Chociaż jestem wielką fanką sobotnich jajecznic czy kanapek, uwielbiam też śniadaniowe zupy mleczne. Klasyczna lub owocowa, zupa mleczna to świetne jesienne śniadanie. Ponieważ jej przygotowanie nie jest tak proste jak zrobienie kanapek czy zalanie płatków mlekiem, na zupę mleczną najlepiej pozwolić sobie w sobotni lub niedzielny poranek. Zupa mleczna z dyni, wzbogacona wanilią, cynamonem, orzechami, migdałami…
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania
Choć zupa mleczna wydaje się prozaicznym daniem, które większość z nas kojarzy negatywnie z okresu dzieciństwa, można przygotowywać ją na nieskończenie wiele sposobów. Wystarczy odrobina fantazji, żeby wydobyć jej ogromny potencjał.
Pomysł na zupę mleczną z dynią podsunął mi kolega Krzysiek, wspominając na widok stojącej w mojej kuchni, ogromnej dyni zupę swojej mamy. Przepis nie jest skomplikowany, a smak mleka i dyni – świetnie skomponowany. Moja propozycja dodatku to zacierki. Klasyka sprzed lat, ale osobiście… nie przepadam. Jeśli ktoś z Was ich nie lubi, może nie dodawać :).
Zupa mleczna z dyni może być podana z dodatkiem soku z cytryny, jeśli uważacie, że ma nieco mdły smak. Zamiast migdałów możecie spróbować dodać orzechy, do smaku wanilię lub cynamon, które bardzo dobrze komponują się z dynią.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
- 1 l mleka
- 500 g zmiksowanego miąższu dyni (dynia przed miksowaniem upieczona w piekarniku, w kawałkach, owinięta w folię aluminiową; 220 °C, 40 minut; kilka łyżek można odłożyć do dekoracji)
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- kilka kropel aromatu migdałowego (a jeszcze lepiej - naturalny olejek migdałowy lub ekstrakt)
Zacierki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
Do dekoracji
- kilka migdałów
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam przez sito, wbijam jajko i zagniatam kulę ciasta na zacierki. Powinno być niezbyt miękkie, wtedy łatwo się utrze na tarce.
- W garnku mocno podgrzewam posłodzone mleko, ale nie zagotowuję.
- Do gorącego (ale jeszcze nie wrzącego) mleka ucieram ciasto, na tarce o grubych oczkach.
- Zwiększam ogień i mieszam delikatnie aż do zagotowania mleka tak, żeby zacierki się nie posklejały.
- Dodaję zmiksowany miąższ z upieczonej dyni, kilka łyżek zostawiamy do ozdobienia zupy w miseczkach. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu.
- Gorącą zupę nalewam do miseczek (można doprawić ją sokiem z cytryny), ozdabiam pozostałym, zmiksowanym miąższem i całymi migdałami.
Zupy mlecznej dyniowej szczerze nie cierpię od wczesnej mlodości. Zwykła dyniówkę na ostro uwielbiam. A Twoje zdjęcia są tak piękne, że nawet ta mleczna dyniowa mnie zastanawia….piękne !!!!
@Monika Można ugotować, najlepiej na parze (woda w garnku, durszlak, dynia, pokrywka). Pieczona ma bardziej intensywny, słodkawy smak, gotowana będzie nieco łagodniejsza.
@Monika, super! Bardzo mnie cieszy, że Ci posmakowała :). Mam jeszcze parę przepisów na zupy mleczne w zanadrzu.
Niestety za wersja mleczna raczej nie przepadam, ale musze przyznac, ze kolor zupy przepiekny! 🙂
Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w Festiwalu 🙂
uwielbiam mleczną zupę z pieczonej dyni, u mnie tez niedawno była 🙂
Ha, widziałam właśnie, jak już opublikowałam moją i zgłosiłam ją do festiwalu :).
Sliczna i bardzo subtelna prezentacja a niby taka prosta potrawa. Gratulacje!
Dziękuję :). Zrobiłam jeszcze wersję marchewkową, pokażę pewnie w przyszłym tygodniu.
@Bartosz gotowanie, a szczegolnie pikantne potrawy, rozgrzewaja 🙂
Najwyżej tylko napisy zmienię na bardziej jesienne ;).
Zmiana? a po co?? tak jest dobrze 🙂
@Bartosz Wiem, wiem, planuję się ubrać, ale nie mam w co ;).
Zupa z dyni moja ulubiona 🙂 Chetnie gotuje z duza iloscia marchewki 🙂