fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Nadchodzi czas, kiedy na stołach zagości znów zupa z kabaczka, bardzo prosta do przygotowania, zwłaszcza jeśli hurtowo zrobicie na obiad purèe z kabaczka. To jedna z tych prostych receptur dla niecierpliwych i nieco rozleniwionych kucharzy, bo zupę, dysponując blenderem, przygotujecie w 20 minut. Smak kabaczka łączy się tu z mlekiem kokosowym i curry, niemal równie dobrze jak smak dyni, choć na tę wersję zupy, jedną z moich ulubionych, poczekamy do jesieni.

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszny obiad

Zupa z kabaczka jest idealna na lato. Tylko kilka prostych składników, niedużo kalorii i więcej czasu dla nas – do wyjścia na spacer lub posiedzenia na werandzie czy balkonie z ulubioną książką. Można rozłożyć poduszki na leżance, a kiedy zajdzie słońce, zapalić lampion, otulić stopy kocem i zjeść na kolację lekko podgrzaną, delikatną, kremową zupę z chrupiącymi orzechami.

Zobacz też
Łosoś ze szpinakiem

Wiosna dopiero kiełkuje za oknem, a ja wyglądam już lata. W głowie rodzi się plan kolejnego wyjazdu. To będzie kraj, w którym raczej nie rosną kabaczki. Może nawet kilka krajów… Wspominam wakacje sprzed 2 lat, kiedy jadłam zupę z kabaczka, piłam lekkie wino i dyskutowałam z moim przyjacielem Edwardem o tym jak to będzie w Australii. Nie przypuszczałam wtedy, że po świecie zacznę podróżować tak intensywnie, że przepis na zupę z kabaczka na publikację poczeka niemal 2 lata.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Amerykańska, Europejska, Wegańska
Przepis na: zupa z kabaczka
Liczba porcji: 5 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 500 g kabaczka (obrany ze skórki, bez pestek, zmiksowany w blenderze; przed miksowaniem można upiec kabaczek w piekarniku przez ok. 30-40 minut w 220 °C)
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki (można zastąpić śmietanką kremówką)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła (można zastąpić olejem roślinnym)
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 szczypta curry
  • 5 orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na patelni lub w garnku szklę cebulę na maśle.
  • Dodaję czosnek i znów szklę całość.
  • Dodaję zmiksowany kabaczek i zalewam mlekiem kokosowym. Zagotowuję.
  • Gotuję zupę przez ok. 5 minut. Doprawiam curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Opcjonalnie można też doprawić zupę z kabaczka sokiem z cytryny.
  • Trzymam zupę na ogniu jeszcze przez kilka minut, następnie przelewam do miseczek i dekoruję papryczką chili, orzechami i dodatkowymi przyprawami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z kabaczka
Zupa z kabaczka
2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom