Warzywa pieczone uwielbiam! Nie ma chyba prostszego sposobu na przygotowanie dużej ilości warzyw na obiad lub kolację. Wystarczy pokroić, skropić oliwą i doprawić. Większości nie trzeba nawet obierać ze skórek. Pyszne danie, po które najchętniej sięgam jesienią i zimą. Przygotowuję warzywa z piekarnika i podaję z ulubionym hummusem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g ziemniaków (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
- 250 g batatów (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
- 250 g cukinii (pokrojona w ósemki)
- 250 g bakłażana (pokrojony w ósemki)
- 250 g papryki (dowolny kolor)
- 250 g marchewki (obrana, pokrojona w grube frytki)
- 250 g pietruszki (obrana, pokrojona w grube frytki)
- 250 g selera (obrany, pokrojony w grube frytki)
- 250 g buraków (obrane, pokrojone w grube frytki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 4 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- 2 łyżki skórki startej z cytryny lub limonki (owoc wcześniej wyszorowany i sparzony; można zastąpić przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub startym na tarce o drobnych oczkach świeżym imbirem)
- zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano (lub przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa, kumin, kardamon, chili, kolendra; opcjonalnie)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- sezam lub czarnuszka (do dekoracji; opcjonalnie)
- nasiona granatu (do dekoracji; opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Hummus - przepis
- Przepisy na pesto
- Przepisy na dipy
- Guacamole - przepis
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 200 °C (termoobieg).
- Doprawiam warzywa solą i pieprzem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami, opcjonalnie skrapiam też sokiem z cytryny/limonki.
- Polewam oliwą, opcjonalnie dodaję skórkę z cytryny/limonki lub czosnek/imbir i równomiernie rozprowadzam po wszystkich kawałkach.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut. Gdy warzywa lekko zbrązowieją, można wyjąć, odstawić na parę minut do ostudzenia na kratce i serwować.