Był już majonez, było masło, pora na kolejny wynalazek kreatywnych wegan. Śmietana z nerkowców czyli tłuszcz o łagodnym smaku pochodzący z orzechów oraz kwaskowaty posmak uzyskany dzięki dodatkowi soku z limonki lub cytryny. Do wykorzystania tam, gdzie w standardowych przepisach niewegańskich występuje klasyczna śmietana. Niestety, nie ma identycznych właściwości, ale smakowo i pod względem konsystencji sprawdzi się świetnie!

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka nerkowców (namoczone przez min. 4 godziny)
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (można dodać więcej w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka octu cydrowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Orzechy odcedzam na sicie i przepłukuję zimną wodą.
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.W razie potrzeby od czasu do czasu wyłączam blender i daję odpocząć silnikowi.Może okazać się konieczne zeskrobywanie zawartości ze ścianki kielicha.W razie potrzeby można dolewać stopniowo dodatkową wodę w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji.W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytrusów oraz soli do smaku.
Wartości odżywcze
