fbpx
Czytasz właśnie
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Tradycyjna francuska potrawa czyli wołowina po burgundzku, czasochłonna, ale za to jaki potem jest efekt jej przygotowań! Dla wszystkich miłośników wołowego mięsa słynne danie z filmu o Julii Child czyli pieczona lub duszona wołowina w winnym sosie, podawana z dodatkiem cebuli i pieczarek oraz, opcjonalnie, ziemniaków i marchewki.

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Słynna wołowina po burgundzku czyli francuska potrawa z duszonej w winie wołowiny z dodatkiem pieczarek i cebuli.
5 z 5 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 2 godziny
Razem: 2 godziny 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Francuska
Przepis na: beef bourguignon, wołowina po burgundzku
Liczba porcji: 6
Kalorie: 1117kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do duszenia mięsa

  • kg wołowiny (na gulasz; mięso z części odpowiedzialnych za ruch, np. udźca; pokrojona w kawałki wielkości 2 kęsa)
  • 150 g boczku (surowy, niesolony, pokrojony w niedużą kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • szklanki wywaru wołowo-warzywnego
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • masło klarowane
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • sól

Do zagęszczenia sosu

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

Dodatki

  • 500 g pieczarek (oczyszczone; trzonki odkrojone i posiekane ukośnie, a kapelusze w ćwiartki)
  • 1 marchewka (opcjonalnie; duża; obrana i pokrojona na plasterki grubości ok. 5 mm)
  • 18-24 małe cebulki (o średnicy ok. 2,5 cm; można zastąpić 2 dużymi cebulami pokrojonymi na ćwiartki)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki soli (duża)
  • pieprz do smaku
  • woda

Do dekoracji

  • 400 g ziemniaków (opcjonalnie; ugotowane)
  • 4-6 łyżek natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Mięso

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 st. C.
  • Na patelni o nieprzywierającej powłoce podsmażam na średnim ogniu boczek, do lekkiego zrumienienia.
  • Odławiam boczek, zostawiam tłuszcz. Dodaję 1-2 łyżki masła klarowanego i rozgrzewam na niedużym ogniu. Tłuszcz powinien przykrywać całe dno patelni na wysokość ok. 2 mm.
  • Na średnim ogniu rumienię wołowinę ze wszystkich stron (jeśli całość nie mieści się na patelni, smażę  partiami, w razie potrzeby uzupełniając tłuszcz.
  • Przelewam zawartość patelni, razem z tłuszczem, do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczone mięso.
  • Na patelnię wlewam wino. Podgrzewam delikatnie i zeskrobuję ewentualne resztki zrumienionego mięsa z dna patelni.
  • Przelewam wino do naczynia żaroodpornego. Dodaję boczek, mieszam całość. Uzupełniam wywarem wołowo-warzywnym, żeby całość była zanurzona. Przykrywam.
  • Piekę mięso w piekarniku, na najniższym poziome, w trybie góra+dół, przez 2,5-3 godziny. Można też dusić ją w garnku bezpośrednio na ogniu na kuchence.
    Jeśli po 2,5-3 godzinach mięso nadal jest twarde, zostawiam je w piekarniku na kolejnych 15 minut i ponownie przeprowadzam próbę.

Dodatki (przygotowane najpóźniej 45 minut przed końcem pieczenia wołowiny)

  • Rozgrzewam delikatnie 1 łyżkę masła klarowanego i wrzucam pieczarki. Przykrywam i duszę przez kilka minut na niedużym ogniu. Następnie odkrywam i odparowuję. Doprawiam delikatnie solą.
  • Małe cebulki (nieobrane) nacinam od spodu na krzyż, płytko, na kilka mm głębokości. Ćwiartki dużych zostawiam nieponacinane. Wrzucam do wrzątku, przykrywam i blanszuję przez 1 minutę. Odcedzam i obieram.
  • Układam cebulę na patelni o nieprzywierającej powłoce, dodaję pozostałą sól i masło klarowane. Zalewam wodą do połowy ich wysokości. 
  • Gotuję pod przykryciem do miękkości, na małym ogniu, przez ok. 25 minut. Opcjonalnie, na ostatnich 5 minut gotowania, dodaję marchewkę. Następnie odławiam warzywa i zachowuję wywar z gotowania. 

Łączenie składników

  • Z naczynia z wołowiną odlewam cały płyn na patelnię z płynem z gotowania cebulek i marchewki. W razie potrzeby uzupełniam pozostałym wywarem wołowo-warzywnym.
  • Z powstałego płynu zdejmuję chochelką tłuszcz. Przelewam go na patelnię. Podgrzewam i zasypuję mąką. Mieszam i delikatnie zasmażam.
  • Dodaję do zasmażki kilka łyżek płynu, rozprowadzam. Przelewam całość z powrotem do pozostałego płynu, mieszam dokładnie i podgrzewam, do zgęstnienia sosu.
  • Łączę sos z wołowiną, dodaję cebulę, marchewkę i pieczarki i mieszam całość.
  • Posypuję natką pietruszki, opcjonalnie otaczam mięso ziemniakami i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Kalorie: 1117kcal (56%) | Carbohydrates: 20g (7%) | Białko: 55g (110%) | Fat: 80g (123%) | Tłuszcze nasycone: 35g (219%) | Cholesterol: 232mg (77%) | Sód: 683mg (30%) | Potas: 1576mg (45%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 535IU (11%) | Witamina C: 15.3mg (19%) | Wapń: 54mg (5%) | Żelazo: 9.6mg (53%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom