fbpx
Czytasz właśnie
Truskawki ze śmietaną

Truskawki ze śmietaną

Truskawki ze śmietaną

Każdy z nas choć raz miał okazję ich spróbować: truskawki ze śmietaną i odrobiną cukru. Maczane w całości lub pokrojone na plasterki i wymieszane z kwaśną śmietaną i cukrem, są ulubioną przez wielu z nas wersją truskawek na słodko. Truskawki ze śmietaną to smak naszego dzieciństwa: robiły je mamy i babcie, prosząc nas wcześniej o zerwanie na działce truskawek, które tak ciężko było donieść w komplecie do domu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Dziś mała propozycja modyfikacji klasycznego połączenia smaków, bo truskawki ze śmietaną można wzbogacić smakiem wanilii i delikatnie zagęścić mascarpone. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek lub śniadanie, gdy dodamy je do naleśników. W ten sam sposób można przygotować jagody, jeżyny lub maliny. Może jeszcze odrobina prażonych migdałów lub orzechów, albo trochę polewy czekoladowej? To już chyba zbyt duża różnica z oryginałem, za to smak truskawek na pewno świetnie uzupełnią również takie składniki. Które z tych połączeń smakowych lubicie najbardziej?

Truskawki ze śmietaną i mascarpone

Truskawki ze śmietaną

Truskawki ze śmietaną urozmaicone dodatkiem wanilii i mascarpone. Kilka propozycji modyfikacji klasycznego połączenia smaku truskawek i śmietany.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: truskawki ze śmietaną
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 118kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 40 truskawek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku, bez szypułek)
  • 100 g kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem greckim lub, w wersji wegańskiej, gęstą śmietanką kokosową wybraną z puszki z mlekiem kokosowym)
  • 2 łyżki mascarpone
  • miąższ z ¼ laski wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego)
  • 4 łyżeczki cukru (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Truskawki ze śmietaną wegańskie i bez laktozy można przygotować, zastępując śmietanę i mascarpone bitą śmietaną kokosową.
  2. Truskawki - właściwości, walory i witaminy
  3. Bita śmietana - przepis

Jak zrobić

  • Truskawki kroimy na plasterki i wkładamy do pucharków lub miseczek.
  • Śmietanę mieszamy z cukrem, mascarpone i wanilią.
  • Dodajemy śmietanę do truskawek i mieszamy.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (słodzona cukrem) | Kalorie: 118kcal (6%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sód: 24mg (1%) | Potas: 130mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 260IU (5%) | Witamina C: 37mg (45%) | Wapń: 48mg (5%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz też
Pesto z bobu

Truskawki ze śmietaną i mascarpone
Truskawki ze śmietaną i mascarpone

Jak myślicie, co by było, gdyby nie wymyślono truskawek ze śmietaną? 🙂

18 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom