fbpx
Czytasz właśnie
Warzywa pieczone

Warzywa pieczone

Warzywa pieczone

Warzywa pieczone uwielbiam! Nie ma chyba prostszego sposobu na przygotowanie dużej ilości warzyw na obiad lub kolację. Wystarczy pokroić, skropić oliwą i doprawić. Większości nie trzeba nawet obierać ze skórek. Pyszne danie, po które najchętniej sięgam jesienią i zimą. Przygotowuję warzywa z piekarnika i podaję z ulubionym hummusem.

Warzywa pieczone

Warzywa pieczone

Najlepsze warzywa pieczone do steków i innych potraw z mięsa lub ryb albo po prostu jako wegański obiad lub kolacja. Doskonałe do podania z hummusem, ewentualnie guacamole lub innym dipem do maczania.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: warzywa pieczone, warzywa z piekarnika
Liczba porcji: 8
Kalorie: 215kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g ziemniaków (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
  • 250 g batatów (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
  • 250 g cukinii (pokrojona w ósemki)
  • 250 g bakłażana (pokrojony w ósemki)
  • 250 g papryki (dowolny kolor)
  • 250 g marchewki (obrana, pokrojona w grube frytki)
  • 250 g pietruszki (obrana, pokrojona w grube frytki)
  • 250 g selera (obrany, pokrojony w grube frytki)
  • 250 g buraków (obrane, pokrojone w grube frytki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny lub limonki (owoc wcześniej wyszorowany i sparzony; można zastąpić przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub startym na tarce o drobnych oczkach świeżym imbirem)
  • zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano (lub przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa, kumin, kardamon, chili, kolendra; opcjonalnie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • sezam lub czarnuszka (do dekoracji; opcjonalnie)
  • nasiona granatu (do dekoracji; opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (termoobieg).
  • Doprawiam warzywa solą i pieprzem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami, opcjonalnie skrapiam też sokiem z cytryny/limonki.
  • Polewam oliwą, opcjonalnie dodaję skórkę z cytryny/limonki lub czosnek/imbir i równomiernie rozprowadzam po wszystkich kawałkach.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut. Gdy warzywa lekko zbrązowieją, można wyjąć, odstawić na parę minut do ostudzenia na kratce i serwować.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 215kcal (11%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 135mg (6%) | Potas: 910mg (26%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 10775IU (216%) | Witamina C: 68mg (82%) | Wapń: 121mg (12%) | Żelazo: 4.6mg (26%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Warzywa pieczone
Warzywa pieczone
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom