Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Żeby zaoszczędzić energię i czas, ziemniaki amerykańskie można wstawić do piekarnika razem z kotletami warzywnymi, a posiadając piekarnik z opcją pieczenia parowego, upiec z rybą lub mięsem – nie przejdą ich zapachem, serio!
Amerykańskie ziemniaki będą świetnie smakować same, ale miłośnicy sosów mogą polać je swoim ulubionym, np. ostrym chili. Mnie zdarza się maczać je w jogurcie.
Poświęcając trochę więcej czasu, można przed ich upieczeniem wyszorować i sparzyć cytrynę lub limonkę, a potem zetrzeć skórkę do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. To prosty sposób na wzbogacenie potato wedges oraz wszelkich innych dań – kto spróbuje, niech mi da znać w komentarzach, jakie były wrażenia smakowe :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- zioła: tymianek, rozmaryn (lub przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa; opcjonalnie)
- sól, świeżo zmielony pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
- Ziemniaki kroję w „ósemki” i wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję 8 minut, następnie odcedzam i zostawiam na durszlaku do odparowania.Zamiast w garnku, ziemniaki można włożyć do miski, zalać niewielką ilością wody (na dnie naczynia) i gotować na maksymalnej mocy przez 3 minuty w kuchence mikrofalowej, pod specjalną pokrywką lub folią spożywczą do mikrofali.
- Doprawiam ziemniaki solą i pieprzem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami, opcjonalnie skrapiam też cytryną.
- Polewam oliwą i równomiernie rozprowadzam po wszystkich kawałkach.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 30 minut, pod koniec pieczenia włączając tryb przypiekania od góry. Gdy lekko zbrązowieją, można wyjąć i serwować.
Wartości odżywcze
Jak udały się Wasze ziemniaki amerykańskie? Napiszcie, który zestaw przypraw wybraliście :).
Przepyszne!
Pani Doroto czy ten przepis ma również zastosowanie do batatów?
Robię frytki z batatów bez obgotowywania, ale zestaw przypraw może być ten sam co w ziemniakach i grubsze krojenie nawet w tym wypadku będzie lepsze od cienkiego :).
Robię podobne ziemniaczki, daję jeszcze mieloną słodką paprykę oraz zioła prowansalskie 🙂 Pycha!
super wpis!
Wyglądają pysznie, uwielbiam ziemniaki w każdej postaci!