Pyszne, ziemniaczane ciasto na knedle z dodatkiem mąki pszennej. Albo ciasto na knedle bezglutenowe – co kto lubi. Można zrobić obie wersje, w dodatku w prosty sposób. Wystarczy odpowiednia mąka oraz mączyste, sypkie ziemniaki. I jeden trik, który uwielbiam: zagniatanie z gorących ziemniaków. Żeby nie poparzyć rąk, trzeba oczywiście ugniatać je praską do ziemniaków lub skorzystać z robota planetarnego. Gorące ziemniaki zaparzą mąkę, a po wstępnym wymieszaniu składników można wbić jajko.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na knedle
Takie ciasto, zarówno w wersji z mąką pszenną jak bez, nadaje się doskonale nie tylko na knedle. Można wykorzystać je również do pierogów czy uformować pyzy z nadzieniem lub kartacze/cepeliny. Choć tutaj akurat klasyczna receptura sugeruje wykorzystanie mieszanki surowych i gotowanych ziemniaków. Ale dla początkujących – możecie sobie ułatwić życie i nie rzucać się od razu na głęboką wodę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
- 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
- 2 jajka
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Ziemniaki mielę w maszynce.
- Wszystkie składniki zagniatam w misce lub na stolnicy na ciasto.
Wartości odżywcze
Wersja bezglutenowa jest równie prosta do przyrządzenia!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam swoją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie; ciasto z dodatkiem jajka jest miękkie i delikatniejsze po ugotowaniu)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Ziemniaki, mąki, szczyptę soli i jajko zagniatam w kulę ciasta.
Wartości odżywcze
Miękkie, delikatne i łatwe do formowania. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i jakie nadzienie włożycie do środka. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!