Bardzo lubię włoskie risotto za jego prostotę, dobry smak i dużą dawkę energii. W sezonie na szparagi przygotowuję risotto ze szparagami, podobne do risotto z karczochami i innymi zestawami warzyw wypróbowanymi w mojej kuchni. Schemat przygotowania jest zawsze ten sam, po prostu wybieram dostępne aktualnie, sezonowe warzywa, zawsze dodaję cebulę i parmezan oraz białe wino. Dziś moje risotto ze szparagami wzbogaca odrobina warzyw – drobno pokrojonych, suszonych, na których ugotowałam wywar i których celowo nie odcedzałam na sicie.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Szparagi to wdzięczny i wyjątkowo smaczny składnik. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko. W połączeniu z ryżem tworzą pożywny i smaczny, łatwy do przygotowania obiad o wyjątkowym zapachu, bo chociaż składników jest tu tylko kilka, danie, za sprawą dodatku białego wina, nabiera odrobiny luksusu. Jak w każdym prostym przepisie, również tutaj liczy się jakość składników, koniecznie najwyższa. Risotto ze szparagami musi być przygotowane z dobrego ryżu, który po ugotowaniu nie rozpadnie się na papkę, a każde ziarno będzie mieć odczuwalną, delikatną twardość. Wybierzcie szparagi młode, które nie nadadzą potrawie gorzkiego smaku. Postawcie na smaczny ser, a wywar przygotujcie samodzielnie, w najprostszej wersji wykorzystując suszone warzywa i zioła, bez sztucznych barwników i dodatków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½-¾ kg szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm)
- 2 szklanki ryżu arborio
- 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
- 1 lampka białego wina (wytrawne)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 4 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
- Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
- Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
- Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
- Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
- Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.
Wartości odżywcze
Jak smakuje Wam risotto ze szparagami według mojego przepisu? Duże wyszły Wam porcje, czy w sam raz? 🙂
Przepis idealny dla początkujących 🙂 Danie wyszło przepyszne, mąż zjadł nawet 2 porcje 😉 Polecam wszystkim 🙂
Bardzo, bardzo się cieszę :))).
Jutro pierwszy raz w życiu będę przyrządzać risotto a drugi raz szparagi…przejrzałam mnóstwo przepisów i ten wydaje mi się najbardziej przystępny jak na pierwszy raz 😉 Mam nadzieję, że niczego nie zepsuję i wyjdzie mi taki smakowity jak Twój 🙂
Pozdrawiam
Jem to danie już drugi dzień pod rząd. I chyba mi się nie znudzi… 🙂
Tylko będzie problem jak się już szparagi skończą ;))). Smacznego :).
ze szparagami jeszcze nie jadłam!
W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.
[..YouTube..] W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.
[..YouTube..] @reginadellacasa W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.
Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
To tak z ziemi wloskiej..:)P:)
[..YouTube..] Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
To tak z ziemi wloskiej..:)P:)
Dodaj podsmażone osobno, przyprawione paski piersi z kurczaka i gotowe 🙂
[..YouTube..] Dodaj podsmażone osobno, przyprawione paski piersi z kurczaka i gotowe 🙂
[..YouTube..] @kucibaba2 Dodaj podsmażone osobno, przyprawione paski piersi z kurczaka i gotowe 🙂
Na pewno smaczne, szkoda że mój miły musi mieć wszystko z mięsem…:)
[..YouTube..] Na pewno smaczne, szkoda że mój miły musi mieć wszystko z mięsem…:)
świetny przepisy i prosty, robię tak samo 🙂
[..YouTube..] świetny przepisy i prosty, robię tak samo 🙂
łikend”
A u mnie będzie w likend 😛
Jeszcze szaleje. 😉
szparagi to nie truskawki i mam już dość 😀