Sezon grzybobrań uważam za rozpoczęty! Podczas wyprawy do lasu na jeżyny moja przyjaciółka Ania znalazła podgrzybka, sitaka i kozaka, z których dzisiaj (upraszczając nieco przepis do 3 podgrzybków 😉 ) przygotowałam dobrą kolację. Zapiekanka jajeczna z grzybami: prosta, smaczna i pożywna.
Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne kolacje
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 jajka
- 3 podgrzybki (oczyszczone, umyte, pokrojone na plasterki)
- 2 łyżki sosu pomidorowego 100% (można zastąpić keczupem)
- ¼ małej papryczki chili (drobno pokrojona)
- ¼ zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
- 2 plasterki dojrzałego pomidora (pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 3 listki suszonej bazylii (drobno pokruszone)
- sól i pieprz
- masło klarowane lub olej do smażenia
- 4 plasterki Plasterki wędliny (opcjonalnie; np. polędwica sopocka)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę i papryczkę chili i delikatnie podsmażamy aż zmięknie.
- Dodajemy grzyby, mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy pomidora i koncentrat/keczup i delikatnie mieszając przesmażamy całość aż do uzyskania konsystencji 'papki' grzybowej, pod koniec doprawiając całość.
- Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, układamy na dnie plasterki wędliny. Na wierzchu każdego z plasterków kładziemy farsz grzybowy, formując w nim zagłębienie, do którego następnie wbijamy surowe jajko.
- Zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 °C przez ok. 15-20 minut.
- Podajemy z chrupkim pieczywem posmarowanym masłem, np. czosnkowym.
Całkiem sprytnie, 4 jajka, 3 grzybki, zgrabniutkie danko..
Ojej! Piękna! Gdyby tylko mieć takie prawdziwe grzyby, aromatyczne prosto z lasu… poezja!
Ściskam ciepło,
polka