Potrawa nieco pracochłonna, jeśli nie dysponujemy mikserem lub maszynką do mięsa i musimy ugniatać masę widelcem. Za to smaczna, jak to ze szpinakiem często bywa :). Zapiekanka ze szpinaku, puszysta za sprawą ubitych na pianę białek. Delikatna w smaku, z dużą ilością sera i jajkami, bardzo pożywna i idealna na kolację.
Zobacz też: Więcej przepisów na kolację
Zrobiłam tę potrawę 2 razy – jednego dnia bez czosnku (taką wersję miałam zapisaną w swoich zbiorach przepisów), drugiego dnia z czosnkiem i właśnie ta zapiekanka ze szpinaku smakowała mi najbardziej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g twarogu
- 3 jajka (osobno żółtka, a białka ze szczyptą soli ubite na sztywną pianę)
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 500 g świeżego szpinaku (umyty, osuszony, drobno pokrojony; można zastąpić mrożonym, pod warunkiem że go wcześniej się rozmrozi i odciśnie na sicie z nadmiaru wody)
- ½ szklanki gęstej śmietany
- 200 g żółtego sera
- bułka tarta (do posypania dna naczynia żaroodpornego)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek - jak ubić
- Domowy twaróg - prosty przepis
Jak zrobić
- Twaróg ucieram z żółtkami, 1 łyżką masła, czosnkiem i kaszą manną, doprawiam. Powinna powstać jednolita, starannie wyrobiona, gęsta masa.
- Mieszam masę serową ze szpinakiem.
- Ubijam białka na sztywną pianę.
- Połowę ubitych białek dodaję do masy serowej, ostrożnie mieszając łyżką. Powtarzam czynność z drugą połową piany.
- Całość przekładam do wysmarowanego pozostałym masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego, wyrównuję brzegi i polewam śmietaną.
- Po wierzchu posypuję żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 °C na ok. 30 minut.
- Zapiekanka wyjdzie bardzo miękka, więc do nakładania potrzebna będzie szeroka łopatka.
Witam, zachwycił mnie Pani przepis i zamierzam zrobić tę zapiekankę – mam tylko problem ze śmietaną. Powinna to być słodka np 30% czy wystarczy 12%, 18%?
Pozdrawiam i gratuluję blogu – świetne przepisy!
Zwykła, kwaśna 12-18% :). Dzięki za dobre słowa i smacznego :).
Uff… już się piecze i dodałam 12% :)) Mam nadzieję, że będzie smakowała co najmniej tak jak wygląda;-)
Wygląda smakowicie 🙂 Ja uwielbiam szpinak pod każdą postacią. Super danie 🙂