Zupa jarzynowa, pyszna zupa warzywna na letni, ale nie tylko, obiad. Kiedy nachodzi mnie jesienno-zimowy spadek formy i przychodzi gorszy nastrój, przypominam sobie ostatnie słoneczne wakacje we Włoszech. Cudowny klimat, który pod koniec września przywitał nas temperaturą rzędu 30 °C i gościnnością mojej cioci Marii i jej włoskiego męża, mojego wujka Lorenzo. Smak wakacji we Włoszech: makaron, risotto i najlepsze desery. A przy okazji również pyszna zupa warzywna, jaką powitała nas moja ciocia w dniu naszego przyjazdu. Przepis na zupę jarzynową? Każda gospodyni ma swój własny. Ja z domu rodzinnego pamiętam, że musiała się w niej znaleźć fasolka szparagowa :). Zobaczcie jak zrobić zupę jarzynową krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze domowe obiady
Pamiętam, że nigdy nie przepadałam za rozgotowanymi ziemniakami w zupie. Nie tylko zupa warzywna nie mogła ich mieć. Nie tolerowałam w żadnej. Do dziś wolę najpierw gotować wszystko oprócz ziemniaków, a dopiero potem, na koniec, dodać je do garnka. Pokrojone w niedużą kostkę, gotują się w 5 minut. Ale to moje widzimisię, a gdy jestem „w gościach”, to nie wybrzydzam, gdy specjalnie dla mnie jest przyrządzone danie bez mięsa.
Przepis na zupę jarzynową
Ta zupa jarzynowa została wykonana „na oko”. Ciocia Maria podsmażyła na oliwie z oliwek cebulę, por, marchewkę i cukinię. Następnie zagotowała wrzątek, dodała 2 łyżki masła, wrzuciła do garnka podsmażone warzywa i dołożyła pokrojony w kostkę ziemniak. Ugotowała, ale wcześniej doprawiła solą, pieprzem i ziołami. Gotową zupę przelała do talerzy. Do każdego dołożyła spory kawałek mozzarelli i trochę natki pietruszki. Włoski akcent, ale pozostałe składniki takie jak nasze. W końcu to z Włoch przyjechały do nas jarzyny przywiezione przez królową Bonę :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g cukinii lub fasolki szparagowej (cukinia pokrojona w kostkę lub półksiężyce; fasolka oczyszczona i pokrojona na kawałki o długości kilku cm)
- 1 por (mały, tylko biała część; pokrojony w talarki)
- ½ kapusty włoskiej (mała, bez głąbu; pokrojona w paski o szerokości ok. 5 cm)
- 1 cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 2 ziemniaki (średnie; pokrojone w grubą kostkę)
- 1 marchewka (średnia; starta na tarce o grubych oczkach lub pokrojona w julienne albo na plasterki)
- 1 l wody
- ½ szklanki soku pomidorowego 100% (opcjonalnie; można zastąpić pulpą/passatą lub kwaśną śmietaną 12-18%)
- 4 łyżki masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine o niskiej kwasowości)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 kulka mozzarelli (opcjonalnie; można zastąpić serem żółtym)
- 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić koperkiem lub tymiankiem)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę, por i czosnek szklę na maśle klarowanym/oliwie (od razu w garnku, w którym będzie się gotować zupa).
- Dodaję kapustę, ziemniaki i cukinię/fasolkę. Duszę na małym ogniu przez 10 minut. Dorzucam marchewkę na ostatnią 1 minutę duszenia.
- Zalewam warzywa całą wodą. Zagotowuję i zmniejszam ogień, żeby całość powoli pyrkała w garnku. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę natki pietruszki.
- Gotuję zupę na małym ogniu przez 15 minut.
- Sok pomidorowy/passatę dodaję do gotowania na ostatnich 5 minut.Do śmietany wlewam kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszam całość w kubku, żeby zahartować. Następnie dodaję do zupy zdjętej z ognia i dokładnie mieszam.
- Jeśli zupa jest za mało kwaskowata, dodaję sok z cytryny.
- Serwuję z dodatkiem mozzarelli (wersja bez śmietany) oraz pozostałą natką pietruszki.
Wartości odżywcze
To był nasz pierwszy posiłek we Włoszech w te wakacje. Smakował wyśmienicie, zwłaszcza że aby go zjeść, podróżowaliśmy przez kilkanaście godzin :).
Zupa jarzynowa przepis
Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę zupę. Jej skład zmienia się wraz z porami roku. I dobrze! Można potem czekać na swoje ulubione składniki. A z pewnością zgodzicie się, że wyczekiwana przyjemność smakuje o wiele lepiej!
Smak wakacji we Włoszech kojarzy mi się z pizzą z pieca, na cieniutkim cieście. Jest lekka, bo z niewielką ilością składników. Za to z dodatkiem najwspanialszego sera na świecie! Czy ktoś z Was również uwielbia mozzarellę? Smak wakacji we Włoszech kojarzy mi się z białym, lekko musującym winem, które Włosi piją dla ochłody w upalne dni i którym zawsze częstuje mnie wujek Lorenzo. Oraz z tortellini i ravioli przygotowywanymi na ręcznie robionym cieście makaronowym.
Kiedy patrzę za okno i nie widzę słońca, zaglądam do lodówki i nie widzę żadnych warzyw, pozostaje mi piękne wspomnienie letniej zupy cioci Marii oraz tiramisu jej szwagierki Rosanny. Aż do jutra, kiedy ruszę na zakupy i przygotuję się do małej włoskiej uczty w moim domu :).
chętnie też bym utoeneła w smaku tej zupy