fbpx
Czytasz właśnie
Wywar rybny

Wywar rybny

Wywar rybny

Przydatny do gotowania rybnego gulaszu czy zupy, jako składnik sosów i wielu potraw z dodatkiem ryb i owoców morza, najprostszy wywar rybny przygotowuję, gotując na wolnym ogniu resztki, które regularnie zbieram do specjalnego pojemnika ustawionego w zamrażalniku. Pancerze krewetek, głowy i ogony ryb, a czasem nawet resztki innych skorupiaków to świetna podstawa i sposób na maksymalne ich wykorzystanie. Szkoda wyrzucać ;). Ale od czasu do czasu warto pokusić się o wyjątkowy wywar z ryb, z warzywnymi dodatkami i odrobiną ziół oraz przypraw. Chcecie wiedzieć jak zrobić wywar rybny?

Wywar rybny

Wywar rybny

Wywar rybny na zupę, sos lub rybny gulasz czy bigos. Podstawowy wywar z ryb, opcjonalnie z dodatkiem owoców morza, pachnący ziołami i przyprawami, o idealnym smaku. 
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: wywar rybny, wywar z owoców morza
Liczba porcji: 10 l
Kalorie: 16kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500-1000 g resztek chudych ryb lub owoców morza (głowy, płetwy, ości, ogony, pancerze (np. z pstrąga, flądry, soli, okonia, krewetek, kalmarów, homarców, raków; mogą być wcześniej ugotowane i/lub zamrożone; jeśli wywar będzie gotowany z dodatkiem warzyw, wystarczy mniejsza porcja ryb i owoców morza))
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część; pokrojony w piórka)
  • 2 marchewki (pokrojone w grube plasterki)
  • 5 łodyżek natki pietruszki (bez listków)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • ½ bulwy kopru włoskiego (opcjonalnie; pokrojony w ósemki)
  • 2 gałązki tymianku (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Warzywa duszę pod przykryciem w garnku na maśle lub oliwie, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję resztki ryb i owoców morza, mieszam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.
  • Zalewam wrzątkiem, dodaję sól, zioła i przyprawy i gotuję na średnim ogniu przez ok. 20 minut, do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dolewam białe wino i sok z cytryny.
  • Przelewam przez sito w celu odcedzenia i wykorzystuję od razu lub przechowuję w zamrażalniku. Wywar rybny może stać 3 dni w lodówce, ale warto codziennie go zagotowywać, studzić i znów schładzać, żeby utrzymał odpowiednią konsystencję.

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Kalorie: 16kcal (1%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 318mg (14%) | Potas: 86mg (2%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom