fbpx
Czytasz właśnie
Tosty z jajkiem

Tosty z jajkiem

Tosty z jajkiem

Kolejne tosty z jajkiem, choć tym razem w nieco innej osłonie. Podpatrzyłam przepis na tosty z jajkami sadzonymi w środku, oglądając film w TV, dawno temu. Włoska gospodyni domowa smażyła je tam na śniadanie. Potem, po wielu latach, przypomniałam sobie, że zawsze chciałam spróbować je przyrządzić i ciągle planowałam, że jeszcze nie teraz, może kiedyś… Wreszcie przyszła ich kolej! Zmodyfikowałam nieco filmową recepturę, dorzucając na wierzch podsmażoną cebulę z ziołami prowansalskimi, świeżą bazylię i pomidorki. Prosty przepis i eleganckie danie na talerzu. Kto ma ochotę na takie śniadanko? Zobaczcie jak zrobić tosta z jajkiem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Muszę Wam opowiedzieć historię ich przygotowania. Nie wiem, czy też bywacie tak rozkojarzeni podczas robienia zakupów. Mnie, nawet z listą w ręku, zdarza się ciągle czegoś zapomnieć. I o ile w kuchni jestem kreatywna i potrafię wyczarować coś smacznego, robiąc przegląd lodówki, o tyle nie da się wyczarować tostów z jajkiem, kiedy zapomniało się kupić jajek ;). Wykroiłam otwory w kanapkach. Rozgrzałam tłuszcz na patelni. Na drugiej, mniejszej, zeszkliłam cebulę. I zorientowałam się, że po jajka będę musiała natychmiast pobiec do pobliskiego sklepu. Potem, kiedy już wbiłam je do podsmażonych na patelni kromek, zorientowałam się, że kromki warto byłoby najpierw odwrócić ;).

Tosty z jajkiem

Tosty z jajkiem

Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!
5 z 5 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tosty z jajkiem
Liczba porcji: 2 tosty
Kalorie: 349kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 kromki jasnego chleba (pszenny lub bezglutenowy)
  • 2 jajka
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 2-3 pomidorki koktajlowe (przekrojone na połówki)
  • 2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym do smażenia)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • 3 listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • W kromkach chleba wycinam okrągłe otwory o średnicy ok. 5 cm.
  • Cebul
  • Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
  • Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.

Wartości odżywcze

Serving: 1tost | Kalorie: 349kcal (17%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 391mg (130%) | Sód: 306mg (13%) | Potas: 234mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 700IU (14%) | Witamina C: 4.6mg (6%) | Wapń: 108mg (11%) | Żelazo: 2.9mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ostatecznie tosty i tak wyszły przepyszne. A umiejętność radzenia sobie w kuchni, gdy brak kompletu składników pod ręką, uważam za jedną z najbardziej przydatnych! Z pewnością się ze mną zgodzicie!

Zobacz też

Tosty z jajkiem - przepis
Tosty z jajkiem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam tosty z jajkiem. Bardzo jestem ciekawa, czy również podsmażyliście do nich cebulkę! A może wymyślicie jakieś inne dodatki? Piszcie!

Zobacz komentarze (1)
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom