Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery
W najprostszej wersji, zwłaszcza gdy owoce są bardzo słodkie, wystarczy mieszanka truskawek i bananów. Zamrożone lub świeże, które dopiero po zmiksowaniu przekładam do pudełka i wstawiam do zamrażalnika. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru w nieco bogatszej wersji przygotowuję, miksując wcześniej orzechy nerkowce na gładkie masło. Dosładzam je daktylami lub rodzynkami, choć sprawdzi się też dodanie odrobiny ksylitolu czy syropu klonowego albo z agawy. Naturalną słodycz w lodach doskonale podbija ekstrakt z wanilii.
Masło z nerkowców można zastąpić masłem kokosowym lub gęstą, kokosową śmietanką, które nadadzą lodom odrobinę tropikalnego charakteru.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 szklanki truskawek (świeże lub mrożone)
- 2 banany lub awokado (dojrzałe; świeże lub zamrożone w niedużych kawałkach, bez skórek)
- ½ szklanki orzechów nerkowców (opcjonalnie)
- 1 garść suszonych daktyli lub rodzynek (opcjonalnie; lub ½ świeżego banana, albo 2 łyżki ksylitolu, miodu, syropu z agawy albo syropu klonowego; daktyle/rodzynki można wcześniej namoczyć i odcedzić, żeby łatwiej dały się zmiksować)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Orzechy i daktyle/rodzynki miksuję w blenderze na gładkie masło z nerkowców. Wyjmuję z kielicha.
- Dodaję do blendera pozostałe składniki i miksuję pulsacyjnie, do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dokładając masło orzechowe.
- Lody miksowane z zamrożonych składników są gotowe do podania. Masę ze składników niezamrożonych przekładam do maszynki do lodów lub mrożę w pudełku, w zamrażalniku, przez ok. 3 godziny, mieszając co 30 minut, co zapobiega krystalizacji i zapewnia lepszą konsystencję lodów.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy takie lody przypadną Wam do gustu. A może wolicie śmietankowo-truskawkową klasykę?
To już wiem jaki deser na weekend będzie 🙂