Zapiekanki z pieczarkami miałam ochotę zjeść już kilka tygodni temu, kiedy kusił mnie ich zapach w Pobierowie. Pomyślałam jednak, że poczekam, bo przecież najlepsze i tak robię sama w domu. Moje dzieciństwo w czasie szkolnym to właśnie między innymi takie pyszne zapieksy. Smażone z cebulą i czosnkiem pieczarki na zapiekanki, koniecznie z żółtym serem i keczupem! Ile to razy jadło się takie w szkolnym sklepiku. Jednak najlepsze robiła moja mama! Pora podkręcić troszeczkę jej recepturę. Ale tylko odrobinę! Dziś pokażę Wam jak zrobić zapiekanki z pieczarkami najlepsze, bo moje własne, domowe!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
To musi być dobra bagietka i młode pieczarki. Koniecznie z cebulą, bo bez niej to są czyste kpiny. Podobnie jak bez czosnku, który uzupełnia smak grzybów. Ścieranie pieczarek na tarce? Pozostawmy to małej gastronomii, bo moje domowe zapiekanki z pieczarkami powstają na bazie grzybów krojonych w plasterki. To gwarantuje lepszą konsystencję i wyczuwalne kawałki grzybków.
Zapiekanka z pieczarkami i serem oraz szynką, czy jednak bez mięsa?
Do tego cebula, czosnek, odrobina ziół i przyprawy. Całość posypana żółtym serem i polana keczupem. Najlepszy oczywiście ten domowy, ale co kto lubi :). Oczywiście możecie pod pieczarkami ułożyć na zapiekance szynkę. U mnie odpada, bo nie lubię. Ale takie zapiekanki z pieczarkami i szynką z pewnością posmakują wielu z Was! Lepsze z mięsem, czy bez mięsa?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 półbagietki (przekrojone na połówki wzdłuż)
- 12 sztuk pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
- 8 plasterków szynki (opcjonalnie)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (niewielki; pokrojony w cienkie plasterki)
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oleju (lub masła klarowanego)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Piekarnik
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Pieczarki smażone - przepis
Jak zrobić
Smażenie pieczarek
- Cebulę z czosnkiem szklę na maśle klarowanym lub oleju na niedużym ogniu, delikatnie prósząc solą.
- Dodaję pieczarki i szklę przez chwilę, mieszając i rozprowadzając po nich tłuszcz. Przykrywam.
- Na średnim ogniu duszę pieczarki skropione sokiem z cytryny przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
- Odkrywam, dosypuję przyprawy i zioła oraz skórkę z cytryny. Smażę na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do odparowania.
Składanie
- Bagietki smaruję masłem i układam na wierzchu pieczarki.
- Posypuję serem żółtym.
- Nastawiam piekarnik na 300 °C (tryb grillowania tylko od góry).
- Od razu wstawiam zapiekanki na jedną z wyższych półek (żeby były w miarę blisko rozgrzewającej się u góry grzałki). Piekę przez ok. 10-15 minut, do zrumienienia pieczywa i roztopienia sera.
Wartości odżywcze
Dla dekoracyjnego efektu ser żółty starłam na tarce o grubych oczkach. Ale nikt Wam absolutnie nie broni ułożenia na pieczarkach całych plastrów. Możecie zaszaleć!
Jak Wam się podobają? Piękne połączenie kolorystyczne z keczupem :).
Bardzo jestem ciekawa, czy Wy też tak miło wspominacie jedzone dawniej zapiekanki z pieczarkami. Jak wyszły Wam te przygotowane samodzielnie? A może jednak fajniej zjeść je w jakiejś budzie lub barze? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!
Chodziły za mną bardzo długo i dziś, przy okazji spotkania z przyjaciółką, postanowiłam je zrobić. Z lekką modyfikacją, bo do lekko podsmażonej cebulki dodałam drobno pokrojoną paprykę zamiast czosnku, wyszły przepyszne! Naprawdę, niby zwykła bagietka z pieczarkami i serem, a jednak wyszła nam cudowna kolacja 🙂 Smak z dzieciństwa, przypominający wakacje spędzane nad morzem ❤️
Ooo jak super, że skorzystałaś z przepisu :D. Dziękuję! Cieszę się, że również Tobie posmakowały i pomysł z papryką świetny :D.