Zapiekanka ziemniaczana to smak mojego dzieciństwa, choć wtedy bez korzennych przypraw. Nigdy nie chciałam wersji mięsnej i oczywiście do dziś najbardziej lubię taką z samym serem, cebulą i czosnkiem. Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, choć wykorzystam go tylko na połowie. Ale i tak całość mocno przejdzie jego zapachem, więc nie polecam tego triku wegetarianom, którzy chcą przygotować sobie podczas jednego pieczenia wspólny posiłek z mięsożercami ;). Pieczcie osobno! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie :).
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ziemniaki
Moja zapiekanka ziemniaczana jest delikatna w smaku za sprawą dodatku słodkiej śmietanki, ale też ma aromat i posmak przypraw. Cynamon i gałka muszkatołowa oraz skórka z cytryny lub imbir są w niej opcjonalne. Moja mama robiła ją zawsze tylko z solą i pieprzem. U mnie, oprócz korzennych przypraw, zagości też natka pietruszki. Uwielbiam również wersję z szałwią lub tymiankiem, albo oregano, bazylią… To idealne zioła do ziemniaków.
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem lub bez boczku
Dodatek boczku polecam fanom mięsnych smaków. Lekko przyrumieniony z cebulą i czosnkiem, a następnie dodany do pieczenia pomiędzy kartofle, nada całości charakterystycznego smaku i zapachu. Wielu z Was zapewne uwielbia i uważa, że z boczkiem wszystko smakuje lepiej. Ja nigdy nie lubiłam, więc wolę wersję wegetariańską.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (obrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm)
- 500 g pieczarek (oczyszczone, pokrojone na plasterki o grubości kilku mm)
- 4 plastry boczku surowego wędzonego (opcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli)
- 1 cebula (duża; drobno posiekana)
- 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
- 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
- 1 jajko (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
- 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią; niewielka ilość odłożona do dekoracji)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Piekarnik
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Najlepszy tłuszcz do smażenia - jak wybrać
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
- Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
- Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na połowie oliwy na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić. Zdejmuję z patelni, odstawiam.
- Pieczarki wrzucam na lekko rozgrzaną, dolaną na patelnię pozostałość oliwy. Lekko prószę solą, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.
- Odkrywam pieczarki i smażę, do odparowania płynów.
- Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam z jajkiem/mąką ziemniaczaną i śmietanką. Rozcieram ewentualne grudki. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku, pieczarek, połowy startego sera i natki pietruszki. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez warzyw i mięsa.
- Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
- Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę pozostałym serem żółtym.
- Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
- Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.
Wartości odżywcze
Moja mama przekładała serem poszczególne warstwy. U mnie jest jedna, za to konkretna. Na samym wierzchu. Można ją potem ozdobić zielonymi listkami dla kontrastu i dodatkowego smaku świeżych ziół. Jak Wam się podoba?
Bardzo jestem ciekawa, czy to danie również i Wam przypadnie do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, która wersja lepsza: z boczkiem czy bez boczku?