Podstawowa, najprostsza, pożywna i smaczna: zapiekanka makaronowa z kilku prostych składników. Możecie przygotować ją z makaronu typu świderki lub kolanka, a nawet z niedużych muszelek czy penne. Zapiekany makaron z serem, który po ugotowaniu wkłada się do piekarnika. Klasycznie jest to potrawa wegetariańska, ale podpowiadam też jak zrobić zapiekankę makaronową wegańską. Którą wersję wybierzecie?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na łatwy obiad
Klasyczna wersja tego dania powstała w USA, a popularność zaczęła osiągać pod koniec XIX wieku, kiedy po raz pierwszy pojawiła się na nią receptura w książce kucharskiej. Podobno to danie uwielbiał prezydent Thomas Jefferson, a ogromną popularność zdobyło, gdy w latach trzydziestych XX wieku firma Kraft wprowadziła do sprzedaży gotowe dania pakowane. Tradycyjna receptura to makaron z sosem beszamelowym, do którego dodaje się ser. Dzięki temu powstaje pyszny sos Mornay. Niektóre receptury przewidują zapiekanie z kawałkami białego pieczywa na wierzchu, dzięki czemu powstaje rumiana kruszonka.
Zapiekanka makaronowa czyli zapiekany makaron po mojemu
Moja wersja to taka bardziej domowa zapiekanka z makaronem w wersji wege. Bez chleba. Jeśli macie ochotę, dorzućcie do makaronu podsmażony na patelni boczek. A w wersji wegańskiej ugotujcie wegański makaron, wymieszajcie z wegańskim sosem serowym i zapieczcie w piekarniku :). Odrobina świeżych ziół przyda się do dekoracji, ale nie jest to obowiązkowy składnik.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g makaronu (kolanka, penne lub świderki)
- 2¾ szklanki mleka
- 3 łyżki masła (+ dodatkowe do posmarowania formy)
- 2 szklanki ostrego sera cheddar (starty na tarce o grubych oczkach; można zmniejszyć ilość o połowę i nie posypywać wierzchu zapiekanki serem)
- 1 szklanka sera gruyere (starty na tarce o grubych oczkach; można zmniejszyć ilość o połowę i nie posypywać wierzchu zapiekanki serem)
- 4 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej polecam moją mieszankę bezglutenową)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (świeżo starta)
- 1 szczypta chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu (świeżo zmielony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C góra+dół.
- W garnku mocno podgrzewam mleko, ale nie zagotowuję.
- Na dużej patelni topię masło na średnim ogniu. Zasypuję mąką, mieszam i delikatnie rumienię zasmażkę.
- Powoli wlewam do zasmażki mleko, mieszając stale, do zgęstnienia. Zdejmuję z ognia.
- Do gorącego sosu dodaję sól, pieprz, chili i gałkę muszkatołową oraz połowę sera cheddar i połowę sera gruyere/pecorino.
- Makaron gotuję do konsystencji twardawej w środku (ok. 2 minuty krócej od czasu podanego na opakowaniu). Odcedzam i przekładam do naczynia z sosem serowym. Dokładnie mieszam.
- Przekładam całość do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Posypuję pozostałym serem (opcjonalnie).
- Piekę przez ok. 30 minut bez przykrycia, na środkowej półce.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy taki zapiekany makaron przypadnie Wam do gustu oraz którą wersję: z boczkiem czy bez boczku, a może wegańską, wybierzecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!