Można przygotować ją również z czereśni – w zależności od tego, którymi owocami aktualnie dysponujemy. Zupa z wiśni, wspomnienie dzieciństwa. Nie wiem czemu za nią nie przepadałam, może po prostu nikt nie ugotował mi jej tak jak trzeba? Może z wiekiem zmieniły się trochę moje preferencje smakowe?
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
Dziś zupa z wiśni smakuje wyśmienicie! Moje wiśnie zerwałam w ogrodzie u rodziców, część zjedliśmy siedząc przed telewizorem, część znalazła się w tarcie z wiśniami, a z pozostałych przygotowałam aromatyczną, letnią zupę wiśniową z cynamonową nutką.
Ta zupa to bardzo przyjemny aromat, a jej zapach kojarzy mi się z grzanym winem. Pychotka :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 750 ml wody (¾ litra)
- 300 g owoców (drylowane wiśnie lub czereśnie)
- ¼ szklanki słodkiej śmietanki
- 4 łyżki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- 1 łyżka miodu (najlepszy będzie miód spadziowy)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 goździków
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Owoce razem z przyprawami zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
- Odcedzam (zachowuję wywar!) i przecieram przez sito lub, bez odcedzania, miksuję całość w blenderze.
- Kilka łyżek śmietanki mieszam intensywnie z mąką i cukrem. Stopniowo dodaję pozostałą śmietankę.
- Łączę wszystkie składniki, chwilę gotuję i serwuję lub odstawiam do wystudzenia i schłodzenia.
- Zupa z wiśni świetnie smakuje podana na ciepło lub na zimno, z dodatkiem biszkoptów lub groszku ptysiowego. Można też podać ją z ugotowanym makaronem lub ryżem.
ładna pani