fbpx
Czytasz właśnie
Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku
5/5 (1)

Klasyczna wieprzowina po chińsku przyprawiona mieszanką pięciu smaków, bogata w kolorowe warzywa i pożywna. To bardzo aromatyczne danie, które dodatkowo można wzbogacić, dokładając pędy bambusa lub kiełki fasoli z zalewy. Nieco słodkawy sos hoisin oraz sojowy nadają jej intensywnego smaku. Można doprawić na ostro lub podać w nieco łagodniejszej wersji. A gdy bambusa lub fasoli brak, wystarczy odrobina soku pomarańczowego lub z innych cytrusów dla podkręcenia smaku. Zobaczcie jak zrobić wieprzowinę po chińsku krok po kroku.

Wieprzowina po chińsku - przepis

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku z grzybami mun, marchewką i papryką oraz, opcjonalnie, pędami bambusa lub kiełkami fasoli mung. Doprawiona przyprawą 5 smaków i sosem sojowym oraz hoisin.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Chińska
Przepis na: wieprzowina po chińsku
Liczba porcji: 4
Kalorie: 323kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso i warzywa

  • 350 g wieprzowiny (kawałki wielkości 1 kęsa z mięsa na gulasz lub polędwicy)
  • 1 jajko (opcjonalnie; rozkłócone widelcem)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4 duże grzyby mun (wymoczone przez 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w paski)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w grubą kostkę)
  • 1 cebula (mała; pokrojona w półksiężyce; można zastąpić dużą szalotką)
  • 2 ząbki czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 1 papryczka chili (pokrojona na plasterki lub w drobną kosteczkę)
  • 1 marchewka (średnia; pokrojona w słupki)
  • 1 por (mały, tylko biała część; pokrojony w talarki lub półksiężyce)
  • 1 łodyga selera naciowego (oczyszczony z łyka, pokrojony na plasterki)
  • ½ szklanki pędów bambusa i/lub kiełków fasoli mung z zalewy
  • 2 cm korzenia imbiru (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 łyżki oleju (polecam sezamowy, potrawa nabierze z nim doskonałego smaku)

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu hoisin (mieszanka octu ryżowego, miodu, czosnku, sosu sojowego, masła orzechowego, chili i pieprzu)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw 5 smaków
  • 1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować ryż
  2. Wieprzowinę można zastąpić tofu i pominąć jajko, dzięki czemu stworzy się pyszne danie wegańskie.

Jak zrobić

  • Mięso doprawiam solą i pieprzem. Obtaczam w jajku (opcjonalnie), następnie w skrobi.
  • Składniki na sos mieszam w miseczce.
  • Rozgrzewam 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub w woku. Smażę przez 4-5 minut wszystkie warzywa i grzyby na sporym ogniu, przerzucając je dość często, żeby równomiernie się podsmażyły. Odcedzam i przekładam do miski.
  • Dolewam do woka drugą łyżkę oleju. Smażę mięso na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do zrumienienia.
  • Dokładam z powrotem do woka warzywa i wlewam sos. Gotuję przez 2-3 minuty, do zgęstnienia, często mieszając.
  • Serwuję z ugotowanym ryżem.

Wartości odżywcze

Serving: 225g | Kalorie: 323kcal (16%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 24g (48%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 99mg (33%) | Sód: 1283mg (56%) | Potas: 729mg (21%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 4045IU (81%) | Witamina C: 62.9mg (76%) | Wapń: 53mg (5%) | Żelazo: 2.4mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Wieprzowina po chińsku - przepis
Wieprzowina po chińsku – przepis

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom