Żurek wegetariański wreszcie zagościł w mojej kuchni i z pewnością będzie gościć regularnie. Nie wiem, jak to się stało, że nigdy wcześniej nie zdecydowałam się go zrobić. A przecież jest pyszny i w dodatku nie trzeba do jego gotowania ani boczku, ani białej kiełbasy! Co więcej, można przygotować cały garnek w wersji wegetariańskiej, a opcjonalnie, w osobnym naczyniu, podać mięso do dołożenia sobie samodzielnie do zupy. Kto lubi, ten skorzysta. Kto nie przepada, ten nie musi, a wszyscy mogą delektować się dzięki temu smakiem tej samej zupy przy jednym stole.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ l wywaru warzywnego
- ½ l zakwasu na żurek
- 100 g wędzonego tofu (pokrojone w niedużą kosteczkę)
- 50 g grzybów suszonych (opcjonalnie; namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziarna pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna owoców jałowca
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki (lub zasmażki; żurek można też przygotować bez zagęszczania mąką lub zasmażką - według upodobań)
- sól
Dodatkowo
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- natka pietruszki (posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić zakwas na żurek
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić zasmażkę
Jak zrobić
- Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
- Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, tofu, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
- Do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
- Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo, posypuję natką pietruszki i podaję**.
Żurek wyszedł przepyszny, zrobiłam go po raz pierwszy na zeszłoroczne święta wielkanocne i wszyscy się nim zachwycali (nawet mięsożercy) 🙂
Żurek wyszedł gęsty, dobrze przyprawiony polecam gorąco 😊