brzoskwiniami bezglutenowy - polecam wykorzystać moją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą z dodatkiem tapioki
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić biszkopt jasny
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone
  3. Piana z białek – jak ubić
  4. Zakalec w cieście - dlaczego powstaje i jak go uniknąć

Jak zrobić

Przygotowanie biszkoptu

  • Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do utartych żółtek dodaję mąkę, migdały/mak oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowania, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.
  • Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.
  • Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
    W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!
    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
  • Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Studzę na kratce, w foremce, obrócony do góry dnem. Wyjmuję z foremki dopiero po wystudzeniu.
  • Przekrawam biszkopt na 3 blaty o równej grubości.

Przygotowanie kremu

  • Rozmiksowuję serki z cukrem i wanilią na bardzo wysokich obrotach miksera, wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę kremówkę. Ubijam do momentu uzyskania napowietrzonego kremu, który dobrze trzyma się końcówek miksera po wyjęciu z miski.

Składanie tortu

  • Dolny blat tortu układam na podstawce do tortu. Nasączam kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń wymieszanego z sokiem z pomarańczy i likierem.
  • Smaruję blat kremem i posypuję połówką brzoskwini pokrojonej w niedużą kostkę. Przykrywam kolejnym blatem. Delikatnie dociskam dłońmi na całej powierzchni.
    Powtarzam czynności, również dla trzeciego, wierzchniego blatu, który nasączam, smaruję dżemem i kremem, posypuję kawałkami brzoskwini oraz dociskam.

Dekorowanie

  • Połówki brzoskwiń kroję w niezbyt grube plastry.
  • Na boku tortu rozprowadzam część kremu, wyrównując dokładnie łopatką brzeg lub tworząc fantazyjne zdobienia za pomocą łyżki lub wzornika cukierniczego.
  • Na wierzchu tortu układam plasterki brzoskwiń w kształt róży. Zaczynam od ułożenia małego ślimaczka z mniejszych plasterków na środku i dokładam kolejne dookoła.
  • Brzeg dekoruję kremem ze szprycy.

Chłodzenie

  • Odstawiam tort, najlepiej pod przykryciem (tłusty krem łatwo pochłania zapachy), w chłodne miejsce, na ok. 2 godziny.

Wartości odżywcze

Serving: 160g | Kalorie: 424kcal (21%) | Carbohydrates: 30.58g (10%) | Białko: 4.5g (9%) | Fat: 31.25g (48%) | Tłuszcze nasycone: 19.33g (121%) | Cholesterol: 88.5mg (30%) | Sód: 43.42mg (2%) | Potas: 114mg (3%) | Fiber: 0.75g (3%) | Cukier: 20.42g (23%) | Witamina A: 1198.5IU (24%) | Witamina C: 9.1mg (11%) | Wapń: 84.9mg (8%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Tort z brzoskwiniami
Tort z brzoskwiniami
2 komentarze
4.76 from 33 votes (33 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom