fbpx
Czytasz właśnie
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to smak mojego dzieciństwa, choć wtedy bez korzennych przypraw. Nigdy nie chciałam wersji mięsnej i oczywiście do dziś najbardziej lubię taką z samym serem, cebulą i czosnkiem. Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, choć wykorzystam go tylko na połowie. Ale i tak całość mocno przejdzie jego zapachem, więc nie polecam tego triku wegetarianom, którzy chcą przygotować sobie podczas jednego pieczenia wspólny posiłek z mięsożercami ;).  Pieczcie osobno! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ziemniaki

Moja zapiekanka ziemniaczana jest delikatna w smaku za sprawą dodatku słodkiej śmietanki, ale też ma aromat i posmak przypraw. Cynamon i gałka muszkatołowa oraz skórka z cytryny lub imbir są w niej opcjonalne. Moja mama robiła ją zawsze tylko z solą i pieprzem. U mnie, oprócz korzennych przypraw, zagości też natka pietruszki. Uwielbiam również wersję z szałwią lub tymiankiem, albo oregano, bazylią… To idealne zioła do ziemniaków.

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem lub bez boczku

Dodatek boczku polecam fanom mięsnych smaków. Lekko przyrumieniony z cebulą i czosnkiem, a następnie dodany do pieczenia pomiędzy kartofle, nada całości charakterystycznego smaku i zapachu. Wielu z Was zapewne uwielbia i uważa, że z boczkiem wszystko smakuje lepiej. Ja nigdy nie lubiłam, więc wolę wersję wegetariańską.

Zobacz też
Ryż na mleku

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami z boczkiem lub bez boczku, ze śmietanką i przyprawami lub ziołami, pożywna i smaczna na obiad lub kolację.
5 z 13 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 15 minuty
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka z pieczarkami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 544kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm)
  • 500 g pieczarek (oczyszczone, pokrojone na plasterki o grubości kilku mm)
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego (opcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
  • 1 jajko (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią; niewielka ilość odłożona do dekoracji)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Piekarnik

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na połowie oliwy na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić. Zdejmuję z patelni, odstawiam.
  • Pieczarki wrzucam na lekko rozgrzaną, dolaną na patelnię pozostałość oliwy. Lekko prószę solą, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.
  • Odkrywam pieczarki i smażę, do odparowania płynów.
  • Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam z jajkiem/mąką ziemniaczaną i śmietanką. Rozcieram ewentualne grudki. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku, pieczarek, połowy startego sera i natki pietruszki. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez warzyw i mięsa.
  • Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę pozostałym serem żółtym.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Wartości odżywcze

Serving: 330g | Kalorie: 544kcal (27%) | Carbohydrates: 36g (12%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 40g (62%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 121mg (40%) | Sód: 266mg (12%) | Potas: 1170mg (33%) | Fiber: 6g (25%) | Witamina A: 1450IU (29%) | Witamina C: 35.1mg (43%) | Wapń: 235mg (24%) | Żelazo: 8.5mg (47%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja mama przekładała serem poszczególne warstwy. U mnie jest jedna, za to konkretna. Na samym wierzchu. Można ją potem ozdobić zielonymi listkami dla kontrastu i dodatkowego smaku świeżych ziół. Jak Wam się podoba?

Bardzo jestem ciekawa, czy to danie również i Wam przypadnie do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, która wersja lepsza: z boczkiem czy bez boczku?

Zobacz komentarze (0)
5 from 13 votes (13 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom