Mały sukces kulinarny, tak oczekiwany, kiedy czasem po prostu „nie idą” mi prace kuchenne. A to nie chcą się ubić białka, bo za wilgotne powietrze, a to nie wyrośnie ciasto, bo wyłączają nam prąd… Prosta potrawa i szybki obiad – gwarancja sukcesu, bo tutaj nie może się nie udać. Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem, inspirowana kuchnią azjatycką, a konkretnie – koreańską.
Zobacz też: Więcej przepisów kuchni koreańskiej
Byłam dość niecierpliwa i dodałam mięso na patelnię, zanim jeszcze dobrze rozmroził się szpinak ;). Jeśli macie w domu wok, to świetna okazja, żeby wyjąć go z szafki i wrzucić na dno kawałki mięsa i warzywa do szybkiego podsmażenia. Mocno potrząsane, na dużym ogniu, szybko się zrumienią, a po podduszeniu szpinaku łatwo będzie wymieszać całość i jeszcze chwilę gotować.
Wieprzowina ze szpinakiem to smaczny i zdrowy posiłek. Jeśli dbacie o niski indeks glikemiczny swoich dań, zaserwujcie ją z brązowym lub czerwonym ryżem, chociaż to ten biały będzie najbardziej kusić oko i podniebienie, pięknie kontrastując z zielenią szpinaku i małymi, pachnącymi ziarenkami sezamu czekającymi na schrupanie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku (świeży umyty, osuszony i grubo pokrojony; mrożony też nie powinien być zbyt mocno zmielony)
- 300 g polędwicy wieprzowej, schabu lub szynki bez tłuszczu (pokrojona w paski lub w kostkę)
- 4 małe cebulki dymki (posiekane)
- 3 ząbki czosnku (duże; pokrojone na drobne plasterki)
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej jeśli będzie to sos sojowy jasny)
- 2 łyżeczki cukru (polecam zastąpić zdrowszym ksylitolem lub syropem z agawy)
- 1 łyżka ziaren białego sezamu (uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wieprzowinę dobrze mieszam z czosnkiem, cebulką i pieprzem cayenne, dobrze mieszamy.
- Olej sezamowy i oliwę z oliwek rozgrzewam na patelni i smażę szybko mięso na bardzo dużym ogniu (najlepiej partiami, wtedy łatwiej będzie obracać poszczególne kawałki). Wieprzowina powinna się zrumienić.
- Zdejmuję mięso z patelni (zostawiam olej) i odstawiam.
- Sos sojowy, cukier i szpinak mieszam z pozostałym na patelni olejem, przykrywam i duszę (świeży szpinak kilkukrotnie zmniejszy swoją objętość, mrożony powinien się po prostu rozmrozić, zagrzać i odparować).
- Dodaję mięso, posypuję sezamem, mieszam jeszcze chwilę i od razu podaję, np. z gotowanym ryżem.
ta potrawke pokochal moj narzeczony….aż miło było patrzec jak sie zajada,podalam ze ziemniaczkami pieczonymi> i sosem…mniam….;)
Bardzo atrakcyjny przepis, już mi ślinka się toczy:)