Każdy z nas choć raz miał okazję ich spróbować: truskawki ze śmietaną i odrobiną cukru. Maczane w całości lub pokrojone na plasterki i wymieszane z kwaśną śmietaną i cukrem, są ulubioną przez wielu z nas wersją truskawek na słodko. Truskawki ze śmietaną to smak naszego dzieciństwa: robiły je mamy i babcie, prosząc nas wcześniej o zerwanie na działce truskawek, które tak ciężko było donieść w komplecie do domu.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery
Dziś mała propozycja modyfikacji klasycznego połączenia smaków, bo truskawki ze śmietaną można wzbogacić smakiem wanilii i delikatnie zagęścić mascarpone. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek lub śniadanie, gdy dodamy je do naleśników. W ten sam sposób można przygotować jagody, jeżyny lub maliny. Może jeszcze odrobina prażonych migdałów lub orzechów, albo trochę polewy czekoladowej? To już chyba zbyt duża różnica z oryginałem, za to smak truskawek na pewno świetnie uzupełnią również takie składniki. Które z tych połączeń smakowych lubicie najbardziej?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 40 truskawek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku, bez szypułek)
- 100 g kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem greckim lub, w wersji wegańskiej, gęstą śmietanką kokosową wybraną z puszki z mlekiem kokosowym)
- 2 łyżki mascarpone
- miąższ z ¼ laski wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego)
- 4 łyżeczki cukru (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Truskawki ze śmietaną wegańskie i bez laktozy można przygotować, zastępując śmietanę i mascarpone bitą śmietaną kokosową.
- Truskawki - właściwości, walory i witaminy
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Truskawki kroimy na plasterki i wkładamy do pucharków lub miseczek.
- Śmietanę mieszamy z cukrem, mascarpone i wanilią.
- Dodajemy śmietanę do truskawek i mieszamy.
Wartości odżywcze
Jak myślicie, co by było, gdyby nie wymyślono truskawek ze śmietaną? 🙂
Wygląda przepysznie, mój ulubiony deser
Mało ciast piekę Patrycjo :). Obawiam się, że jak zacznę robić ich więcej, z linią trzeba będzie się pożegnać ;).
Jak ta Dorota trzyma linię?! No jak?!
mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi lub truskawkami…pyszota
jasne że tak! ja np polecam moje serowe tortellini z truskawkami w sosie śmietankowo-kremowym mascarpone PYCHOTA!:-)
z bita smietana posypana starta czekolada 🙂
a ja najbardziej lubie jest truskawki z niczym 🙂
moja mama, zrobila w niedziele mieszanke domowa bita smietana i mascarpone… hmmmm dobre ale bogate
oj tak, ja robię tarte z mascarpone z bitą śmietaną i truskawkami, genialne połączenie… mniam…
tradycyjnie…jednak Smietana
Nie ma jak świeże produkty i prostota wykonania gwarantujące 100 % sukces 🙂
Nudno i niesmacznie :)))))))
W mojej starenkiej Kuchni Polskiej jest przepis, jak przyrzadzic herbate z saszetki… 🙂
Mój syn nie miał by co jeść:))))))))))))
@Olga proponuję instrukcję jak zagotować wodę.
Trzeba by je było wymyślić 😀
Czekam na przepis na chleb z masłem 😉
jedlibyśmy maliny ze śmietaną! 😀 ew. poziomki
pyszna klasyka. najpyszniejsza. i fajny pomysł z kremowym dodatkiem mascarpone.