Klasyczna wieprzowina po chińsku przyprawiona mieszanką pięciu smaków, bogata w kolorowe warzywa i pożywna. To bardzo aromatyczne danie, które dodatkowo można wzbogacić, dokładając pędy bambusa lub kiełki fasoli z zalewy. Nieco słodkawy sos hoisin oraz sojowy nadają jej intensywnego smaku. Można doprawić na ostro lub podać w nieco łagodniejszej wersji. A gdy bambusa lub fasoli brak, wystarczy odrobina soku pomarańczowego lub z innych cytrusów dla podkręcenia smaku. Zobaczcie jak zrobić wieprzowinę po chińsku krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso i warzywa
- 350 g wieprzowiny (kawałki wielkości 1 kęsa z mięsa na gulasz lub polędwicy)
- 1 jajko (opcjonalnie; rozkłócone widelcem)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 4 duże grzyby mun (wymoczone przez 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w paski)
- 1 papryka czerwona (pokrojona w grubą kostkę)
- 1 cebula (mała; pokrojona w półksiężyce; można zastąpić dużą szalotką)
- 2 ząbki czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
- 1 papryczka chili (pokrojona na plasterki lub w drobną kosteczkę)
- 1 marchewka (średnia; pokrojona w słupki)
- 1 por (mały, tylko biała część; pokrojony w talarki lub półksiężyce)
- 1 łodyga selera naciowego (oczyszczony z łyka, pokrojony na plasterki)
- ½ szklanki pędów bambusa i/lub kiełków fasoli mung z zalewy
- 2 cm korzenia imbiru (pokrojony w cienkie plasterki)
- 2 łyżki oleju (polecam sezamowy, potrawa nabierze z nim doskonałego smaku)
Sos
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu hoisin (mieszanka octu ryżowego, miodu, czosnku, sosu sojowego, masła orzechowego, chili i pieprzu)
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw 5 smaków
- 1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ryż
- Wieprzowinę można zastąpić tofu i pominąć jajko, dzięki czemu stworzy się pyszne danie wegańskie.
Jak zrobić
- Mięso doprawiam solą i pieprzem. Obtaczam w jajku (opcjonalnie), następnie w skrobi.
- Składniki na sos mieszam w miseczce.
- Rozgrzewam 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub w woku. Smażę przez 4-5 minut wszystkie warzywa i grzyby na sporym ogniu, przerzucając je dość często, żeby równomiernie się podsmażyły. Odcedzam i przekładam do miski.
- Dolewam do woka drugą łyżkę oleju. Smażę mięso na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do zrumienienia.
- Dokładam z powrotem do woka warzywa i wlewam sos. Gotuję przez 2-3 minuty, do zgęstnienia, często mieszając.
- Serwuję z ugotowanym ryżem.