fbpx
Czytasz właśnie
Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka

Dzieciństwo to piękny czas, w którym kształtują się, często na całe życie nasze upodobania smakowe. Kto z nas nie pamięta smacznych ciast czy pierogów serwowanych przez babcię albo najlepszego rosołu gotowanego przez mamę? Niestety, podobnie jak wiele przyjemnych, każdy z nas ma też jedno lub kilka nieprzyjemnych wspomnień kulinarnych z czasów, kiedy był dzieckiem. Jedną z niemile wspominanych dań jest często wątróbka, której nieprzyjemny zapach nie tylko kobiety w ciąży potrafi przyprawić o mdłości, a przecież jest kilka sposobów jej przygotowania, które potrafią znacznie podnieść jej walory smakowe. Jedną z moich propozycji dla Was jest wątróbka z cebulą i jabłkiem, pięknie pachnąca, choć przyznam, że pomimo szczerych chęci i tak nie do końca przekonałam się do jej smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej

Moja mama parę razy próbowała przekonać do jedzenia wątróbki mnie i mojego brata, ale ostatecznie, po nieudanych próbach, zdecydowała, że wątróbka nie musi pojawiać się na naszym stole i jeśli kiedykolwiek ją jedliśmy, to tylko jako dodatek w pasztecie. Być może nieco łatwiej byłoby nam przyswoić wątróbkę w kotletach mielonych, ale ostatecznie, jedni wolą ryby i owoce morza, a innym smakuje wątróbka z cebulą i jabłkiem i dobrze, bo byłoby nudno, gdyby wszyscy ludzie na ziemi lubili te same rzeczy.

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem to nieco odmieniona wersja klasycznej wątróbki z cebulą, bez mąki, za to z dodatkiem duszonych jabłek i aromatycznych ziół. Miękka i smaczna wątróbka z cebulą i jabłkiem to pomysł na tani obiad.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 12 godziny 25 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 12 godziny 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: wątróbka z cebulą i jabłkiem
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych (umyte, osuszone, oczyszczone z błon, wymoczone przez całą noc w mleku lub maślance, w chłodnym miejscu)
  • mleko lub maślanka
  • 2 cebule (drobno pokrojone lub posiekane w talarki albo w piórka)
  • 1-2 winne jabłka (obrane, pokrojone w kostkę lub w plastry)
  • 2-4 łyżki masła klarowanego
  • suszony tymianek świeża mięta (drobno posiekane)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na maśle klarowanym, następnie odsuwamy na bok patelni.
  • Wątróbki szybko i na średnim ogniu obsmażamy ze wszystkich stron (nie można usmażyć jej za mocno, bo stwardnieje; powinna być zrumienione z wierzchu i miękka w środku), następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Na patelnię dokładamy pokrojone jabłko i dusimy całość przez 2-4 minuty pod przykryciem.
  • Wątróbkę z cebulą i jabłkiem podajemy posypaną świeżą miętą, z dodatkiem ugotowanego ryżu lub ziemniaków.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Wątróbka z cebulą
Wątróbka z cebulą
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
79 komentarzy
  • a moja babcia robila bez zadnego mleka czy jablek, normalnie smazyla na patelni i smalcu i jako dziecko bardzo mi smakowalo, tesknie za tym smakiem nawet czasem

  • Uwielbiam wątróbkę! Wszystkie inne podroby mnie odrzucają na kilometr 😉 Jak dotąd robiłam ją sama tylko raz, ale jutro spróbuję z jabłkiem i z moczeniem w mleku.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/11/kopia2.jpg[/img]

  • w jakim celu wątróbkę moczy się w mleku lub maślance? nigdy tak jeszcze nie robiłam
    a ja uwielbiam wątróbkę od dziecka :-))

  • Moja ukochana śp babcia, żeby nas wnusiów do wątróbki nie zniechęcić, moczyła ja przynajmniej godzinę przed przyrządzaniem w mleku lub maślance – szczególnie tą wieprzową. Pozbawia sie jej wtedy części zapachu i robi sie dużo delikatniejsza 🙂
    I tak cała nasza szóstka ( tzn wnusiów ) uwielbia wątróbkę – a jak już pisałam w innym komentarzu – smażona wątróbka + brukselka z wody = szał języka i podniebienia 😀

  • Aż mi ślinka pociekła 😀 Wątróbka w takim „towarzystwie” musi być świetna. Chyba jeszcze dziś skoczę do sklepu po składniki, bo mi zrobiłaś smak 🙂

  • Hej:) , ja też prowadze bloga kulinarnego, ale póki co publikuje na nim zdjecia, a ostatnio, zainspirowana Twoimi filmikami, postanowiłam skręcić cos własnego, jednak moje ”dzieło” ma bardzo kiepskie światło, przy zwykłej żarówce wszystko jest pomaranczowe. I tu moje pytanie- jakiego uzywasz oświetlenia?

    A co do wątróbki, to bardzo lubie z cebulą ale staram sie unikac bo nie jest zbyt zdrowa, kojarzy mi sie z przedszkolem:D
    pozdrawiam:)

    • Przy zwykłej żarówce musisz zmienić ustawienia balansu bieli i będziesz mieć dobre światło o odpowiedniej barwie :). Czyli musisz się przełączyć z ustawień automatycznych na półautomatyczne albo na ręczne – zerknij do instrukcji aparatu/kamery, powinny tam być takie informacje :). Ja filmuję przy świetle dziennym lub, w razie potrzeby, doświetlam się lampami panelowymi.

  • Ja w dzieciństwie też nie lubiłam, a teraz raz na jakis czas zjem z przyjemnoscią. Ja cebule kroję w piórka, jabłko trę na tarce i wmieszam w mięso, a zamiast tymianku stosuje majeranek – pyszotka 🙂

  • [..YouTube..] Ja w dzieciństwie też nie lubiłam, a teraz raz na jakis czas zjem z przyjemnoscią. Ja cebule kroję w piórka, jabłko trę na tarce i wmieszam w mięso, a zamiast tymianku stosuje majeranek – pyszotka 🙂

  • Uwielbiam wątróbkę … język w d…ę wpada jak widzę i czuję … tylko dlaczego jestem jedynym w naszym domu, który ją lubi 🙁

  • Uhhh. Ja nienawidzę wątróbki, mam uraz z dzieciństwa, z resztą jak większość tych którzy jej nie lubią. Pamiętam jak babcia mnie zmuszała do jedzenia, że niby zdrowa, dużo żelaza, a fuuu!!! Wybacz, ale nic mnie do niej nie przekona, chociaż miło, że próbujesz 🙂

  • [..YouTube..] Uhhh. Ja nienawidzę wątróbki, mam uraz z dzieciństwa, z resztą jak większość tych którzy jej nie lubią. Pamiętam jak babcia mnie zmuszała do jedzenia, że niby zdrowa, dużo żelaza, a fuuu!!! Wybacz, ale nic mnie do niej nie przekona, chociaż miło, że próbujesz 🙂

  • ja też obtaczam wątróbkę w mące przed smażeniem, a przyprawianie zostawiam na koniec, bo tak jak piszesz długie smażenie oraz zbyt szybkie przyprawienie sprawia że wątróbka twardnieje, ale zgodzę się do tego stwierdzenia, że jedzenie wątróbki obecnie może być szkodliwe, smak wątróbki z dzieciństwa jest zupełnie inny niż tej którą można zjeść teraz.

  • [..YouTube..] ja też obtaczam wątróbkę w mące przed smażeniem, a przyprawianie zostawiam na koniec, bo tak jak piszesz długie smażenie oraz zbyt szybkie przyprawienie sprawia że wątróbka twardnieje, ale zgodzę się do tego stwierdzenia, że jedzenie wątróbki obecnie może być szkodliwe, smak wątróbki z dzieciństwa jest zupełnie inny niż tej którą można zjeść teraz.

  • hehe z dzieciństwa wyniosłam niezbyt pozytywne wrażenia co do wątróbki, za to teraz zajadam się nią z wielkim smakiem 🙂

  • ja nienawidzilam watrobki do calkiem niedawna, bo moja mama poprostu ja smazyla i solila i podawala z ziemniakami i surowka..do niedawna, bo teraz gdy moj mezczyzna przygotowuje ja z cebulka i sola, smakuje zupelnie inaczej :)) wiec mniam

  • Wątroba z dowolnego zwierzaka to niezwykle wartościowy posiłek, bomba witamin i mikroelementów. Pozytywna Kucharka pokazała to niezwykle pięknie. Kilka lat temu ciąłem świeżą wątrobę z dzika – kuchnia wyglądała jak krwawa łaźnia, a i moja nieporadna próba usunięcia gorzkiego smaku potrawy przy pomocy butelki (a może i dwóch) czerwonego wina nie odniosła skutku 🙂

  • A ja spróbowałam ostatnio na weselu szaszłyków z wątróbki i jabłka – tak w skrócie to była pieczona wątróbka i cząstka jabłka ( ósemka) 😀 takie ala koreczki na krótkiej wykałaczce:D smakowało naprawdę wyśmienicie – mięsko było jędrne z wierzchu lekko chrupkie i nie było tłuste:) Polecam spróbujcie Niestety nie posiadam dokladnego przepisu – jabłko i wątróbka były upieczone Pozdrawiam i smacznego 😀

  • [..YouTube..] A ja spróbowałam ostatnio na weselu szaszłyków z wątróbki i jabłka – tak w skrócie to była pieczona wątróbka i cząstka jabłka ( ósemka) 😀 takie ala koreczki na krótkiej wykałaczce:D smakowało naprawdę wyśmienicie – mięsko było jędrne z wierzchu lekko chrupkie i nie było tłuste:) Polecam spróbujcie Niestety nie posiadam dokladnego przepisu – jabłko i wątróbka były upieczone Pozdrawiam i smacznego 😀

  • Uwielbiam, ale tylko z cebulą i dzień wcześniej namoczoną w mleku, dokładnie jak pisze Gosia 🙂

  • Ryby jak najbardziej, ale zraziłem się do owoców morza kiedy poszedłem do restauracji i zamówiłem potrawę z takowymi. Nie otrząsłem się do tej pory, choć moja Narzeczona zajadała się tymi dziwotami z wielkim smakiem – ja natomiast nie będę próbował przez najbliższy czas. Mam nadzieję, że z tą wątróbka uda mi się przełamać:-)

  • [..YouTube..] Ryby jak najbardziej, ale zraziłem się do owoców morza kiedy poszedłem do restauracji i zamówiłem potrawę z takowymi. Nie otrząsłem się do tej pory, choć moja Narzeczona zajadała się tymi dziwotami z wielkim smakiem – ja natomiast nie będę próbował przez najbliższy czas. Mam nadzieję, że z tą wątróbka uda mi się przełamać:-)

  • moja mama zawsze przed jej gotowaniem moczyla ja w mleku …i dalo sie ja zjesc :o) a teraz po latach , to wspominam ja z lezka w oku ;o)

  • Nienawidzę wątróbki od dziecka. Szczególnie po tym, jak siedziałam nad nią 4 godziny, bo „musiałam” zjeść.

  • …ta wygląda ohydnie ;( ale dobrze przyrządzona z cebulką lub pieczarkami i na masełku jest wyśmienita ;-)) !!

  • Dlugo nie lubilam, ale teraz lubie bardzo i ciagle szukam nowych sposobow jej przygotowania – a jest ich tysiace.

  • Trauma. Ja się w ogóle nie potrafię zmusić do podrobów. Nawet pasztet robię bez wątróbki… Więc w zasadzie jest to pieczeń. Co dziwne – krupnioki (kaszankę) lubię. Ale nie moze w niej być podrobów!!!

  • Z dzieciństwa u nas pamiętam kaszanka domowej roboty a ttfffuuuuu zawszę uciekaliśmy z domu by jej nie jeść ;/ horror

  • Witaj! Ja bardzo lubię wątróbkę, sama jeszcze nie robiłam ale lubię tak jak moja mama ją przygotowuje – smażona z cebulką. Mniam:)

  • Hm, może faktycznie w takiej zasmażce jeszcze inaczej smakuje. Może zrobię kolejne podejście za kilka lat ;))).

  • Dorotko, błąd! Wątróbkę trzeba obtoczyć w mące i na dużym oleju natychmiast przewracając podsmażyć, później, pod koniec dodać cebulę, by zyskała od niej smak. Faktem z kolei jest, że pieprz i sól dodaje się na koniec. Podczas duszenia wątróbka twardnieje. Cały ten proces musi być zrobiony w trymiga. Swoją drogą nie jestem pewien, czy jedzenie wątróbki jest zdrowe w dzisiejszych czasach, gdy dają zwierzętom antybiotyki do karmy i inne świństwa, a właśnie wątroba to wszystko kumuluje.

  • [..YouTube..] Dorotko, błąd! Wątróbkę trzeba obtoczyć w mące i na dużym oleju natychmiast przewracając podsmażyć, później, pod koniec dodać cebulę, by zyskała od niej smak. Faktem z kolei jest, że pieprz i sól dodaje się na koniec. Podczas duszenia wątróbka twardnieje. Cały ten proces musi być zrobiony w trymiga. Swoją drogą nie jestem pewien, czy jedzenie wątróbki jest zdrowe w dzisiejszych czasach, gdy dają zwierzętom antybiotyki do karmy i inne świństwa, a właśnie wątroba to wszystko kumuluje.

  • O kurczę, wątróbka prześladowała mnie całe dzieciństwo i nie jadłem jej chyba przez ostatnie 10 lat:-) Ale po tym poradniku może się przełamie, chociaż nie wiem czy się odważę,bo trochę się boję:-) Pozdrawiam Cię Doroto:-)

  • [..YouTube..] O kurczę, wątróbka prześladowała mnie całe dzieciństwo i nie jadłem jej chyba przez ostatnie 10 lat:-) Ale po tym poradniku może się przełamie, chociaż nie wiem czy się odważę,bo trochę się boję:-) Pozdrawiam Cię Doroto:-)

  • Nigdy się do niej chyba nie przekonam ( co jakiś czas próbuję) . Zdarza mi się przyrządzać wątróbkę z cebulą i jabłkiem bo mój mąż lubi.

  • Moje dzieci nienawidzą wątróbki, a ja z mężem ją po prostu uwielbiamy. Dziękuję za kolejny świetny przepis do kolekcji.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom