Jeśli należycie do grona fanów serialu „Przepis na życie”, z pewnością jesteście na bieżąco i wiecie, że Jerzy Knappe, główny bohater, w drugim sezonie pracował nad wydaniem swojej książki kucharskiej. I choć niezbyt chętnie angażował się w działania promocyjne, jego twórczość kulinarna ostatecznie ujrzała światło dzienne. A że w życiu czasem układa się jak w serialu, w rzeczywistości książka Jerzego również trafiła do polskich księgarń. Zapraszam Was do obejrzenia razem ze mną książki „Zapraszam do stołu” autorstwa Jerzego Knappe.
Zobacz też: Więcej moich recenzji
Zapraszam do stołu – Kuchnia Jerzego Knappe – recenzja wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Książka „Zapraszam do stołu” została wydana w miękkiej okładce ze skrzydełkami, na matowym papierze i zawiera 199 stron z przepisami. Podzielono ją na osiem rozdziałów tematycznych, o niestandardowych, w porównaniu z innymi książkami kucharskimi, nazwach.
W pierwszym rozdziale znajdziemy przepisy na dania prosto z restauracji – takie, które serwuje się w serialowym „Imbirze”: kolorowe, grillowane lub glazurowane warzywa, dania z ryb i owoców morza (zwłaszcza z krewetek, na które zaprezentowano kilka różnorodnych pomysłów) oraz te mięsne: kaczkę w rozmarynie z figami oraz cielęcy mostek czosnkowy.
Część druga to kilka przepisów na kolorowe, nietrudne do zrobienia desery, np. panna cottę czy mus grejpfrutowy, choć nie zabraknie też dwóch propozycji wykorzystania kruchego ciasta.
W trzecim rozdziale Jerzy Knappe dzieli się z czytelnikami przepisami, które można przygotować wspólnie ze swoim dzieckiem. Obok zup prym wiodą tutaj dania kuchni włoskiej: makarony, gnocchi i frittata, ale nie zabraknie też miejsca na słodkości: krem, baton lub ciasto pomarańczowe.
Rozdział czwarty poświęcono kuchni „samotnego wilka”. Znalazły tu miejsce dania dla singli, choć pierwszy przepis to… sposób na kaca :). Dalej mamy chleby, smalec, pasztet, proste zupy (np. zalewajkę) oraz dużo mięsa: schab w mleku, chili con carne, ozór wołowy, gicz cielęcą, żeberka.
W rozdziale piątym Jerzy Knappe zebrał przepisy, które określa jako swoje przyjemności. Kojarzą mu się z ukochanymi osobami, miejscami i wydarzeniami w życiu. To kilka potraw, różnorodnych: od babcinych warzyw, osu grzybowo-śledziowego po deser Pavlova i apple pie.
Rozdział szósty to przepisy ekspresowe – szybkiej kuchni Jerzego Knappe: placki, tarty, sałatki, makarony.
W rozdziale siódmym poznamy przepisy na to, co zawsze warto mieć, żeby urozmaicić serwowane w kuchni posiłki, np. konfiturę z czerwonej cebuli, bulion z kury i ziemniaki z ziołami.
Ostatni, ósmy rozdział to dania uczty życia Jerzego Knappe: gdyby wiedział, że zjada swój ostatni posiłek w życiu, wybrałby właśnie te dania: śledź w oleju, czarny makaron, kalmary, kurczaka i jagnięcinę, a na deser: krem z białej czekolady, z dodatkiem wiśni.
Oprócz niestandardowego nazewnictwa poszczególnych rozdziałów, również wstępy do poszczególnych przepisów nieco odbiegają od standardu przyjętego w książkach kucharskich. Bohater serialu – Jerzy Knappe – opowiada nam swoje historie, dzieli się doświadczeniami i wspomnieniami, udziela porad. Całość napisana prostym, przystępnym językiem: czyta się go tak jakby słuchało się opowiadającego nam o czymś przyjaciela.
Podsumowanie
Książkę “Zapraszam do stołu” polecam w szczególności fanom serialu „Przepis na życie” oraz miłośnikom dań nieskomplikowanych, ale ze szczyptą ekstrawagancji: kolorowych, bogatych w sezonowe składniki, pachnących przyprawami i ziołami.
Informacje o książce
– Tytuł: “Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe”
– Autor: Jerzy Knappe
– Wydawnictwo Literackie
– Liczba stron: 199
– Cena: ok. 39,90 zł
– Gdzie kupić: Matras.pl
Witajcie!
Ja zażyczyłam sobie książkę pod choinkę. Do tej pory zrobiłam dosłownie jeden przepis, ale dziś nadrabiam zeległości i planuję wykorzystać przepis na schab w mleku i żeberka na słodko:) Generalnie brak czasu, bo przepisy same w sobie są ciekawe, inspirujące i zwyczajnie człowiek nabiera ochoty na pichcenie będąc w połowie czytania listy zakupów;) Co do samej książki, to moim zdaniem, jest wydana w pośpiechu, tak jakby wszyscy wydawcy, sponsorzy i autorzy chcieli koniecznie wypuścić ją przed świętami, bo 1) fajna na prezent, 2) zdążyć wydać na fali popularności serialu! Bardzo kiepska jakość druku, szare kartki, przez co zdjęcia są mało efektowne. Format też taki nijaki, ni to kieszonkowiec, ni to książka. Za 39,90 to przesada! A wpisy 'niby autorów’ do niczego, jakby łapali ich z mikrofonem pod prysznicem, jeszcze przed poranną kawą…Natomiast przepisy super i wydaje mi się, że warto mieć na półce
Rzeczywiście, przeoczyłam! Teraz już niestety tego nie podmienię, może nikt więcej nie zauważy ;).
jest błąd w filmiku 🙂 napisane „zapraszam do kuchni”
[..YouTube..] Rzeczywiście, przeoczyłam! Teraz już niestety tego nie podmienię, może nikt więcej nie zauważy ;).
[..YouTube..] @michalina1310 Rzeczywiście, przeoczyłam! Teraz już niestety tego nie podmienię, może nikt więcej nie zauważy ;).
[..YouTube..] jest błąd w filmiku 🙂 napisane „zapraszam do kuchni”
dzięki,już jestem spokojniejszy 🙂
[..YouTube..] dzięki,już jestem spokojniejszy 🙂
[..YouTube..] @NicoleFashionParis dzięki,już jestem spokojniejszy 🙂
Swietna recenzja
widziales Szyca nie masz urojen 😉
[..YouTube..] Swietna recenzja
[..YouTube..] widziales Szyca nie masz urojen 😉
[..YouTube..] @Arthur71imago widziales Szyca nie masz urojen 😉
muszę się wybrać do psychiatry ….widziałem Szyca?czy mam urojenia?zaczynam się bać….
[..YouTube..] muszę się wybrać do psychiatry ….widziałem Szyca?czy mam urojenia?zaczynam się bać….
Można, kliknij w link pod filmem po więcej info :).
Dzień dobry. Czy można tę książkę dostać w w sklepach? I w jakiej cenie? Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Można, kliknij w link pod filmem po więcej info :).
[..YouTube..] @Vaniliove25 Można, kliknij w link pod filmem po więcej info :).
[..YouTube..] Dzień dobry. Czy można tę książkę dostać w w sklepach? I w jakiej cenie? Pozdrawiam 🙂
wiem, jest podsumowanie w linku, który jest w opisie do filmu i tam cena też jest 🙂
[..YouTube..] wiem, jest podsumowanie w linku, który jest w opisie do filmu i tam cena też jest 🙂
czy wie Pani jaka jest cena tej książki kucharskiej?
pozdrawiam:)
[..YouTube..] czy wie Pani jaka jest cena tej książki kucharskiej?
pozdrawiam:)
Wiem na 100%, że pani Pilaszewska to scenarzystka serialu i autorka wstępu i tekstów towarzyszących przepisom. Pozostałe dwie panie, obstawiam, to te same osoby, które są odpowiedzialne za konsultację merytoryczną i przepisy w serialu, ale nie wiem jak to sprawdzić. Same przepisy oceniam jako proste i ciekawe, kolorowe i jest to książka dla fanów i miłośników gotowania, ale takich jeszcze niezaawansowanych i bez wysokich wymagań oraz bez wysokiej wiedzy o gotowaniu.
Dzieki. A znasz te panie? Jak oceniasz same przepisy?
polecam się na przyszłość 🙂
[..YouTube..] polecam się na przyszłość 🙂
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 polecam się na przyszłość 🙂
Nawet niewiesz jak Ci dziekuje za te recenzje!!
@Ryszard Jest o tym informacja w książce. Są dwie autorki: Dorota Kwiecińska i Anna Chwilczyńska oraz Agnieszka Pilaszewska.
Ciekawe kto jest autorem przepisów
[..YouTube..] Nawet niewiesz jak Ci dziekuje za te recenzje!!
hm? ciekawe
[..YouTube..] chyba kupie wygląda zachęcająco 🙂